Zpět na hlavní stránku

jdomansky@tiscali.cz

Blog o všem možném.

Najetí do protisměru.
Rady našim závodníkům.
Jak nebýt úspěšným muzikantem.
Jak přibrat nějaká ta kila.
Jak prodělat peníze.
Zbrusu nové šunty.
Tarja Turunen je definitivně zapomenuta. Ať žije Floor Jansen.
Jak najít podobné obrázky?
Jak si vytvořit instalační USB flashku.
Hardware se za dva roky hodně změnil.
Kupuju počítač na Kingdom Come:Deliverance.
Metalové zvláštnosti.
Co poslouchám právě teď.
AMD versus Intel.
Zavirovaný podvodný mail.
Změna licenčního čísla Windows
Desky QDI.
Led světla na denní svícení, v noci.
Chladiče Intel jsou odpad.
Okurková sezóna
Vyděračský mail, s virem jako bonus.
Firefox a inovace bez legrace.
Idiotské chování prohlížečů.
Hvězdárna na Kraví hoře.
Deus Ex 2, čeština pro Steam.
Miluji spammery. Hladil bych je, až do úplného vyhlazení.
Microsoft boduje podruhé, aneb nedělaj nám tyhle triky, když to nečekáme.
Titulky do filmu, nebo seriálu.
Konec Windows XP! Aneb, kupujte Windows 8, jsou z dovozu, a nebudou!
Máša a Medvěd.
Microsoft boduje.
Agresívní reklamy v mailech.
Doplňky do Firefoxu.
Já a Skype
Virus Policie České republiky
Aukro a já.
Na jaké stránky chodím.
Prach v počítači.
Opravy počítačů.
Ukazování na křižovatce.
Srovnání různého hardware.
Opera a její "vývoj".
Jak na ovladače pro Intel Haswell HD Graphic, pro Windows XP.
Jak zprovoznit starší zvukovou kartu Intel® 82801EB ICH5 a grafiku Radeon 9000 pod Windows 7



10.04.2024

Najetí do protisměru.

Onehdy jsem se zúčastnil jakési diskuse na facebooku ohledně řidičů, co najeli do protisměru. Byl tam jakýsi radikální válečník za silnice bezpečnější, který tam vyřvával, že takovým idiotům by hned odebíral řidičáky a trestal je ideálně smrtí, protože kdo najede do protisměru je debil a patří mu to. A že nám ti dezoláti, důchodci a bývalí komouši zaplevelují silnice svými vraky a pak není dost prostoru pro mladé a dynamické řidiče. Docela slušně jsem se s tím pitomcem pohádal a zastával jsem názor, že s výjimkou lidí vyloženě nemocných a zmatených, pokud normal řidič najede do protisměru v místě kde to nezná, tak je to zjevně blbě řešené a místo trestání nevinných, by se měli odpovědní spíš zamyslet, jestli v daném místě není něco špatně. Protože poslední dobou si na silnici všímám stavebních změn, které zjevně někdo dělal od zeleného stolu, čistě schematicky a obvykle nesmyslně složitě, nebo aspoň omezeně. Viz třeba nájezdy na některé kruhové objezdy, nebo nedávno předělané křižovatky, kde mám pocit úzkého hrdla a jaksi podivně ostrého zatočení i já s osobním autem, natož pak řidič kamiónu nebo autobusu. Ty změny asi mají přispívat ke zvýšení bezpečnosti provozu, ale takřka vždy dělají přesný opak. Z jednoduchých křižovatek dělají doslova rébusy a řidičské pasti pro řidiče, co tudy jedou poprvé.

Příklad první: Jedu do světly řízené křižovatky, svítí červená, po hlavní jede kolona aut. Mým záměrem je odbočit doprava, je tu odbočovací proužek, u něj bliká žluté světlo. Zůstal jsem stát, abych pustil auta co mají zelenou. A... blbec za mnou mě začal vytrubovat a rozčilovat se. Auta co jela po hlavní a měla zelenou odjela, pokračuji v jízdě (zdržení pár vteřin) a vidím, že za křižovatkou má náš směr připojovací pruh na hlavní, který jsem ovšem předtím neviděl. Samozřejmě, že pokud jste tudy jeli aspoň jednou, tak už víte co a jak. Ale pokud tudy jedete poprvé, pak nevíte co se děje. Dále pak v tomtéž místě přímo miluju průběžné pruhy, které se náhle změní v odbočovací a dál nepokračují. Samozřejmě, že to asi bude vyznačeno na modrých cedulích, pokud si jich ve změti jiných značek všimnete. A pokud budete schopen na nacpané silnici změnit pruh. Přesněji řečeno, pokud se nad vámi někdo smiluje a pustí vás. Chceš jet rovně? Zapomeň, nuceně odboč a vyhraj zlatého bludišťáka. Opakuji znovu. Pokud jste v daném místě už jeli aspoň jednou a znáte to, pak víte kam se zařadit a co dělat. Pokud tam jste poprvé, jste úplně zmatený.

Jiný příklad: Jednoduché napojení vedlejší silnice na hlavní, co na tom chcete pokazit? Zprava i zleva silnice bohužel klesá a vedlejší se na hlavní napojuje v jakémsi údolíčku, takže to není moc přehledné. Ale s trochou opatrnosti, pokud tam nenajedete jak berani bez rozhlédnutí, nebo pokud nenarazíte na blba který ignoruje značky a najede vám tam 130, se dala snadno projet. Vím o podstatně zákeřnějších místech. Ovšem, někdo usoudil, že místo není dost bezpečné a "vylepšil" ho.

Jedu tudy jako obvykle, místo dobře znám, nevšímavě míjím lákající odbočky na free dálnici, protože předem vím, že jediné co by mě tam čekalo, by byly kilometrové kolony kamionů. Najíždím do známé křižovatky, rozhlížím se bedlivě vlevo i vpravo, celá moje pozornost je upřená právě tam, protože tohle je skutečně důležité. Nic nejede, takže najíždím do křižovatky a najednou si uvědomuju, že přímo proti mě stojí řada zelených kuželů, které mi brání v najetí! Dávám nohu z plynu, stáčím auto do jediného možného směru kterým je možno pokračovat, jedu krokem a úplně zmaten několik vteřin luštím co se po mě chce. A než se vzpamatuju, už jedu v protisměru! Kdyby se teďka objevilo auto, ideálně svištící 130, tak je po mě. Točím volantem doleva a najíždím, stále v protisměru, do nejbližší odbočky. Z ní, stále v protisměru, najíždím do další odbočky, odkud se konečně dostávám na původní místo, zase zpět do oné "vylepšené a bezpečnější" křižovatky. Naštěstí nic nejelo, takže se to obešlo bez troubení a nehodových situací.

Vystresovaný, vystrašený na smrt a zcela zmatený zůstávám stát v oné křižovatce a luštím, co se po mě chce. Naštěstí je prázdno, za mnou nestojí žádný nervní vytrubovač a tak mám čas. Jízdní pruhy oddělují zelené kužely, projet se dá o kus dál. Proč je to tak nesmyslně posunuté, netuším. Potom co najdu škvíru v kuželech, najíždím na nesmyslný připojovací proužek, který tam někdo nově přidal, spíš do počtu. Pokud nemáte Teslu, na tak krátkém úseku devadesát nedosáhnete. Přijíždím do cíle, stěžuju si na tuto "vylepšenou" křižovatku a dozvídám se, že i moji známí tam napoprvé najeli do protisměru. Pokud to tam řidič nezná a je tam poprvé, pak zákonitě skončí v protisměru. Provoz se přece nemá dělat složitějším, jakože pro "větší bezpečnost." Z jednoduché křižovatky, se kterou při dodržení pravidel nebyl problém, se stal matoucí a nebezpečný dopravní rébus, který doslova navádí řidiče do protisměru! Tohle přece není normální!

Netvrdím, že nejsou i zmatení řidiči. Byl jsem svědkem nehody, kdy starý šedovlasý pán najel do boku auta co ho míjelo po hlavní, i když se auta vůbec nekřižovala! Prostě nebyl schopen dost rychle zatočit volantem, i když jel krokem. Pán pak najel na chodník, z chodníku dolů, zase na chodník, z chodníku dolů, naštěstí po chodníku zrovna nikdo nešel a povedlo se mu zastavit cca o 100 metrů dál. Pravděpodobně byl nemocný, přestárlý, nebo opilý a bylo jasné, že v takovém stavu neměl nikdy sedat za volant. Nebo už dávno neměl mít řidičák. Ale pokud relativně zkušený řidič, díky nesmyslně složité křižovatce najede do protisměru, pak sakra není něco v pořádku se samotným systémem, který tyhle křižovatky předělává a zesložiťuje. A místo aby je skutečně dělal bezpečnějšími, doslova vyrábí nehody, jak o tom ostatně píše i D-fens.

najetí do protisměru


29.01.2024

Rady našim závodníkům.

Pánovi, který mě před chvílí málem sejmul při vyjíždění z benzínky, bych rád poradil několik cenných rad.

1. Pokud už chceš závodit, kup si nějaké starší auto, přihlas se na demoliční závody a nezkoušej závodit na benzínce.
2. Pokud jedeš přes benzínku plnou aut, bývá dobrý nápad neprosvištět to padesátkou v situaci, kdy se ostatní pohybují krokem.
3. Pokud vidíš, že někdo vyjíždí krokem z benzínky a výhled mu zakrývají stojany, bývá ohleduplné ho pustit a neprosvištět to těsně kolem, jen aby sis dokázal, jaký jsi king.
4. Ideálně vrať řidičák, než někoho přivedeš do neštěstí. Nikdo není na tebe a tvé eskapády zvědavý.
5. Uvědom si, že nejsi na silnici sám.

idiot na benzínce

Nejhorší ze všeho je, že kdyby mě skutečně sejmul, nic bych s tím neudělal. Měl přednost a to že jel na benzínce nesmyslně rychle a vynucoval si přednost, bych musel dokázat. Pokud by do mě vrazil, kamera by to nezachytila a já bych byl stejně viníkem nehody. Je úplně jedno, že jsem jel opatrně krokem, důkladně se rozhlížel a zachoval při vyjíždění veškerou možnou opatrnost. Kdyby se po nehodě nechal odvézt do nemocnice, že ho chudáčka bolí za krkem, už je z toho nehoda se zraněním a pokuta pro mě 50 tisíc korun. Dneska je z těchto důvodů skoro každá nehoda nehodou se zraněním, i když k žádnému zranění v 99% těchto případů vůbec nedojde. Znám dokonce případ, že jedna taková "chytračka" vydírala mého známého, že když jí dá bokem 30 tisíc, stáhne to. Svědkové, no, známe to. Rychle by zmizeli aby s tím nemuseli mít oplétačky, popřípadě by se ukázalo, že jsou to jeho kámoši. "Jo, jasně že ti to dosvědčíme, spolehni se." Měl bych rozbité auto, škodu minimálně za 30 tisíc, plus padesát tisíc pokuty a ještě bych ztratil hromadu času popotahováním po úřadech, jen kvůli dobrákovi, který se rozhodl, že prosviští benzínku jako na závodech. "Všichni uhněte, jede pán!!!!" Co má tenhle člověk za mindrák, že si to musí vybíjet na silnici. Jako by nestačili nervní vytrubovači, ještě takovíhle, co si pletou benzínku s rallye, popřípadě takoví, co si to po vedlejší přihrnou na plný plyn a teprve těsně před hranicí křižovatky dupnou na brzdu, takže do poslední chvíle nevíte, jestli vám tu přednost dají nebo ne, i když vás vidí zdálky. Divné, co to máme my slovani v hlavách, že si tu navzájem na silnicích agresívním stylem jízdy, děláme malé soukromé peklo.


24.07.2022

Jak nebýt úspěšným muzikantem.

Budete-li dodržovat těchto několik jednoduchých zásad, zaručuji vám, že nebudete mít jako hudebník úspěch. Leda byste byli fakt dobří.

Šetřete nápady. Máte-li více dobrých hudebních nápadů, nedávejte do písničky více, než jeden. Z každého dobrého hudebního nápadu, vytvořte jednu písničku, aby bylo čím zaplácnout CD.
Každý rok vydávejte CD. Je jedno, že to lidi nekupují a končí to v levném výprodeji za 10kč. Hlavní je být na trhu.
V žádném případě se nepokoušejte o komerčně úspěšný hit, přece se nebudete podbízet trhu. Hlavní je, aby se písnička líbila vám.
Na začátku musí být nejméně minutová, suchá, chaotická a stále se opakující kytarová předehra, protože lidi si na kvalitu rádi počkají.
V žádném případě nedělejte k písničce klip. Přece nejsme jako Majkl Džeksn, abychom dělali klipy. Ani záznam koncertu, nic. Ideálně jen tmavé pozadí bez obrázku.
Dejte písni odpudivý, nebo matoucí název, nejlépe o zániku, zvracení, rozkladu, nebo zločinu.
Snažte se za každou cenu šokovat texty i stylizací. Čím více násilí, nenávisti, nadávek, krve a satanizmu, tím lépe.
Nezapomeňte na growling, lidi milují growling. Čím více growlujete, tím úspěšnější píseň.
Dobrý hudební nápad se v písničce musí opakovat nejméně 5x, pak změnit tóninu a znovu opakovat, aby si to lidi užili.
Má-li píseň náběh na velké finále a lidi čekají wow efekt, v rozhodující chvíli ho usekněte. Opakujte nejméně 3x. Lidé jsou rádi zklamávaní.
Ideální je, když po náběhu k velkému finále, velké finále vůbec nepřijde, protože jej použijeme v jiné písničce.
Píseň musí mít nejméně 5 minut, ideálně 10 a více, protože to je to pravé umění. Ať vás ani nenapadne dělat 2-3 minuty trvající hitovku, to je komerce.
Konec písničky maximálně protahujte, musí trvat nejméně minutu. Udělejte fake konec, pak chvilku ticha a opakujte konec znovu.
Kašlete na imidž, to je pro blbce. Přece ze sebe nebudete dělat šašky, jako třeba Kiss. Kvalita se prosadí i bez imidže.
Zpívejte anglicky. Sice tomu u nás nikdo nebude rozumět a v cizině se vám budou smát kvůli přízvuku, ale hlavní je být světový.


28.06.2022

Jak přibrat nějaká ta kila.

Stala se mi komická příhoda. Měl jsem lehkou nadváhu a štvalo mě to. Jak se toho zbavím? Přečetl jsem si nějaký článek, o zázračných účincích ovesných vloček. Prý blahodárný vliv na metabolizmus, narvané vlákninou, zlepšené trávení, kila půjdou dolů sama. Tak jsem si začal kupovat ovesné vločky, 450g za 15 korun. Nejenže je to zdravé, ale navíc je to i levné! A pořád to vidíme v reklamách - dejte si zdravou snídani s ovesnými vločkami a cereáliemi, nabije vaši energii na celý den, budete se cítit svěží, zhubnete, blablabla. Tak jsem si kupoval ovesné vločky skoro každý den. A žvýkal jsem ovesné vločky ráno, v poledne i večer a těšil se, jak zhubnu a kila půjdou dolů. Ale místo hubnutí, se mí přátelé začali podivovat, že vypadám nějak odule. Nepřibral jsi náhodou? I zvážil jsem se a zjistil, že jsem za tři měsíce pojídání ovesných vloček, přibral 10 kilo. A protože sem tam zajdu i do posilovny, svěřil jsem se tam se svým problémem a jeden kamarád mi tam poradil, že bych si měl spočítat svou spotřebu na kalorické kalkulačce. Stačí si spočítat kilodžauly denní spotřeby, že prý na 100% zhubnu a funguje to. Moc jsem tomu nevěřil, ale spočítal jsem si tedy svou spotřebu, zadal jsem tam svou výšku, váhu, věk, pohlaví (Ano, skutečně pohlaví. Jsou dvě, ale k nim ještě cca 60 druhů duševních poruch. A žádný pokřivený zákon mě nedonutí věřit zjevnému nesmyslu, že duševní porucha je další pohlaví. Tečka.) a pak jsem začal důsledně počítat, kolik má které jídlo energetické hodnoty. A utrpěl jsem lehký otřes, protože zatímco můj denní příjem je asi 8500 KJ, tak energie z toho půlkila ovesných vloček byla 6900KJ!!! A bylo v tom skoro 60g cukru!!! Prý zdravé a na hubnutí, no to určitě! Připočtěme si k tomu 3000 KJ za oběd, plus večeři a snídani, k tomu něco sladkého, nějakou tu zmrzlinu, nějaké to kafe z automatu a jsme na 15000 KJ.

Obezita je vedlejším příznakem nemoci. Tělo normálního zdravého člověka má účinný mechanizmus, jak se obezitě bránit. Jakmile člověk něco sní, dostaví se pocit sytosti a tělo mozku řekne: "už mám dost, kašli na jídlo a běž dělat něco jiného." Jenže u nemocného člověka, tenhle mechanizmus NEFUNGUJE. Záklopka, která má mozku říct: "už máš dost," neplní svou funkci. Vedlejším příznakem této poruchy, je nekontrolované tloustnutí. Jak tuhle nemoc aspoň nouzově napravit? Pomocí kalkulačky. Není to úplně snadné, protože na zabalených jídlech se energetická hodnota udává zásadně na 100g. Koukneme se na obal, aha, 1500 KJ, to přece není tak zlé. Ale ouha, čtemě dál a ono je to na 100g. A je potřeba to vynásobit celkovou váhou jídla. Super počty, když má člověk vynásobit třeba 378x1,35. Je obrovská škoda, že na jídlech většinou není celková hodnota a člověk musí zbytečně počítat. Pokud chodí do práce kde má stres a zápasí s časem, tak není ani pomyšlení, že by našel morální sílu a čas na poctivé zapisování snědeného jídla a zapisování energetických hodnot, aby nepřesáhnul limit. Ano, jediná cesta jak účinně zhubnout, je zapisovat si každé snědené jídlo, jeho váhu a energetickou hodnotu. A sledovat, kolik kilodžaulů zbývá do limitu. Někde se tyto hodnoty udávají v kaloriích, to je ale zastaralý způsob. Něco jako když v motoristickém časopise píšou koně místo kilowattů. Člověk se pak ani nediví, že USA nebylo schopno za více než sto let zavést metrický systém, když u nás je to stejně pitomé. Pro mě je jednodušší říct, že pořádný chlapák má energetický přijem 10 000 KJ, než 2400 kalorií, nebo 668,5 ježčích skoků.

Já neříkám, že máte hladovět, abyste zhubnuli. Ano, hladovění je nejrychlejší způsob, kterým se opravdu shodí asi kilo denně. Ale v okamžiku, kdy se vrátíte na "normální" stravu, kila se zase vrátí i s posilami a nastane takzvaný jojo efekt. Rychle shodil, rychle zase nabral. Absolutně netvrdím, že musíte mít hlad. Ale pokud jste začali nabírat a chcete si udržet váhu, musíte začít počítat, kolik sníte. A nesmíte jíst přes limit, který vám kalorická kalkulačka vypočítala. Pokud budete jíst lehce pod limit, budete dokonce hubnout. Ne moc, ale zato na 100% jistě. Velmi přibližně, pokud máte jíst 10 000 KJ denně a dáte si místo toho jen 9000, zhubnete přibližně o deset deka za den. Za deset dní o kilo. Za tři měsíce máte 9 kilo dole. Potvrzeno, vyzkoušeno na lidech - přesněji řečeno na mě. Vážil jsem už 100 kilo, díky těm zatraceným ovesným vločkám. Po cca třech měsících počítání KJ, vážím 88kg a váha jde neustále dolů. Nedržím dietu, nemám hlad, jím co mi chutná. Jen musím neustále dodržovat jednu podmínku - nepřekračovat nejvyšší povolený počet kilodžaulů, ale spíš jít o jeden-dva tisíce níž. A důležitá věc: musí se to dělat VYTRVALE A POŘÁD. Pokud vás to po týdnu přestane bavit, nezhubnete nic. Ke zhubnutí stačí jen čas, trpělivost, jeden sešit a spolehlivá tužka. Ale upřímně, naprosto chápu, že člověk, který je v práci neustále v časovém stresu a na svačinu má 20 minut, to prostě nedá. Ani já bych to nedal.

Zkuste si někdy zajít do supermarketu a podívat se, kolik má které jídlo energetické hodnoty. Třeba, krajíček chleba, nebo rohlík, mají 500 KJ. Když si jich dám pět, tak mám 2500 KJ. K tomu deset deka salámu, 2000KJ, k tomu máslo, odhadem 500KJ. Zdravě a lehce jsme posnídali, ale máme v sobě 5000 KJ, polovinu maximální denní dávky. Chceme si dát třeba buchtu s mákem, nebo buchtičky s povidly? Obojí má 8000KJ!!! Dáte si jen to a nesmíte nic dalšího! Chcete jíst zdravě a dáte si suché rýžové chlebíčky, to přece musí mít nula nula nic energie. Ale ouha, ono to má 1600KJ v balení! Dřív lidi dřeli jak mezci, dělali 12-16 hodin denně, vstávali před rozedněním, aby pěšky došli na pole a za světla už mohli začít dělat, v poledne si na hodinu zdřímli a pak dřeli až do setmění, po návratu ještě poklidili dobytek a za úplné tmy mohli jít spát. A tak dřeli celý týden, včetně soboty. Není se co divit, že potřebovali kalorické atomovky, aby na takové výkony dodali tělu sílu. Dneska nám jídelníček zůstal jak byl, ale fyzické výkony už se nepodávají. Pokud si odmyslím kopáče kanálů, nebo dřevorubce. Naši předkové nebyli blbci, oni potřebovali kalorické bomby, aby přežili. Proto pěstovali obilí a chovali zvířata na maso, vyráběli sýry a podobně. Dneska z těchto kaloricky vydatných jídel dostáváme do těla velkou energii, ale tělo ji nemá kde spotřebovat. Tak si ji uloží na horší časy, jako krizový balíček v podobě tuku. Tělo neví, že to nemá dělat. Evoluce nás zatím nevybavila žádným mechanizmem, který by tomu bránil. Tělo netuší, že když bude nekontrolovaně tloustnout, tak si způsobí velké zdravotní problémy a stane se špatně pohyblivým. Tělo zná jen mechanizmus: dostávám příliš - ukládám do zásob.

S mým článkem to nijak nesouvisí, nejsem v žádném spojení s tvůrci tohoto youtube kanálu, ale celkem fascinovaně na to hledím a každý týden netrpělivě čekám na další díl. Hubnutí s humorem, aneb Rozum v Troubě.
rozum v troubě, petr havlíček, roman vaněk

Tady jsem si dovolil sepsat nějaké zaokrouhlené energetické hodnoty některých jídel. Něco jsem sám spočítal z obalů, něco opsal z webu, něco prostě odhadl. Je to bez záruky, klidně si to najděte sami, dost často se udávané hodnoty trochu liší, ale ne o moc, rámcově by to mohlo sedět. Někdy jsem energetickou hodnotu prostě nedokázal zjistit. Třeba kolik má párek v rohlíku. Podle některých tabulek by měl mít 1200KJ kus, ale jak by asi mohl, když 100g běžného párku má 1000-1200KJ a rohlík samotný 500. Pokud tam mám někde velkou chybu, nezbývá než mě označit za šiřitele hoaxů, fake news a nepřítele vlády. Na druhou stranu zase, kde jinde najdete návod jak levně kupovat ovesné vločky, které vám za 15 korun dají skoro 7000KJ? Není to skvělá cesta jak ušetřit v současné obecné krizi?

EDIT: 28.07.2022 - 85kg.

Jogurty:
Hollandia Jarmark bílý jogurt 500g - 1400
Hollandia Jarmark jahoda 500g - 1850
Selský bílý Hollandia 500g - 1400
Mléčná rýže malá s ovocem - 850
Pomazánkové máslo - 1945
Jogurt řecký za 13 korun - 500
Skyr jahoda 130g - 500
Skyr meruňka 130g - 500
Jogurt dobrůtka s jahodami 130g - 820
Jogurt jahoda s bi-fi kulturou 120g - 440
Opočenský jogurt ve skle 150g - 550
Jogurt Zott srdíčko 125g - 450
Danone Activia 280g - 710
Ranko smetanový jogurt jahodový 140g - 800
Madeta Jihočeský zákys jahoda 330g - 1200
Madeta Jihočeský zákys borůvka 330g - 1200
Lacrum tavený sýr smetanový vanička 180g - 1600
Boni jogurt meruňka 400g - 1500
Pudingový dezert čokoládový 200g - 800

Pomazánky a saláty:
Pochoutkový salát 150g - 2000
Zelný salát s mrkví 100g - 180
Zelný salát s kukuřicí 100g - 600
Pařížský salát 100g - 1350
máslo 100g - 3072
olej 100g - 3700
med 100g - 1360

Salámy a paštiky:
Májka velká 228 g - 1967
Salám Vysočina 100g - 2200
Šunka od kosti 100g - 670
Šunka libová 100g - 500
Anglická slanina 100g - 1790
Párky 100g - 1220
Smažený vepřový řízek - 1810
Salám Herkules 100g - 2000
Kuře 100g - 500
Kuře grilované, čtvrtka 320g - cca 1700
Utopenec 1ks 100g - 1000
Šunka dušená 100g - 700
Lovecký salám 100g - 1800
Párky se sýrem 100g - 1030

Zmrzliny:
Zmrzlina Manhattan 1,4 l - 8512
K-Classis Eisrolle zmrzlina 490g - 3650
RIOS Cocoa Ice Wawe 350g - 3450
Zmrzlina Mrož velká - 2915
Zmrzlinový dort Prima čokoláda 290g - 2300
Zmrzlinový dort Prima vanilková 290g - 2100
Zmrzlinový dort Prima jogurt 290g - 2150
Zmrzlinový dort Kaufland 280g 16kč - 1000
Zmrzlinový dort DleGusta čoko 250g - 1920
Tradiční česká rybíz 150g - 1000
Zmrzlina točená velká - 700
Pinko kopečková zmrzlina 1000g - 4050
Ruská zmrzlina Rios 78 g - 700

Obiloviny, pečivo:
Ovesné vločky 450g - 6900
Buchtičky s povidly - 8000
Chleba krajíc 50g - 500
Rohlík 1ks 43g - 500
Rýžové chlebíčky 100g - 1620

Dezerty:
Čokoláda za 10 kč s arašídy 90g - 2000
Chvilka duo oplatek 6 kč - 750
Hrozinky sušené 100g - 960
Jahodový dortík perník 60g - 1100

Hotová jídla:
Smažený kuřecí řízek, bramborová kaše, 450g - 2975
Rajská, hovězí maso, těstoviny 510g - 2400
Rajčatová omáčka, knedlík, - cca 2800
Vepřové výpečky se zelím, knedlík 400g - 3000
Hranolky se smaženým sýrem, tatarka 3000
Topinka se sýrem a šunkou 1500
Čočka na kyselo 400g - 2450
Hrachová polévka 300g - 1050
Boloňské špagety se sýrem, 500g - 5840
Pizza Margherita 400g - 4800
Italská polévka 300g - cca 1800

Konzervy:
Vepřové ve vlastní šťávě 400g - 5600
Párek s fazolí v konzervě 415g - 2530
Sterilizované zelí 680g(?) - 700

Přílohy:
vejce 1ks - 330
rýže 100g - 1350
těstoviny 100g - 600

Ovoce, zelenina:
okurka 1kg - 120
syrové zelí 1kg - 200
meloun 1kg - 1400
mrkev 1kg - 1800
pomeranče 1kg - 2000
kedlubna 1kg 2100
jablka 1kg - 2600
třešně 1kg - 3000
brambory 1kg - 3000
kukuřice 1kg - 4000
banány 1kg - 4000
broskve 1kg - 2000
meruňky 1kg - 2300
paprika 1kg - 1500

Pití:
Pivo 0,5 litru nealko - 400
Pivo 0,5 litru 10% - 770
Pivo 0,5 litru 12% - 930
Víno bílé polosuché 1 litr 12% - 2800
Kofola 2 litry - 2720
Mléko polotučné 1 litr - 2000

Mohl bych ten seznam hodit do tabulky, ale nechce se mi.


23.06.2022

Jak prodělat peníze.

Nevíte co s penězma? Potřebujete nutně rychle prodělat? Máte příliš mnoho volného času a nevíte, jak jej smysluplně promarnit? Nic lehčího, poradím vám z vlastní zkušenosti. A není to nic těžkého, stačí dodržet tři jednoduché body.

1. kupte si levnou věc
2. kupte si polský výrobek
3. kupte si to přes internet.

Moje rádio v autě sice sloužilo spolehlivě, ale nemělo USB. Nebaví mě pálit nová CD, to stojí prachy. Rozhodnuto, uděláno, koupím si autorádio s USB. Jdu na net a hledám nejvýhodnější nabídku. Všechno se to pohybuje od 700kč výš, když v tom jsem ho spatřil. Autorádio se všemožnými vychytávkami, za neodolatelných 300 kč!!! Tak levné, přitom tolik funkcí, to musím mít. Registruju se na e-shopu a odesílám objednávku. Včetně poštovného to bude už za 380kč, ale pořád je to docela levné, ne? Po pár dnech autorádio přišlo. Po vybalení na to nevěřícně hledím a nechápu. Díry v krytu mimo o půlcenťáku od konektorů, nesedící spáry, dílenské zpracování i pro laika na první pohled strašné. To snad museli pájet ručně někde potmě ve stodole. Styděl bych se to dát někomu i zadarmo. Vzadu to mělo podivný konektor, který mi připomínal PC napájení. Je to nějaký čínský 12-pin. V balení je i redukce, ale jen z jedné strany. Ze strany druhé jsou volné dráty na ruční pájení, systém dodělej si doma, šikulo. Nu vot tavárišči, éto charašó, objednám si tedy z toho samého shopu ještě redukci z ISO na 12-pin. Pouhých 150 kč, plus dalších 80 poštovného. Kdyby mi někdo sdělil, že je na to potřeba redukce, mohl jsem ji koupit rovnou a měl jsem poštovné zdarma. Takhle zbytečně platím poštovné dvakrát. Radost z dobrého nákupu se mi poněkud vytrácí, ale stále doufám, že vše dobře dopadne. Po několika dnech redukce přišla. Pomocí přiložených plechových páček vytahuju staré autorádio, odpojuju z ISO konektoru jeho redukci a připojuju nové rádio. Otáčím klíčkem v zapalování v dobrém očekávání. Mačkám tlačítko pro zapnutí na rádiu. Mačkám přibalené dálkové ovládání. Mačkám krátce, dlouze, mačkám další tlačítka - nic. Rádio nefunguje. Ach jo. Píšu prodejci mail a oznamuji, že rádio vracím jako reklamaci. Stahuji a vypisuji reklamační žádost, balím věc nazpět, odnáším na poštu a platím 115kč poštovné. Levné autorádio, které mě mělo stát jen 300kč, už mě vyšlo na 723kč, věc zdaleka není u konce, kdy to vyřídí netuším, jak dopadne reklamace je ve hvězdách a v autě stále používám svůj starý dobrý Panasonic. A věřte nebo ne, začal jsem si vážit svého starého autorádia, které po mě nic nechce, funguje a hraje. Takže, pokud nevíte co s penězma, postupujte podle mého návodu a vše dobře dopadne. Pokud naopak zbytečně utrácet nechcete, postupujte opačným způsobem. Věc si kupte zásadně a vždy v kamenném obchodě a nikdy ne na netu. Ale i tak si tu věc nechejte na prodejně předvést. Dvakrát se mi už stalo, že jim tam krám ležel třeba rok nebo dva a baterka byla totálně v háji. Pokud nenaběhne, nekupovat. Vyzkoušejte věc ještě ten samý den. Pokud nefunkční věc vrátíte ten samý den, obvykle vám vrátí prachy ihned. Kdybyste ji vrátili druhý den, už musíte projít reklamačním řízením, které netrvá pět minut. Kupte si tu věc za průměrnou cenu a vyhýbejte se podezřele levným krámům. A věc ze všeho nejdůležitější, vyhýbejte se obecně polským výrobkům.

EDIT:01.07.2022
Jak se dalo předem čekat, reklamace byla zamítnuta a stejný kus mi byl zase vrácen. Po zapojení do auta opět nefungoval. Tak jsem se zaměřil na redukci a zjistil, že má prohozený červený a žlutý kablík. Za cenu ztráty záruky jsem kablíky prohodil, a multimetrem zkonroloval, jestli dostává svých 12 voltů. Samozřejmě přímo na bílém konektoru, který se zapojuje přímo do rádia. Konkrétně na černém (ground -) a červeném (ACC +), kablíku, kam jde proud po otočení klíčkem. Kablíky poctivě dodávaly svých 12 voltů, ale rádio stále nešlo zapnout. Opravdu nevím, jestli se mi chce utrácet další peníze a dát věc k autoelektrikáři. Tím končí má Máňa, věc dávám do police, odepisuji jako čistou ztrátu a důrazně před tím varuji. NEKUPOVAT PODEZŘELE LEVNOU ELEKTRONIKU! Buď je kradená, nebo nefunkční.

autoradio NCS RS-101


16.02.2019

Zbrusu nové šunty.

Poslední dobou si čím dál častěji všímám podivné věci. Nová věc, koupená v kamenném obchodě a nefunguje. Koupím si třeba sadu klíčů, jednou zatočím a klíč můžu vyhodit, protože je měkký jak máslo. Jak takovou věc může někdo prodávat? Pamatuju si, jak jsem svého času koupil do jedné laserové tiskové kazety magnetický válec (chcete-li developer) a i když byl zbrusu nový, byl vyroben tak mizerně, že byl horší než ten starý. Koupím si kameru do auta a ona náhodně vyhazuje errory. Jedete, myslíte si že máte kameru zapnutou, ale ouha, místo obrazu modrý obdélník. Koupíte si levný herní volant, joystick, nebo gamepad a on je tak mizerný, že je v podstatě nepoužitelný. Donedávna se to týkalo jen levných výrobců. Dneska jsem si koupil foťák, Sony Cyber-Shot DSC H300. 35x optický zoom a stabilizace obrazu, co může být lepšího, za 4 klacky, no nekupte to. Zarazilo mě, že foťák nemá kožené pouzdro, které považuju u tak velkých přístrojů za samozřejmost. Jedenkrát vám to spadnout prostě musí a co pak? O jeden elektrošrot více a o 4 tisíce na mém kontě méně? To mi nepřijde rozumné. Ale nevadí, pouzdro snad dokoupím časem. Jedu na výlet a foťák se mi houpe na prsou. Hrome, ten je ale nepříjemně veliký. A těžký. Udělal jsem dobře? Tenhle krám do kapsy nestrčím. Ale 35x zoom, to je super, to budu používat místo dalekohledu. Chci fotit, udělám pár prvních fotek, vypnu ho, jdu dál. Po chvíli ho chci znovu zapnout - bílá obrazovka, výtuh. Hmmm. Uresetuju bílou obrazovku k smrti a zkouším zoom. Přístroj má evidentně značné potíže s ostřením na větší vzdálenost, čekám delší čas než se zaostří. Zmáčknu spoušť, černá obrazovka, výtuh. Ach jo. No nevadí, to se prostě stává. Vytahuju baterky, tvrdý reset. Mimochodem, přístroj funguje na přiložené 4 baterie značky Sony, nemá dobíjitelný akumulátor. Zapínám stroj, zase se vypne. Zapnu ho zase, vypne se. Zapnu, vypne, zapnu ho, vypne se. Opět vytahuju baterky. Chvíli funguje jak má, další pokus o fotku se zoomem a znovu černá obrazovka. Další reset vytažením baterií, chvíli jede. Vypnu ho, protože zrovna nefotím. Po chvíli ho chci zase zapnout, bílá obrazovka. Ach jo. Neustále zase a znovu to resetuju, vytahuju baterky a snažím se udělat fotku, nezřídka i úspěšně. Pak se ale začne sám vypínat a tentokrát už vytažení baterek nepomáhá. Po dvou hodinách marné snahy o zprovoznění stroje to vzdávám. Na prsou si (hřeju hada) nesu velký nefunkční foťák, připadám si jako úplný idiot a v duchu si představuju, jak asi bude probíhat reklamační řízení. Uznají mi to vůbec, když to v podstatě funguje a projevuje se to náhodně? Vracím se zpět do obchodu, naštěstí mají otevřeno i v sobotu. Reklamace uznána, peníze vráceny, naštěstí. Podíval jsem se pak na nějaké zkušenosti uživatelů s tímto výrobkem. Nutnost sem tam resetovat? Potíže s ostřením? Nedostatečná kapacita baterií? Zasekávající se objektiv? Kdybych si to přečetl dřív, asi bych nekoupil. Co se to probůh děje se Sony? To už neumí vyrobit? Sony, to byl přece POJEM! Ale každý víííí, časy se měéééééníííí. Mimochodem, fotky jsou pěkné, povedlo se mi je vydolovat z SD karty, ale co je to platné, když foťák samotný nefunguje.
Sony Cyber-Shot DSC H300




23.12.2018

Tarja Turunen je definitivně zapomenuta. Ať žije Floor Jansen.

floor jansen ghost love score nightwish Když 21. 10. 2005 v helsinské Hartwall skupina Nightwish po úspěšném koncertě vyhodila emocionálně vypjatým dopisem svou dlouholetou frontwomen Tarju Turunen, chytal jsem se za hlavu, co je to napadlo. Ten dopis mi přišel jako zoufalé gesto. Jako když banda sirotků utíká od nevlastní matky a doufají, že si jich maminka konečně všimne, začne je mít ráda a přestane na ně být zlá. Ovšem ta na ně místo toho zvysoka kašle a vezme to jako vítanou příležitost, zařídit si život konečně bez těch zatracenejch děcek. Prostě mi to od Nightwish přišlo jako nedůstojná pomsta uražených dětí. Chtělas odejít z kapely? My tě vyhodíme první a uděláme to nejzákeřněji jak to jen půjde, abys litovala. Chápu Tuomase, že byl naštvaný. On se mohl přetrhnout, aby Tarja měla co zpívat. A ona? Místo aby byla štěstím bez sebe, že pro ni píše hudební génius, chtěla jen víc peněz. A když je nedostala, byla nepříjemná, vyhrožovala odchodem z kapely, odmítala se s kapelou jakkoli stýkat vyjma nejnutnějších pracovních povinností. Údajně s nimi rok nepromluvila jediné slovo (myslím soukromě, mimo práci) a odmítala s nimi i cestovat v jednom letadle. Tuomasovi údajně vmetla do očí, že ho k ničemu nepotřebuje a v Nightwish je jen nájemná zpěvačka, která může klidně skončit ten samý den a věnovat se své rodině, své soukromé hudební kariéře a skutečným přátelům. Kapelu za přátele nepovažovala. Já být Tuomasem, vyhodil bych ji už dávno. Ale udělal bych to bez emocí a v klidu. Hodil bych na web prostě zprávu, že zpěvačka Tarja Turunen projevila předběžně přání skončit v kapele a ačkoli to kapelu mrzí, nedá se s tím nic dělat, proto Nightwish vyhlašují konkurz na novou zpěvačku. A teď se děvenko předveď, jak silná si v kramflekách. Nikdo tě nevyhazuje, ale pokud chceš jít, sbohem. A bylo by to vyřešeno, nikdo by proti Nightwish nemohl říct jediné křivé slovo. Tarja by byla takto cíleně vystavena takzvané porozhodovací disonanci. To znamená, že by si naplno uvědomila výhody členství v kapele a nevýhody odchodu a velmi pravděpodobně by si odchod velmi rychle rozmyslela. Samozřejmě, Tuomas kdysi neuváženě napsal, že pokud odejde Tarja, tak Nightwish ukončí. To teda řekl pěknou blbost. Tím by se prakticky vzdal celé dosavadní tvorby. Tuomase jako autora hudby nikdo moc nezná. Kdyby založil novou kapelu, pod nějakým novým názvem, třeba Defaultgroup a začali hrát Tuomasovu tvorbu na koncertech, fanoušci by řekli, že kradou Tarjiny písničky. Fanoušek právnické věci neřeší - neví kdo je autorem hudby. Ale zato si pamatuje, že to zpívala Tarja, tak si přijde zapískat na koncert Defaulgroup, aby dal najevo rozhořčení nad takovou "krádeží". Tuomas prostě nemohl jinak, než si nechat název kapely a být za lháře. Snad bude příště diplomatičtější a nebude slibovat modré z nebe kdejaké cácorce. Tuomas měl prostě srdce na dlani, udělal by pro Tarju první poslední a Tarja si tím pádem připadala nevyhoditelná a dělala v kapele těžké dusno. Tak ji kapela vyhodila, mimořádně nešikovným způsobem, ale Tarja jako ženská v tom umí chodit. Občas si čtu její vyjádření o Nightwish a je to vskutku mistrné dílo taktiky. Například se jí ptali, jestli už slyšela píseň Bye Bye Beautifull, kterou Tuomas napsal Tarji jako vysvětlení jejího vyhazovu z kapely. Odpověděla, že neslyšela a ani nechce. Ta si do toho chudáka Tuomase umí kopnout a přitom zůstat jak lilium. Pozice Nightwish se ještě zhoršila, když Tuomas na nátlak ostatních členů do kapely přijal Anette Olzon. Která je sice obdařena pěkným zlatým rockovým altem (chyba, podle wikipedie má mezzosoprán, ale ono to v podstatě není od altu tak daleko), ale skupina potřebovala operní soprán. To nemohlo skončit jinak, než katastrofou. Anette to nezvládala ani pěvecky, ani nedokázala přesvědčit fanoušky. Tuomas sice opět nezklamal a napsal pro Anette pár velmi slušných písniček. V jiné kapele by Anette mohla být oblíbenou hvězdou, ale v Nightwish byla bohužel jen chabou náhražkou za Tarju a kapela si to začala uvědomovat. Anette se pěkně vytočila, když ji na koncertě v Denver Ogden Aréně 28.09.2012 zastoupily doprovodné zpěvačky, které kupodivu sklidily víc uznání a jásotu od fanoušků, než Anette samotná. 29.09.2012 ještě Anette po návratu z nemocnice odehrála v Salt Lake City svůj poslední koncert s Nighwish a následně byla vyhozena. Anette pak kapelu těžce pomluvila a to byla voda na Tarjin mlýn. Ta se musela tetelit blahem. Jestli někdo předtím pochyboval o Tarjiných slovech, tak už nemohl. Četl jsem vyjádření kapely k vyhazovu Anette a její následné kritice a zase to bylo stejně nešikovné až pitomé, jako jejich první dopis Tarje. Kdo jim píše tahle vyjádření, by měl dostat vyhazov, nebo by měl jít na kurzy asertivity. Anette se nevzdala a po vyhazovu vydala pár svých písniček, které vůbec nejsou marné, doporučil bych především Floating a Invicible. Má talent na skládání písniček, to o sobě většina zpěváků říct nemůže. Ještě před skandálním odchodem Anette Olzon ze skupiny, najala kapela zpěvačku Floor Jansen, bývalou členku skupiny After Forever. Jako takovou nouzovku, na překlenutí. A zjistilo se, že nejen umí skvěle zpívat, dokáže bez problémů dělat rock i operu a obojí stejně dobře (obojí totiž řádně vystudovala, má školu jak na operní zpěv, tak školu rocku), umí se pohybovat na pódiu i hýbat (narozdíl od Tarji) a navíc, nesnaží se jako Tarja pořád dělat vlny. Floor se nesnaží nad tou písničkou "vyhrát," zpívá mnohem jednodušeji, prostěji, nechává vyniknout melodii. A písničky v jejím podání jsou o třídu LEPŠÍ, než Tarjina neustálá křeč. Já jsem už Ghost Love Score slyšel v podání Tarji a byla to upřímně nuda. Floor z toho udělala úplně jinou, mnohem lepší písničku. Kdyby se mě někdo zeptal, jestli si přeju Tarju zpět do Nightwish, odpověděl bych, "Ani náhodou!"


15.09.2018

Jak najít informace o neznámém obrázku, nebo najít podobné?

Jdeme na stránky duplichecker.com a najdeme přes něj na webu, nebo na vlastním disku (Upload picture) obrázek, o kterém chceme vědět víc. Klikneme na Search Images a nástroj nám najde podobné obrázky. Přitom neztrácejme čas s politicky "korektním" google, nebo s naprosto neschopným Bingem a rovnou klepneme na Yandex. Což je ruský vyhledávač. Což jsem nevěděl, když jsem v něm vyhledával. Jednoduše nejlíp hledá, necenzuruje a obvykle toho najde nejvíc. Nehledal bych v tom nějakou propagaci Putina. Takže, máme tady nepojmenovaný obrázek Zuzany Smatanové, na kterém drží noviny. Jestlipak nástroj v kombinaci s Yandexem pozná, o koho jde a najde podobné? Výsledek jsem párkrát zopakoval i s jinými obrázky a je to překvapivě kvalitní. Pokud dumáte, co nebo kdo je na nějakém vašem obrázku, nástroj to na 90% zjistí, pokud je podobných obrázků na netu více.
reverse_image_search.jpg zuzana_smatanova.jpg


15.09.2018

Jak si vytvořit instalační USB flashdisk s Windows.
Jak si vytvořit instalační USB flashku z libovolného CD/DVD s Windows a tu pak následně použít k instalaci Windows přes USB, nebo k servisování PC. Vyzkoušel jsem, funguje, jednodušší už to být nemůže. Boot menu se zobrazí během startu počítače,po stisku klávesy F12, ale už jsem viděl i F9 a jiné. Někdy se použitelné klávesy zobrazují při startu. První program umí dělat bootovací flashku jen z normálních bootovacích médií (aspoň tak jsem to pochopil). Ale co když potřebujeme udělat bootovací flashku z normal iso, které bootovací v základu není? Tady nám pomůže program Rufus. Použití je stejné, najdeme flashku, formátujeme, najdeme ISO obraz nebo disk, START, hotovo.
Program Rufus


22.06.2018

Hardware se za dva roky hodně změnil.

Obrázky nejsou moje, na zdroj odkazuju.

Jak už jsem psal, sestavil jsem si co nejlevnější počítač na hraní Kingdom Come: Deliverance. O výběru součástí (v novočeštině komponent) píšu dole, není třeba se opakovat. Takže jen doplním základní desku, na kterou jsem mimochodem čekal tři týdny. Jedná se o Gigabyte Aorus X470 Ultra Gaming. Pozor, deska má jen HDMI výstup. Nemá VGA, ani DVI, budete potřebovat HDMI monitor a HDMI kabel. Při sestavování počítače jsem narazil na celkem zásadní problémy, bylo by proto dobré je zmínit. V první řadě bych zvolil větší a hlavně DELŠÍ skříň, protože deska je velká a překvapilo mě, že se pak do 5,25" pozice nevejde ani krátká DVD mechanika. Jednoduše už vrážela do základní desky a kus jí ještě trčel ven. Dal jsem ji tedy do horní pozice, kam se vešla jen taktak. Další věc co mě překvapila, v nové kastli nebylo dost vymezovacích matic pod desku, takže bych doporučoval si jich pár vyptat v obchodě.

Operační systém.
Věc která mě opět značně překvapila je, že Windows 8.1 pro novou grafiku nemají ovladače. Několik hodin jsem instaloval aktualizace na Windows 8.1, poté co se všechny úspěšně nainstalovaly, na mě vyskočilo okno "Nepodporovaný hardware!" Nechápal jsem. Mimochodem, po instalaci Windows 8.1, jsem se po dlouhé době zase dostal do rozhraní Metro a zase jsem si osvěžil paměť a připomněl si, proč tohle šílené rozhraní plné extrémně hnusných dlaždic všichni tak nenávidí. Vlastně nenáviděli, na místě je minulý čas, protože Windows 8.1 už NENÍ PODPOROVANÉ! Jakkoli to zní neuvěřitelně. Tohle šlo Microsoftu vždycky nejlíp, bojovat proti vlastním dobrým nápadům. Microsoft se 20 let snažil, zvyknout lidi na tlačítko START a když se mu to konečně povedlo, začal najednou proti tlačítku START bojovat jako zběsilý. Aby se Windows 8 dostaly do použitelného stavu, museli si lidi instalovat program na tlačítko START, museli si nahackovat zpět ze systému panel Snadné Spuštění, zrušit neustálou maximalizaci oken, pokud se s oknem pohne do strany a další věci. Než Windows 8 začaly být trochu použitelné. Je to skoro nový systém, velmi povedený, pokud se přizpůsobí. Zkoušel jsem do Win 8 instalovat ovladače pro Windows 10, kdyby se přeci jen povedlo, ale bez výsledku. AMD prostě Windows 8.1 spláchlo do kanálu, ale přitom pro Linux ovladače jsou (!!!). Z pomyšlení, že bych měl přejít na Windows 10 se mi udělalo špatně a začal jsem hledat použitelný Linux (Pokud někdo myslí, že aeronet je prolhaný proruský web, neberu mu to, jeho názor). Ovšem hned na prvním odkazu bylo, že Kingdom Come:Deliverance Linux nepodporuje. Ach. No co se dá dělat. Upřímně. Kdyby Kingdom Come byl na Linuxu, přešel bych radši na Linux, než abych se nechal špehovat. Ano, vím že uživatele mohly špehovat už i Windows 98, ale Windows 10 už špehování provádějí v podstatě veřejně, ve velkém (odesílání desítek megabajtů dat z kamery na servery Microsoftu, například) a lidi se s tím smířili. Což mě mírně řečeno děsí a nedává to dobré vyhlídky do budoucna.
windows 8

Zdroj.
Rovnou zapomeňte na 350W zdroj, počítač se ani nespustí. Jako naprosté minimum bych viděl 450W zdroj, lépe silnější. Dnešní zdroje mají k napájecímu konektoru ještě dva přídavné osmipiny, které se liší. Jeden je na grafiku PCI express, další je přídavný do desky. Ten na PCI Express je i ve starší verzi, pak má 6 pinů, nebo může být obojetný, v takovém případě má 6 pinů a dva přídavné, oddělitelné piny, nebo je v poslední verzi rovnou osmipinový. Pokud to nemá textový popis, jak vidíme na obrázku, čert aby se v tom vyznal, co? Liší se v podstatě jen tvarem jednotlivých pinů, kdy některé jsou čtvercové některé šestihranné a ty tvoří dohromady určitý vzor, jak vidíme dole. Teoreticky by neměly jít zaměnit s 8 pinovým přídavným napájecím konektorem, protože při bližším pohledu mají různý tvar konektorů. Ale mě to do desky zasunout šlo, nechápu jak. Nicméně předpokládám, že by to neměl být větší problém, protože deska to přežila. Takže radím dobře, ZAPOMEŇTE NA STARÝ ZDROJ A KUPTE NOVÝ.
Ryzen 2400 Ryzen 2400

Chladič.
Co mě šokovalo, byl AMD chladič. Musel jsem se štípnout, jestli vidím dobře. V krabici s procesorem totiž trůnil Intelácký chladič, na které tu na blogu dštím oheň a síru. Hleděl jsem na to delší čas v naprostém ustrnutí a nevěřil vlastním očím. AMD se zbláznilo. Podle mě AMD tímhle Intelu jeho fanatické fanoušky neodláká, zato může lehce ztratit ty svoje. Hleděl jsem na to nadělení jako puk a nechápal. Na desce přitom byly normální háčky, pro uchycení standartního AMD chladiče s třmínky a excentrem. Musel jsem vzít manuál a podívat se, co se po mě vlastně chce. Z desky se musí natvrdo odmontovat 4 šroubky, které plastové packy drží na místě, tyto packy sundat, desku při tom mějte položenou na antistatickém sáčku, ve kterém byla zabalená. Následně položte chladič dolními šroubky proti vystupujícím maticím, co na základní desce zbyly a opatrně šroubujte, vždy dva a dva šrouby naproti. Netvrdím, že je chladič vyloženě špatný, má být údajně tišší, což potvrzuji, celé PC je velmi tiché, šroubuje se dobře, drží dobře, snad bude i chladit dobře, jen mě šokovalo, jaká je to kopírka Intelu.
Ryzen 2400

Procesor
Jak nasadit procesor asi víte, ale zopakuju to. Kovovou páčku na boku patice zlehka odtlačíte do boku a odklopíte nahoru, nasadíte procesor opatrně tak, že zlatý trojúhelníček v jednom rohu procesoru, je nad plastovým trojúhelníkem na patici. Procesor zapadne dovnitř, zlehka ho přitlačíte a vrátíte kovovou páčku zase zpět, jak byla. Přitom cítíme, jak se tím nožky procesoru zajišťují.
Ryzen 2400

Chyba při nasazování chladiče.
Nasadíme chladič, ale pozor. Ten inteloidní chladič má zboku výstupek, odkud vychází napájecí kabel (je na něm shora nápis AMD). Ten výstupek dáme na opačnou stranu, než jsou patice pro paměti, jinak čtvrtou patici nepůjde použít. Mě se stalo to, že jsem ten chladič nasadil obráceně, což na funkci živočicháře nemělo vliv, ale pak jsem laboroval s paměťmi, protože mi to nechtělo naběhnout a zjistil jsem, že výstupek chladiče překáží zasunutí paměti do slotu. Následně jsem už u sestaveného PC musel chladič sundat a obrátit. To by nebyl problém, kdyby tahle deska měla to, co mají všechny AMD desky. Totiž,napevno přilepený výztužný plech pod deskou. Tahle ovšem plech přilepený neměla, jelikož kdo šetří, má za tři. Takže po odmontování chladiče se ozvalo "cink" a plech zajel pod desku někam do hloubi počítače. Málem mě omývali. Chvíli jsem přemýšlel, jestli mám odmontovat desku a celé to montovat znovu. Pak jsem jen sundal spodní kryt kastle a naštěstí tam nechali pod procesorem otvor, kterým šlo plech zespoda přidržet. Takže jednou rukou jsem si svítil, jednou rukou jsem zespoda přidržoval plech, jednou rukou jsem přidržoval chladič a jednou rukou jsem šrouboval. Ano, mladý voják, hotový kouzelník.
Ryzen 2400

Nasazování dvoukanálových pamětí.
Proč že jsem tak nutně potřeboval čtvrtý paměťový slot? Inu, věc se má tak, že poté, co jsem hotové PC zapnul, se nespustil obraz. Hučelo to, ale monitor nejevil známky přehnané aktivity. Zkoušel jsem tam dát i dvě různé PCI express grafiky, ale bezvýsledně. Celkem mě to znechutilo, nevěděl jsem, co se děje. Až po delším laborování jsem si všiml, že na desce jsou 4 výstražné červené diody a podle manuálu k desce se dá zjistit, kde je problém. Podle diody byl problém v pamětech. Jakmile jsem vyndal jeden paměťový modul, PC se rozjel. Zkoušel jsem paměti různě prohazovat, jeden jsem nechal v prvním slotu a pak zkoušel dávat druhý modul do slotu 2,3,4. Teprve ve čtvrtém slotu počítač projevil ochotu druhý modul paměti přijmout za svůj. Já jsem původně chtěl jeden osmigigový modul, který by tam bezproblémově fungoval a mohl jsem si celé to martyrium ušetřit. Ale byl jsem přemluven, že si musím koupit dva čtyřgigové, aby se využil dvoukanálový přístup do pamětí. A to byl vlastně celý problém. Kdybych postupoval podle sebe, PC by možná byl o pár procent pomalejší, ale nezjistil bych, že je něco špatně. Ale že jsem se (opět) neposlechl, musel jsem absolvovat proceduru počítačové samovýuky metodou pokus-omyl. Na jednu stranu jsem zjistil, že jsem z hardware už hodně vyšel a moc toho už neumím, na druhou stranu je to dobře, protože jsem se zase něco naučil. V manuálu jasně psalo, že deska automaticky detekuje a nastaví paměti sama a já jsem se s tímto ultimátním prohlášením spokojil a dál jsem po tom nepátral. Ale není tomu tak! Známý, kterého jsem se na to zeptal, věren své tradici, prohlásil něco ve smyslu, že tohle přece ví každej a že jsem si měl přečíst manuál. I uposlechl jsem, vzal do ruky manuál a na druhé straně, kterou jsem bohužel nečetl, byla skutečně mapa, jak přesně mají být moduly ve slotech. Návod na paměti byl totiž na DVOU stránkách a velmi nepřehledně. Pokud si někdo přečte na první stránce, že deska je tak super že si všechno nastaví sama, jaká je pravděpodobnost, že otočí na další stránku? Asi chtěli ušetřit papír, aby velká matka Gaia tolik nesténala. Doporučované nastavení 1-2, už jsem předtím zkoušel, ale v danou chvíli to nešlo, nejspíše proto, že jsem nevytáhnul napájecí kabel z PC. Dnešní počítače totiž jedou i když jsou vypnuté, dokud natvrdo nevytáhnete napájení. A tak jsem podle manuálu vytáhnul napájecí kabel, nasadil paměti podle návodu a ono to šlo. Takže POZOR! U desky s dvoukanálovým řadičem pamětí, na kterou montujete DVA paměťové moduly, je nutno DODRŽET PŘESNÉ POŘADÍ PAMĚTÍ VE SLOTECH a paměti nasazujte s vypojeným napájecím kabelem, jinak počítač nemusí fungovat.
Ryzen 2400

Taková v podstatě blbost a jak to dokáže potrápit, když to člověk neví. Ach jo, zlaté časy, když jste mohli vložit paměti kam jste chtěli a ono to fungovalo samo. Ale zase jsem se něco naučil a můžu machrovat. A to se vyplatí!


22.05.2018

Kupuju počítač na Kingdom Come:Deliverance.

Vlastním dvě kopie hry Kingdom Come:Deliverance, ale nemám je na čem hrát. Byla to z mé strany spíš politická demonstrace, než akutní touha si hru zahrát. Máme sice Xbox One, ale ten mi neříká pane. Mám sice dva PC, ale ty hru neutáhnou, ani oba dohromady. Ačkoli nejsou nijak staré, byly kupované jako to nejlevnější na trhu, na Minecraft to bohatě stačilo. Ale nyní už ztratily kontakt se špičkou pelotonu a zastaraly.

Tak se podíváme, na čem by hra mohla šlapat. Samozřejmě, jako obvykle, když jsem se svěřil se svým záměrem koupit si počítač, ihned začala přesvědčovací akce: "Hele, AMD je totálně v pr...i, kup si Intel, ten je nej, my nic jiného než Intel ani nenabízíme, Intel je jediná možná voba. AMD vždycky s něčím přijde, jakože revoluce, ale pak se ukáže, že to až taková revoluce není, kašli na AMD, vůbec bych do toho nechodil, Intel je prostě jediná rozumná volba," atd, atd, atd. Už jednou jsem se s Intelem pěkně spálil, když jsem se na něj nechal překecat a teprve po koupi jsem se zajímal, jestli se to vyplatilo. A přišel jsem na to, že Intel si může koupit jen totální fanatik. Za tu samou cenu bych měl od AMD ten samý hrubý výkon a navíc ještě slušnou grafiku zabudovanou v procesoru. Navíc mi intelácká základní deska už pomalu odchází, nefungují USB, vytuhává to, atd. Tuhle chybu už jsem nechtěl podruhé zopakovat a tak jsem si tentokrát zjistil fakta předem.

Nečekal jsem ani ve snu, že by AMD bylo lepší. Právě naopak, čekal jsem, že se Intel výrazně zlepšil a tentokrát to AMDéčku pořádně natře. Na co jsem přišel? "Ty nepřekvapíš," řekl mi jednou v práci šéf, když mi asi podesáté měřil přístrojem hladinu alkoholu v dechu a opět byla (nepřekvapivě) nulová (což ovšem nebránilo jistému "oblíbenému" kolegovi, aby na mě nedonášel vedení, že jsem prý alkoholik, který chlastá přímo na pracovišti - inspirací mu bylo, že jsem si při těžké chřipce kloktal hrdlo, abych nemusel marodit. Inu, těžko je zavděčit se.). Zato já jsem byl opět překvapen.

Intel? ZASE PŘEDRAŽENÝ, S NIŽŠÍM HRUBÝM VÝKONEM A S MIZERNOU NEBO ŽÁDNOU GRAFIKOU. Pro Boha živého, kdo si ty Intely může pořád kupovat? Nevěříte? Tak se na to koukneme. Co vlastně chceme? Cena asi 4000kč, slušná integrovaná karta. Nabídka je víc než bohatá, čert aby se v tom vyznal. Měli by se výrobci dohodnout na jasném testování hrubého výkonu, aby se zákazník mrknul a hned věděl co může za svoje prachy čekat. Pro srovnání proto použiju stránky cpubenchmark.net a pro srovnání cen alza.cz. Jdu teda na alzu a zadám si hledání procesorů s grafikami, začnu od AMD. Proč že s grafikami? Protože grafická karta, kterou sami tvůrci doporučují na hraní kingdom come, stojí samostatně 12000. Tolik nedám ani za celý počítač. Takže veškeré procesory bez karet pomíjím. A půjdu do poslední patice AM4, pro poslední Ryzeny druhé generace. Co nám vychází? Jako nejrozumnější volba mi přijde AMD Ryzen 5 2400G@Vega 11, s grafickou kartou Vega 11. Je druhý nejlevnější, ale přitom ještě použitelný pro hraní kingdom come, cena 4000kč. Pokud nám má v AMD Ryzenu druhé generace fungovat integrovaná grafika, musíme použít základní desku s čipsetem X470. procesor sice bude fungovat i ve starší desce, ale grafika, o kterou mi jde, ta ne.

Dobrá, hledejme jeho protipól u Intelu. Hmmm, Intel Core i3-8350K ta samá cena, srovnatelný výkon, kde je problém? Aha, "Rozbaleno skladem? Sleva 20%?" atd. No, nevadí, Intel je u alzy sice zlevněný, ale budu ho brát jako by zlevněný nebyl. Cože? Je bez chladiče? Výkon jeho integrované grafiky "Intel UHD 630" jen 1130 bodů? Když má Radeon víc než 2x tolik? Ne, to není dobrá volba. Co takhle Intel Core i5-7400? O 300 kč dražší, hrubý výkon 7400, oproti Amd Ryzen s 9400. Grafická karta nepřekvapivě opět Intel HD Graphics 630 s polovičním výkonem, oproti AMD. Myslím, že výběr právě skončil.

Přiznám se, že někdy nerozumím fungování světa. Proč lidé věří nesmyslům a kupují si dražší a méně výkonné věci? Asi v tom bude nějaký fígl.



21.04.2016

Metalové zvláštnosti.
Heavy metal prý vznikl v Anglii, poté, co si jistý dělník Frank Iomi přivřel prsty do lisu a ten mu rozdrtil konečky prstů. Ten dělník byl amatérský kytarista a měl velké plány. Zdálo se, že jeho sny jsou v troskách. Kytarista bez prstů nemůže hrát, řekl by někdo. Ale tenhle se rozhodl, že to nevzdá. Vyrobil si náprstky a zkoušel brnkat, ale nešlo to, struny byly moc tvrdé. Tak je podladil a ony místo kytarového cinkání, začaly vydávat dlouhé, kovové vibrace. Ten zvuk se mu zalíbil a postavil na tom skladbu. A skupina Black Sabbath byla na světě. (Je třeba napsat, že termín heavy metal byl poprvé použit v souvislosti s černošským kytaristou Jimmi Hendryxem.) Metalové skupiny se začaly šířit po celém světě jako houby po dešti a s jistým zpožděním, se v osmdesátých letech objevily i u nás. Zmíním naprosto geniální skupinu Tublatanka, jejíž bubeník Ďuro Černý nedávno zemřel. Zajímavé je, že vlastně nikdy z kapely neodešel, i když s ní nehrál už někdy od roku 1993, kdy se skupina prakticky rozpadla. Skupina hned po založení, na prvním koncertu dostala nabídku na natočení alba, kterého se prodalo 100 000 ks. Tomu říkám hvězdná kariéra. Kvalitních skupin u nás v té době byla hromada, jestlipak vám budou něco říkat jména jako Titanic, Kern, Citron, Vitacit, Arakain, Metalinda, atd. Mimochodem, objevil jsem suprové video z dob, kdy heavy metal kraloval a poslouchal ho skoro každý, takže ho chtě nechtě museli pustit i do televize, protože věčně ho ignorovat nemohli. V devadesátých letech, s nástupem rapu a hip-hopu, metalová vlna postupně opadala. Dá se říct, že po sametové revoluci to bylo o třídu horší než před ní. Komunisté se sice zlobili, ale metal respektovali. Po revoluci do několika let nastal tichý, ale vysoce účinný bojkot metalu. Měl sice stále ohromnou základnu fanoušků, kteří ho chtěli poslouchat, ale v televizích a rádiích už seděli nenapadnutelní a nedotknutelní, kteří rozhodli, že se bude poslouchat něco jiného, po vzoru Velkého Bratra zpoza oceánu. Svého času se do (kdysi nesmírně populární) hitparády Eso, nějakým omylem dostal Ozzy Osbourne, se skladbou Perry Mason. Dostal tolik hlasů, že musel být ze soutěže potichu odejit. U nás byl úpadek heavy metalu umocněn ještě vstupem zahraničních hudebních vydavatelství na náš trh, který místní českou a slovenskou populární hudbu bez ohledu na žánr, v podstatě komplet zničil. Obrovský propad zájmu o místní hudbu, přežili jen ti nejodolnější a nejznámější. Zatímco dříve nebylo výjimkou, že jeden interpret prodal milion nosičů (ano, opravdu milion, nespletl jsem se), dneska se rozdávají platinové desky za deset tisíc prodaných kusů. Ovšem je taky potřeba říct, že z milionu prodaných nosičů, měl interpret jednu korunu za kus. Hrome, to jsem se zase rozvyprávěl, zpět k tématu. Metal už sice není hlavní hudební proud, který poslouchá až na pár podivínů (tzv. depešáků) každý, ale pořád se v něm něco děje, posuďte sami. Japonský manga metal a animovaný klip (české titulky), dodatečně vyrobený k songu skupiny Dethclock. Pozor, nedejte se zmást těmi kreslenými postavičkami, je to opravdu hodně brutální, nic pro děti.

metal metal



12.08.2015

Co poslouchám právě teď.

To je doba, co jsem nic nenapsal do blogu. Momentálně se mi nic zajímavého neděje. Kromě blogu o Minecraftu, kam píšu pilně a často. Ale co takhle napsat, na čem momentálně ujíždím hudebně? (Samozřejmě, můj hudební základ je starý dobrý Heavy Metal.) Nemám rád, když se musím při poslechu něčeho prohrabávat hromadou béček, abych našel jeden hit. Ale když už najdu něco dobrého, tak to stojí za to. Korejská skupina T-ara (čte se to Tiara) je něco, co stojí za poslech, mají na albu jeden hit za druhým. Samozřejmě, ke většině písniček jsou klipy.

T-ara

14.02.2015

AMD versus Intel.

Koupil jsem si před rokem levný počítač. Chtěl jsem AMD, ale byl jsem přemluven, že Intel je mnohem lepší, výkonnější, AMD se na něj vůbec nechytá a koupí Intelu prostě nemůžu udělat chybu. Neměl jsem důvod nevěřit, udělal jsem nad AMD kříž a koupil Intel G3220. Stál mě nějakých 1500kč, nové hry na něm nejedou. Pět roků staré hry nehratelně cukají, teprve deset let staré hry na něm jakž takž šlapou. Delší čas jsem si myslel, že je to moje vina, měl jsem prostě koupit dražší Intel. Ale co čert nechtěl, díval jsem se včera na výkonnostní srovnání mého Intelu s jedním z nejlevnějších AMD procesorů AMD A4-6300 za necelou tisícovku. (Mimochodem, během pár dní docela podražil, takže dík, pseudo-národní banko. Vydávání nekrytých peněz a okrádání celého národa, určitě není cesta k blahobytu). Zatímco na stránkách cpubenchmark.net byl můj procesor tehdy považován za nejvýhodnější poměrem cena výkon a AMD A4-6300 se na něj moc nechytalo (AMD-2209 bodů, Intel-3192 bodů), tak srovnání výkonu jejich integrovaných grafických karet, dopadlo přesně naopak. Zatímco Intel GT1 má pouhých 111 bodů (to odpovídá výkonu Radeonu 9800 Pro, což byl před deseti lety high end, dneska je to šrot.), tak AMD má integrovanou kartu Radeon HD 8370D, která v testech oproti Intelu podává čtyřnásobný, opakuji 4-násobný výkon. Co to znamená? Intel má papírově výkonný procesor, ale slabou grafiku, která je stropem. Výkon přes ni dál nejde. Zatímco AMD má procesor a grafiku VYLADĚNÉ tak, aby k sobě pasovaly a podávaly maximální výkon. Což znamená, že papírově slabší AMD, smete můj Intel v každé hře, jako drobty ze stolu. Chcete důkaz místo slibů? Stačí se podívat na srovnání reálného výkonu ve hrách. Zde Intel GT 1, tady je AMD 7480D. Ani v JEDINÉM případě, se můj Intel na AMD absolutně nechytá. To jsem zase udělal jednou blbost.
AMD je lepší

12.01.2015

Zavirovaný podvodný mail.

Zatím nejbrutálnější virus po mailu, jaký se mi kdy dostal do schránky - číňani se konečně naučili česky! Chvíli jsem žil v bláhové naději, že se někdo spletl a poslal mi omylem cizí, už předem zaplacenou grafiku. Tím pádem to poslední co by mě napadlo, je otvírat tu přílohu. Když tak bych napřed zavolal na udané číslo. Nezávidím majiteli toho mobilu, který je v tom nevinně. Ty potvory chytré šikmooké prostě nejspíš zkopírovaly skutečný mail, přidaly přílohu s virem a začaly to rozesílat na sbírku adres s příponou cz. Jen z toho napřed měli vymazat větu Způsob platby: Platba předem – platební karta.

děkujeme za projevenou důvěru v internetové obchody obchody24.cz

04.01.2015

Změna licenčního čísla Windows.

Microsoft je schizofrenní firma. Na jednu stranu se snaží tvrdě bojovat proti pirátství, ale na druhou stranu uživatele doslova vhání do náruče pirátů. Stačí jen mít počítač, ke kterému máte legální licenční štítek, ale už ne instalační médium. Něco Vám v počítači klekne, Windows suše oznámí, že systém nebyl úspěšně spuštěn z důvodu změny hardwaru a co dál? Daniel Vávra, který vyvíjí hru Kingdom Come:Deliverance kdysi v článku pro Level napsal, že to vyřešil, že stačí jen něco smazat a systém normálně najede a začne se shánět po ovladačích. Jenže nenapsal, co se má smazat, takže z toho nic není. A nastane problém. KDE VLASTNĚ SEHNAT LEGÁLNÍ ISO, když se nechcete nikde registrovat a prozrazovat své osobní údaje? Odpověď zní - nikde. Existují sice některé amatérské stránky, které to nabízejí, ale většinou pouze pro anglická Windows. Když se české legal ISO objeví někde na uloz.to, bývají rychle nabonzovány a smazány (přičemž nelegální tam vesele trůní dál). Takže uživatel, ať už se mu to líbí nebo ne, musí stáhnout nelegální Windows správného druhu a typu, nainstalovat si ho a pak změnit licenční číslo. Ve Windows 98 stačí přepsat údaj v registrech a hotovo. V novějších Windows 7 a 8, se jen klepne na položku Změnit licenční číslo a hotovo (že to po těch letech konečně někoho napadlo!), ale ve Windows XP nastane problém, protože to jednoduše nejde. Naštěstí aspoň (když už nic jiného), vydal Microsoft pro Windows XP program KeyUpdateTool_cze.exe, který licenční číslo změní. Ještě existuje manuální způsob zásahem do registrů a umělým vyvoláním aktivace, ale mě nefungoval. Třetí a nejjednodušší způsob změny licenčního čísla, je pomocí programu Rock XP, který má ale problém s falešnými poplachy antivirů, se kterými mám i já při výrobě češtin bohaté zkušenosti, takže hodně uživatelů se jej neodváží použít. Byl by pro Microsoft až takový problém, dát uživateli možnost stažení čistého legálního ISO souboru, bez buzerace?

Activation Windows XP Windows-Product-Key-Update-Tool-Product-Key.jpg rockxp

04.01.2015

Desky QDI.

Firma Legend QDI COMPUTER z Číny (Quality/Design/Innovation), byla výrobcem desek do PC a spousty jiné elektroniky. Založena byla v roce 1988 a celkově vyrobila skoro 200 typů a revizí desek. Je třeba říct, že desky byly relativně nespolehlivé, nicméně byly dost inovativní a firma získávala ceny za průkopnické technologie. Už v roce 1996, přišla s technologií Speed Easy, která umožňovala nastavení procesoru přímo z BIOSu, bez mechanických přepínačů na desce. V roce 1997 jako první přišla s PowerEasy - automatickým nastavením voltáže procesoru a ThermoEasy - ochranou procesoru proti spálení. V roce 1997 přišla se svým nehloupějším nápadem - LogoEasy, který se bohužel velmi dobře ujal - možnost vlastního loga, zobrazujícího se při startu počítače (u QDI se zobrazuje jejich medaile za inovace). V roce 1998 přišli sManageEasy - sledování zdraví systému a SecurityEasy - ochrana proti neoprávněnému použití počítače. V roce 1999 přišli jako první s RecoveryEasy, což je program na sledování a zálohu harddisku a dat na něm uložených a BIOS-ProtectEasy, což je ochrana BIOSu proti virům. V roce 2000 přišli s BootEasy, což je technologie na zrychlené načítání systému. (Zdroj: ixbtlabs) V roce 2004 přišli s Hyper-Threading Detector (netřeba déle popisovat) a Update Easy, pro jednoduchou aktualizaci BIOSu a spoustou dalších inovací. V roce 2004 firma ukončila činnost. Poslední desky se vyráběly s paticí Socket 754 pro AMD a LGA775 pro Pentium 4 (Tejas). Jejich stránky fungovaly ještě před pár lety, ale dneska už nejedou, takže pokud chce člověk ovladač nebo manuál, má smůlu. Existuje ovšem šikovný nástroj Wayback Machine, což je internetový archív. Na těchto stránkách je uložený a zálohovaný téměř celý internet - včetně původních stránek QDI. Je tam všechno, včetně souborů. Ale kdyby náhodou zkrachoval i Wayback Machine, dovolil jsem si hodit na ulozto alespoň balík všech manuálů, z pátého měsíce roku 2004. Mám samozřejmě i balík ovladačů, biosů, programů apod, ale zatím je na Waybackmachine všechno dostupné, takže není důvod uloz.to zbytečně zatěžovat.

legend-qdi legend-qdi legend-qdi legend-qdi
Obrázky a informace jsou převzaty ze stránek ixbtlabs

09.12.2014

Led světla na denní svícení, v noci.

O našem národě je známo, že má krajní neúctu k pravidlům všeho druhu. Ani mě se nelíbí utahování dopravního šroubu a stupňující se šikana řidičů, jak o tom píše D-Fens, ale co je moc, to je moc. Vracím se autem potmě domů a v chabém světle pouličního osvětlení, se přede mnou začne pohybovat jakýsi nejasný obrys. Blížím se a ono je to auto, couvající z průjezdu na silnici. Nesvítilo. Až po několika nechápavých vteřinách jsem si povšiml, že vzadu těsně nad silnicí, má ten idiotský sebevrah dva miniaturní pásky červených led světel, na každé straně auta jedno. Světla bylo vidět o třídu hůř, než odrazky ve vypnutých zadních světlech. Jinak řečeno, kdyby ty ledky vypnul úplně, nic by se nestalo. Ledky svítily tak, že i když byla úplná tma, vůbec jsem je neviděl, dokud jsem od něj nebyl na dvacet metrů a to ještě až po důkladné prohlídce zádě jeho auta, abych zjistil, proč ten magor nesvítí. To, že tihle chytráci svítí ledkami ve dne a tím pádem vlastně nesvítí vůbec - na to jsem si ještě ani nestačil zvyknout a oni už nesvítí ani v noci! Je to krásný příklad toho, jak každé dobře míněné pravidlo, je v této zemi zmrveno tak, že výsledek je ještě horší, než před jeho zavedením. Tohle byl jeden z mála případů, kdy jsem měl vážně chuť, na někoho zavolat policajty. Obrázky pod článkem jsou jen ilustrační, převzaty ze serveru leddennisviceni.cz. Nemám bohužel kameru do auta, ale začínám si myslet, že by nebyla marná. Kdo se pak bude se spořivým chytrákem dohadovat, když on bude tvrdit, že on byl řádně osvětlen a já jsem do něj najel ze zcela nepochopitelných důvodů. Článek k tématu na ifaster.cz

led denni sviceni led denni sviceni

01.12.2014

Chladiče Intel jsou odpad.

Chladiče Intel jsou naprostý odpad, na rozdíl od výborných, montážně velmi jednoduchých a spolehlivých chladičů od AMD. U AMD stačí zaháknout šroubovák (u starších), nebo jen nasadit třmínky a překlopit páčku s excentrem (u nových) a je to vyřízeno na věčné časy. AMD má navíc pod chladičem poctivý kus železa, takže nehrozí prohýbání desky. Intel má v chladiči plastové pařáty, která zapadají do čtyřech děr v základní desce. Bez ničeho. Prostě jen díry v nikterak pevné desce, která se tím pádem prohýbá div nepraskne. A to je přitom už vychytaná verze původního, mnohem horšího chladiče, který dřív vyráběli pro Pentium 4. Právě taková deska pro Pentium 4 se shitovým chladičem, se mi dostala do ruky. Počítač se sám od sebe vypínal. Někdy to stihl do Windows, někdy se vypnul už v BIOSu. Tušil jsem, že to má něco společného s hardware, takže jsem provedl nastavení BIOSu do defaultu. Na chvíli to pomohlo, pak se zase začal vypínat. V BIOSu jsem si všiml, že procesor má teplotu 70°C, ale věděl jsem, že Pentia 4 hodně topily, takže jsem tomu nevěnoval větší pozornost. Zkusil jsem ho jen podtaktovat, jak přepínači na desce, tak v BIOSu. Ale nepomohlo to, teplota v klidu byla příliš vysoká a v BIOSu jsem pozoroval, že po startu navíc rychle roste. Ačkoli vada procesoru je velmi vzácná věc, začal jsem se přiklánět k názoru, že procesor je asi vadný a musím ho vyměnit - naštěstí mám náhradní. Podíval jsem se blíž na chladič procesoru, že ho demontuju a okamžitě mi bylo jasné, kde je chyba. Plastový koš, ve kterém drží chladič, má mít čtyři plastové pracičky, za které je chladič zaháknutý. V mém případě se jeden z nich ulomil a chladič se tím pádem odchlípl od procesoru. Ten díky tomu žhavil tak, až se i teplovodivá pasta roztekla. Tady někdo hodně hřešil na fakt, že Intely mají ochranu proti přehřátí. Ta ulomená pracička, byl jen tenký kousíček plastu. Nenapadá mě jiný výraz pro takové chladiče, než ošizený zmetek. Onen koš s ulomenou pacičkou, by měl jít teoreticky demontovat a místo něj nacvaknout jiný, jenže mám docela problém najít (vyhozenou a vadnou) desku, na které by byl nepoškozený a co je horší, při demontáži koše, je téměř stoprocentní záruka, že poškodím plastové nesmysly, což je to JEDINÉ, co drží procesor i s chladičem na desce. Vyhodit celou desku kvůli chladiči? To by se s AMD stát nemohlo.

chladič AMD uchycení chladiče AMD z druhé strany uchycení chladiče AMD zespoda klec na chladič procesoru, Intel ulomená packa klece, pro procesor Intel uchycení chladiče, pro Intel Pentium 4, zespoda

26.11.2014

Okurková sezóna.

Dlouho jsem nic nenapsal - ne že by nebylo co, materiálu mám na tlustý román, ale spíš se nemám čím chlubit. Nic, co bych si hrdě napsal do životopisu. Události posledních dvou měsíců, bych nejraději co nejrychleji zapomněl, vymazal z historie a zrušil. Ale mohl bych napsat aspoň něco pozitivního, třeba jaké auto považuju za nejhezčí na světě. TOHLE!

Mazda 323 S V

26.11.2014

Vyděračský mail, s virem jako bonus.

Tady už končí veškerá sranda. Jako milý bonus, obsahuje tento mail přílohu s virovou nákazou. Za tohle by se mělo bez milosti zavírat. Ještě štěstí, že se číňani zatím nenaučili pořádně česky. Více na viry.cz

Podvodný zavirovaný mail.

27.08.2014

Firefox a inovace bez legrace.

Když ukončím ve Firefoxu (verze 31) poslední panel, ukončí se celý Firefox. Proč!? Kterého idiota napadlo takové rádoby vylepšení? Ukončení poslední záložky, přece neznamená, že chci ukončit celý program! Od toho je přece červený křížek v pravém horním rohu! Kdyby podle téhle logiky stavěli auta, tak by odepnutí pásu způsobilo vypnutí motoru. Stálo mě to chvíli googlování, zbytečně ztracený čas, který jsem mohl využít smysluplněji. Vložte do adresního řádku Firefoxu about:config jako běžnou adresu, zobrazí se servisní menu. Do políčka pro vyhledávání vložte browser.tabs.closeWindowWithLastTab a změňte hodnotu true na false. Hotovo. Nemohlo to sakra být hned?

firefox_logo.jpg about:config Firefox


14.08.2014

Idiotské chování prohlížečů.

Člověk by si myslel, že když otevře stránku v prohlížeči, tak se prohlížeč spojí se serverem, inteligentně zjistí změny a stáhne nový obsah. Není tomu tak. Ve skutečnosti se načte jen obsah z paměti cache prohlížeče. Takže pokud uděláte na svých stránkách nějakou změnu, nebo přidáte obsah, neprojeví se! Kdysi měla tahle funkce i smysl, protože pomalé připojení se zpívajícím modemem, šlapajícím rychlostí cca 4,5KB za sekundu, se výrazně urychlilo, když nemuselo načítat celou stránku při každém připojení znova. Ovšem dneska mě tahle funkce spíš nehorázně vytáčí. Samozřejmě se dá jednoduše zmáčknout F5 a tím se udělá refresh a načte se nový obsah, ale kolik lidí tohle skutečně ví a používá? Takže uživatel přijde na nějaké stránky, zjistí že tam nic nepřibylo, řekne si že tvůrce stránek je pěkný lenoch a jde dál. A ani neví, že neviděl skutečné stránky, ale jenom obsah, uložený v cache na svém vlastním disku. Dá se to řešit parametrem, který by měl teoreticky zakázat cachování stránky, ale prakticky to nikomu nefunguje (co jsem tak četl). Pak se dá udělat automatický refresh každých X sekund, což nechci a nepotřebuju. Pak se dá na stránky hodit tlačítko refresh a nějak donutit lidi, aby na něj kliknuli. Bohužel se lidem to tlačítko nezobrazí, dokud neudělají refresh stránek, takže jsme zase tam, kde jsme byli. Pak jsem viděl nějaké poměrně složité zápisy v javaskriptu, které se mi nelíbily, protože jednoduché věci mají dělat jednoduché nástroje. To je sakra takový problém, udělat jeden jednoduchý refresh stránky po načtení? A tak asi nezbývá, než se na to prozatím vykašlat a zazpívat si Do pr...e práce s Jarkem Nohavicou.

jarek nohavica


14.08.2014

Hvězdárna na Kraví hoře.

Kdyby někdo chtěl zajít do Brněnského planetária, pak nestačí jen vidět plakát a říct si půjdu. Počet lidí na akcích je omezený a některé pořady vyžadují rezervaci předem. Takže jsem se na zvolenou akci (08.08.2014) nedostal, nicméně zato jsem viděl fůru netopýrů, poležel si na pečlivě udržovaném trávníku kolem hvězdárny (smí se to), viděl jsem jednu z prvních padajích hvězd meteorického roje a podíval jsem se do hvězdárny, která vypadá opravdu vymakaně, jako ze sci-fi.

Hvězdárna na Kraví hoře. Hvězdárna na Kraví hoře. Hvězdárna na Kraví hoře. Hvězdárna na Kraví hoře.


01.08.2014

Deus Ex 2: Invisible War, čeština pro Steam.

Dostal jsem dotaz, jestli bych nepředělal svou češtinu pro Invisible War i pro Steam. Pořídil jsem si tedy Steam verzi hry a zjistil jsem, že soubor Metafile obsahující dialogy, je od základu předělaný a jednoduše to nepůjde. Hledal jsem nějaký program, který by dokázal prohledat binární soubor a dokázal by najít a nahradit požadované věty. A našel jsem program A.F.9 Replace some bytes. Prostě bere z externího textového souboru větu za větou, prohledává binární nebo textový cílový soubor a nalezené věty v něm nahrazuje. Kdybych o existenci podobného programu věděl když jsem češtinu tvořil, trvala by poloviční dobu a byla by už na všechny verze. I když automatické nahrazování má i svá úskalí, zejména u krátkých vět. Jestli se vám nechce dopisovat do pomocného souboru hypertext a chcete pracovat jen s textovými soubory (txt, html apod), tak můžete vyzkoušet podobný program Ecobyte Replace Text, který vezme soubor s argumenty, větu z prvního řádku vyhledá, druhým řádkem ji nahradí. Třetí řádek vyhledá, čtvrtým ho nahradí atd. A díky tomu se obejde bez hypertextu.

A.F.9 Replace some bytes A.F.9 Replace some bytes A.F.9 Replace some bytes A.F.9 Replace some bytes

27.09.2014
Jak to pokračuje s češtinou pro Deus Ex 2 na Steam?
1. Zaseknul jsem se na poslední maličkosti, totiž speciálním tajném levelu, do kterého se dostanete, když ve zříceninách UNATCO seberete vlajku, zanesete ji na záchod za Manderleyho kanceláří a spláchnete záchod. Dostanete se na wrap party, kde si můžete přečíst vtipné hlášky vývojářů a nahlédnout do zákulisí vývoje hry. Překlad těchto hlášek byl ovšem pravé peklo, byl jsem nucen požádat o pomoc jiného překladatele. Tohle by ještě nebyl problém. Bohužel originální texty se překrývají, v důsledku nějaké chyby a přeložené samozřejmě taky. Zdá se, že každá citace má omezený chlíveček, do kterého se musí vejít. Budu muset některé věty tvrdě zkrátit.
2. Zkusil jsem jen tak pokusně přepsat pár znaků na tabulce fontů a zdá se, že to funguje. Nicméně mám potíže s různými druhy kódování textu a počet znaků které lze bez problémů překreslit, je silně omezený. Nehledě k faktu, že bych musel ručně zkontrolovat cca 10 000 dialogů a dalších X úkolů a dalších věcí. Navíc kterýkoli modař může přijít s vlastním fontem, který bych musel zase překreslovat, hromadně měnit znaky, vyrábět další verze, no raději bych se diakritice vyhnul.

UNATCO vlajka, která je klíčem na wrap party UNATCO, vstup do tajného levelu na záchodě Překrývání textu v originálním souboru Deus Ex 2:Invisible War, česká diakritika

07.09.2014
Deus Ex 2, čeština pro Steam.
Steam verze Deus Ex 2, umožňuje doinstalovat balík vylepšených textur Unified texture pack, díky kterému hra vypadá líp. Vylepšuje fůru drobností, líp se na to kouká a taky používá větší a líp čitelný font. S mojí češtinou pro Steam verzi se to nehádá. Vyzkoušeno, funguje i pro Steam, doporučuji.

Deus Ex 2 Invisible War, Unified Texture Pack


15.07.2014

Miluji spammery. Hladil bych je, až do úplného vyhlazení.
No to jsem dopadl, nabízím fake práci sám sobě. Rozesílači spamu podvrhují mou adresu a občas tak dostanu spam, kde se v položce odesilatel skví moje vlastní adresa. Mor na vás, spammeři!!!

spam

A teď pozor, zlatý hřeb večera!!! Fake exekuce po mailu. Nechodí náhodou exekuce poštou? Je to celé samozřejmě nesmysl a pokud vám taková věc přišla, nevšímejte si toho. A HLAVNĚ NEKLIKEJTE NA PŘILOŽENÉ SOUBORY!!!. O něco níže píšu o tom, že spam se neustále zostřuje. Není daleko doba, kdy nám spammeři budou vyhrožovat vraždou, nebo únosem. Co takhle začít rozesílat maily s falešnou výzvou k identifikaci těla? Na to by určitě kliknul každý. To by byly kšefty, co?

falešná exekuce


17.04.2014
Microsoft boduje podruhé, aneb nedělaj nám tyhle triky, když to nečekáme.
Myslel jsem, že Microsoft mě svým přístupem k zákazníkům už nemůže překvapit. Ale poslední nezbedný kousek z jeho dílen je natolik vypečený, že jsem opět musel nastavit laťku o něco výš. Program Microsoft Security Essentials, si ve Windows XP aktualizoval virovou databázi a následně POČÍTAČ PŘESTAL FUNGOVAT!!! Slyšíte dobře. Microsoft jakoby náhodou znefunkčnil všechny počítače s Windows XP, které měly instalovaný Essentials!!! Je to ale zvláštní náhoda, že systém, který v pohodě fungoval roky, najednou přestane fungovat těsně po ukončení podpory, právě když se to Microsoftu nejvíc hodí. Na závadu byla vydaná oprava, ale do porouchaného počítače se už běžným způsobem nedostanete, takže je to postiženým platné jako mrtvému zimník. Jestli jsem Microsoft litoval, když dostal od EU nesmyslnou pokutu za Internet Explorer, tak teď je teda nelituju a myslím si, že je čas na další, pořádně mastnou pokutu. Počítač postižený touto závadou, se jinak dá velmi snadno opravit, přesný postup je na anglicky mluvících stránkách Tom's Hardware. Postup není můj, takže ho nemůžu prozradit, ale je velmi jednoduchý. No a po opravě na závěr, už zbývá jen pouvažovat o nějakém jiném antiviru. Jenom antiviru. Mám možnost používat Windows 7 i Windows 8, ale stejně dál používám Windows XP, i se všemi jeho chybami a nedodělky jednoduše proto, že při práci na počítači jsou pro mě veškeré barvičky, efekty, překopané ovládání a 3D prostředí totálně na obtíž. Na Windows 8 se mi líbí bleskový start a svižný chod, zvlášť pokud máte disky naformátované na GPT a startujete pomocí UEFI. Na stejném hardware jedou Windows 8 podstatně RYCHLEJI, než XP! Ale to ovládání, to ovládání.

tomshardware.jpg


12.04.2014
Titulky do filmu, nebo seriálu.
Pokud sháníte jakékoli titulky do videa (i cizojazyčné), doporučil bych program Movie Subtitles Searcher. Stáhnete ho, nainstalujete a pak už jen stačí klepnout pravým na video, jít na položku Search subtitles a zvolit jazyk. Otevře se prohlížeč internetu s nabídkou titulků na stránkách opensubtitles.org. Pokud tam titulky jsou, najde je a nabídne ke stažení. Úspěšnost vyhledávání je značná (ačkoli výjimky jsou), titulky mají i dobré časování a u známějších věcí nabídne stránka titulků i víc. Jen nezapomínejte, že titulky i video by se měly jmenovat stejně, jinak je přehrávač nemusí najít. Takže stačí jedno nebo druhé přejmenovat.

searchsubtitles1.jpg searchsubtitles2.jpg searchsubtitles3.jpg


09.04.2014
Konec Windows XP! Aneb, kupujte Windows 8, jsou z dovozu, a nebudou!
Zajímalo vás někdy, odkud se ve Windows XP vzal obrázek kopce, který máte v defaultu na ploše a jak vypadá dnes? Jen pro jistotu - název tohoto tématu je vtip, nechci uživatele Windows XP stresovat víc, než to dělá Microsoft sám. Bojovat proti vlastnímu výrobku, Microsoftu vždycky šlo.

windows_xp_desktop.jpg bliss_dnes.jpg


04.04.2014
Máša a Medvěd.
Jestli hledáte pěkný večerníček pro děti, zkuste ruský 3D animovaný seriál Máša a Medvěd. Díval jsem se taky, a u většiny dílů jsem se bezvadně bavil. Jen vás nesmí splést, že úvodní animace je 2D. Seriál je rusky, ale vůbec to nevadí, má velmi snadno pochopitelný děj i pro malé děti a u některých dílů anglické titulky. Momentálně má 41 dílů. Na prvním obrázku je odkaz na první díl seriálu První Setkání, na druhém Kdo chce s vlky žít, který považuji za nejlepší z celého seriálu.

masa_a_medved1.jpg masa_a_medved2.jpg


27.03.2014
Microsoft boduje.
Že je Microsoft firma, která se vyžívá ve vyhazování peněz oknem, zbytečné snaze konkurovat zavedeným a oblíbeným věcem (Windows Live, tablety Surface, mobily Kin atd.) a na své zákazníky kašle zvysoka, to jsem věděl už předtím, ale tohle...!?? Mám Windows XP, ale byl jsem v klidu, protože ukončení podpory pro mě nic neznamená. Systém bude fungovat dál a dokonce i Security Essential (bezplatný microsoftí antivir) se bude normálně aktualizovat ještě celý rok, firewall je nastavený, prostě žádný důvod k panice (ta hysterie kolem ukončení podpory Windows XP, mě fascinuje zvláště u lidí, jejichž Windows XP už deset let jedou na service pack 1). Když tu včera zvečera, přišla jakási aktualizace pro již zmíněný Essentials (přesněji číslo kb2949787). Aktualizace neměla žádný popis (oni móc dobře věděli, proč ho tam nedávali), ale nic zlého netuše jsem to povolil a pak jsem se nestačil divit. Tato "důležitá aktualizace" totiž nedělá nic jiného, než že vás soustavně obtěžuje a straší otravnými hláškami o údajném konci podpory a žongluje se slovíčky tak, aby její polopravdy nebyly právně napadnutelné. Říkám si nevadí - odinstaluju to. Ale v seznamu jsem ji nenašel. Byly tam všechny, kromě téhle. Říkám si znovu, nevadí - spouštím Regedit, jdu do [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Microsoft Antimalware]a chci změnit hodnotu položky EndOfLifeState na 0. Nedaří se. Systém to nedovolí. Chvíli přemýšlím, jestli mi stojí za to nastartovat Reatogo PE, nebo zkusit nastartovat v nouzovém režimu, nebo Essentials prostě odinstalovat. A než se rozmyslím, to obtěžující okénko na mě vyskočilo zas (já nechci!!!). Než jsem dopsal tento článek, vyskočilo na mě tohle malware od Microsoftu nejmíň 3x. Jak může Microsoft chtít, aby se lidi ve svém legálně koupeném systému, nechali otravovat takovou hláškou, která je jen nevyžádanou reklamou na novější Windows? Jak si nějaká firma může dovolit škodit svým zákazníkům a poškozovat jejich systém, bez možnosti tu svinskou rádoby aktualizaci odinstalovat? Důrazně radím aktualizaci kb2949787 do Windows XP v žádném případě neinstalovat. Pokud už se stalo, pak odinstalovat Essentials a znovu jej nainstalovat. Přitom neodklikávat expresní instalaci aktualizací, ale vždycky se podívat na jejich seznam a tuhle prašivinu nezaškrtávat. Jen podotýkám, že Microsoft neumožní od 8.dubna antivir Essentials na Windows XP nainstalovat, takže je třeba spěchat, nebo přejít na jiný antivir zadarmo.

mse.jpg mse_tuhle_ne.jpg


18.03.2014
Agresívní reklamy v mailech.
Chci si přečít maily, letmo přelétnu pohledem jejich seznam a zděsím se. COŽE? Jaká objednávka potvrzena? Jaké poštovné? Já jsem přece nic neobjednával!!! Chvíli mi trvá než si uvědomím, že je to jen idiotská reklama, která využívá strachu lidí z malých dluhů a následných exekucí. Stačí jen něco malého nezaplatit a můžete přijít o všechno a skončit jako bezdomovec. Svého času jsem byl na horách s přáteli a když jsme se vrátili, čekala mě upomínka, že neplatím za internet (i když platím - zatím) a v domu mého kamaráda mezitím stačili odpojit vodu. Prostě přijela přepadovka, vykopali jim na zahradě jámu a odpojili hlavní přívod. Jejich soused těm lidem nabízel, že to za ně zaplatí a vysvětloval, že jen odjeli na dovolenou, ale nikoho to nezajímalo, protože z vymáhání dluhů se stal kšeft. Platící zákazník už nikoho nezajímá, teď je hitem oškubat toho (rádoby) neplatícího. Na takovou reklamu se člověk prostě MUSÍ podívat. Sociální inženýrství opravdu pokročilo, od jednoduchých lákadel typu: vyhráli jste španělskou národní loterii, nebo: jsem nigerijský diplomat a potřebuji vyvést peníze do ciziny, od pozitivních věcí (výhra, peníze, benefity) se reklama přesouvá ke strašení lidí. V seriálu Futurama zase jednou předpověděli budoucnost.

futurama_reklamy.jpg reklama1.jpg reklama v mailu


16.03.2014
Doplňky do Firefoxu.
Zjistil jsem, že hodně lidí ani neví, že si do Firefoxu může lehce doplnit různé funkce, která Firefox v základu (bůhvíproč) neobsahuje. Po nainstalování prohlížeče Firefox, kliknete na oranžové tlačítko v levém horním rohu, najedete na Možnosti, klepnete na Hlavní nabídka. Tím se Firefox uvede do použitelného stavu a následně klepnete na Nástroje, Správce Doplňků, kde si můžete doplňky vyhledávat a instalovat. Například tyhle:

image_toolbar.jpg video_downloadhelper.jpg session_manager.jpg adblock_plus.jpg blocksite.jpg noscript.jpg auto_shutdown_ng.jpg

Update. Nová verze Firefox Quantum, už nepodporuje většinu pluginů. Asi jim nevadí, že přijdou o hromadu zákazníků.

12.03.2014
Já a Skype.
Skype nepoužívám moc často. Přijde mi, že ten program je ve smrtícím objetí jisté mocné firmy, takže jde pěkně do kytek a doufám, že mě za použití loga Skype na mých stránkách, nepřijde zastřelit přepadovka. Takže radši používám ty nejstarší možné verze, které ještě fungují, tvrdošíjně odmítám aktualizace a pouštím ho, jen když něco nutně potřebuju. Onehdy mi odešel mikrofon, přesněji, poškodil se jeho kablík, který se někde skřípnul a požvýkal. Bez mikrofonu se ovšem na Skype těžko žije. Tuhle krásnou konverzaci jsem prostě musel zveřejnit, snad se osoba na druhé straně nebude zlobit.

Skype logo Skype a já


19.01.2014
Virus Policie České republiky.
Virus Policie České republiky, vyrobila parta rusů ukrajinců a gruzínců, které před nedávnem chytili v Costa del Sol ve Španělsku a v Dubaji. Než je chytli, vydělávali si tímto podvodem kolem milionu eur ročně. Virus byl postupně vylepšován a bylo stále těžší ho odstranit, takže dneska už se to řeší manuálním vytažením disku z počítače a odvirováním v jiném počítači. Ale dneska jsem se setkal se zajímavou variantou viru, který se pomocí útočné stránky usadí v internetovém prohlížeči, takže pak nezbyde, než prohlížeč restartovat. Zkusil jsem nainstalovat do Firefoxu doplněk Block Site a předem do něj vložil adresu stránky. Po restartu už se nenačetla. Kdyby si někdo chtěl stránku vyzkoušet (nedoporučuji), tak je tady: http://policie.cz.id646396224-4600390964.p250632.com/. Zajímalo by mě, proč Google klidně zbytečně blokuje kde-co - před nedávnem i celý Webzdarma, ale tahle útočná stránka zatím v pohodě nerušeně funguje. Proč se ve Firefoxu nedají jednoduše vypnout tyhle skripty? Je to kvůli tomu, aby si lidi nemohli blokovat reklamy, nebo co?

UPDATE 19.03.2014: nová funkční adresa: http://esfws.bayandriverhomesearch.com/europol/OhjQKASPNRHehVPtRKXDj_/pDjvw-KBEGIk48cr7cU3feNrfbZWn291kF95fRxy0U3/Oc4wFbldJJwMMQ_/Ci6hjA~~/YjZlYTc4ODExZDE0ODk3OTMxNzY2NThiMmFmYzE5MWM
Skripty na stránce jdou jednoduše vypnout pomocí doplňku do Firefoxu NoScript

virus policie české republiky virus policie české republiky virus policie české republiky


08.01.2014
Aukro a já.
Aukro určitě všichni znáte, je to nejznámější server, kde se dají kupovat a prodávat věci. Úspěšných obchodů mám většinu. Část obchodů za moc nestála, ale když dáte negativ, máte ho taky. A proto raději udělím pozitiv, nebo nic. Většina starších počítačových věcí které se tam prodávají, je více či méně nabořená a před koncem životnosti, protože dobrou věc vám nikdo za levno neprodá (to jsem objevil ameriku, co?). Koupil jsem tam DVD mechaniku, která sice fungovala, ale vydávala ohlušující pazvuky. Vzpomínám si na disk, který vydržel pracovat jen půl hodiny. Dodneška mě štve velmi drahá, ale přitom napůl spálená a očazená grafická karta, amatérsky pájená, s ulomeným konektorem přídavného napájení, ze které za chodu upadávaly součástky. Ale mohl jsem tomu člověku dát negativ? Řekl on snad někdy, že karta NENÍ spálená? Ne! On tvrdil, že je 100% funkční a to koneckonců taky byla, i když ne dlouho. Ovšem co mě potkalo teď, to mě opravdu vytočilo. Slyšeli jste už někdy o grafickém konektoru DMS-59? Já NIKDY, až dokud jsem omylem nekoupil grafickou kartu, která ho má. V aukci sice bylo napsáno Výstup DMS-59, ale napadlo by vás z tohoto zásadního sdělení, že je to atyp, který je sice podobný DVI konektoru, ale běžný monitor k němu nepřipojíte a redukce na něj, je dražší, než celá karta? Mě to teda nenapadlo. Vůbec jsem o existenci takového konektoru nevěděl. Kartu jsem kupoval s tím, že je to normální karta s DVI. Takže, abyste se nenachytali jako já, na obrázcích dole, je pěkně vidět rozdíl. DMS-59 je velmi málo používaný konektor s 59 piny, který s pomocí speciální redukce, umožňuje připojení dvou monitorů. Používá se vzácně u velmi nízkých karet, kam by se dva konektory DVI, vedle sebe nevešly.

Konektor DMS-59 Konektor DVI Konektor VGA Konektor HDMI


26.12.2013
Na jaké stránky chodím.
O co se zajímám a na jaké stránky chodím? Třeba na tyhle.

aeroweb.jpg Databáze her, recenze a diskuse o hrách. Recenze a diskuse o hrách. dfens.com eurabia eurozpravy.cz games.cz poznámky pana Bavora karelkyr.blogspot.cz lumenn.blog.cz osel vědecký magazín protiproud.parlamentnilisty.cz cech.jpg Petr Polák cestopis plavbakolemsveta.cz e-stredovek.cz vedominaroda.cz zvedavec.org


19.12.2013
Prach v počítači.
Je vám líto, že venku nesněží? Chtěli byste romantickou sněhovou peřinu, bílé Vánoce a padající sněhové vločky? Nemohu ovlivnit počasí, ale potěšte se alespoň obrázky, s nadýchanou prachovou peřinou, v jednom počítači.

Prach v počítači Prach v počítači


07.12.2013
Opravy počítačů.
Přinesli mi 3 počítače, že je mám trochu poladit a možná přeinstalovat. Podíval jsem se dovnitř a zhrozil se. Někdo ustřihl kabely od chladiče, prodloužil je kousky drátu, aby dosáhly na sysfan a nechal je částečně bez izolace, takže volně zkratovaly ve skříni - cpufan byl přitom funkční. Základní deska nese poblíž sysfan konektoru stopy po očazení, takže je celá deska na vyhození. Roztočily se větráky, ale nic nešlo, ani nepípalo. Pak jsem ale zjistil, že nepípá kvůli tomu, že kabely od speakeru jsou taky ustřižené. Dal jsem tam jiný speaker a vypípalo dvakrát dlouze (chyba POST), což myslím znamená K.O. Sundal jsem chladič a zůstal v němém úžasu, protože teplovodivá pasta na procesoru tvořila ostrůvky - tady hodně, tady nic. Někdo tam kydnul pastu na kopeček a připlácnul chladič. Základní deska se prohýbala i pod mírným tlakem, visela ve vzduchu, protože pod ní scházely vymezovací šrouby. Uvnitř bedny nebylo jediného šroubku, který by nebyl povolený, takže disky a mechaniky ujížděly pod rukama. V počítači byl amatérsky zbastlený přídavný větrák, který visel na jakési věži z dřívek a krabiček, přilepené k bedně lepící páskou. V jiném počítači, v mikro ATX bedně, byla šíleným způsobem namontovaná ATX deska a protože se tam nevešla, byla otočená o 90 stupňů a držela na jediném šroubku - to, že matice zespoda tlačí na tištěné spoje, nikdo neřešil. Deska se ale pořád nechtěla vejít, takže došlo k vítězství člověka nad hmotou tak, že se vyndala kovová klec na 3.5" harddisky - disk přece může viset i ve vzduchu. Konektory se geniálně vedly přes čelní panel, který se odmontoval pro větší flexibilitu a speciální, téměř nesehnatelné šroubky se ztratily, protože pravý odborník dělá věci napořád (jako když středověké vojsko, po vylodění na nepřátelském území, spálilo své lodi). Konektory pochopitelně neseděly a ve 24 pinovém napájecím konektoru, byl zasunut 20 pinový konektor zdroje - vážně by mě zajímalo, jestli to fungovalo (UPDATE: když zapojíte 20 pin do 24 pinu, počítač kupodivu normálně šlape). Při odmontovávání základních desek jsem zjistil, že byly použity některé šroubky s jiným závitem, takže je někdo natvrdo narval do vymezovacích matek. V DDR3 slotech, byly zpola zasunuty DDR paměti, které se někdo pokoušel s těmi sloty skamarádit - naštěstí projevil nedostatek síly. Jeden počítač měl legální Windows 7 32 bit, ale někdo se rozhodl instalovat Windows XP 64 bit, na který ale evidentně nesehnal ovladače, takže to nedopadlo. Měl jsem najít a zálohovat fotky, které byly na zbořené a zformátované partition s Windows 7, evidentně už jednou přeinstalovávané (Windows.old). Většina fotek se na disku po formátu poškodila, záloha není. Připadal jsem si jako hrdina seriálu Lost Saíd, na obrázku dole - "Spravíš to? Jo, dej mi minutu."

Lost Ztraceni, Saíd montuje Deska ATX v mikro ATX skříni Prodloužený kabel ke větráku chladiče. Větrák Nedostatečné uchycení základní desky. Paměti DDR do slotu DDR3 nepůjdou. Ustřižený speaker Deformované SATA konektory.


27.11.2013
Ukazování na křižovatce.
Zdálo by se, že vyhodit blikače na křižovatce, umí každý. Zdá se to tak jednoduché - jedu rovně, neukazuju. Jedu doleva, ukážu doleva. Jedu doprava, ukážu doprava. Ale pro někoho je to prostě moc jednoduché a tak si vymyslel jakési vlastní zvykové právo hlavní silnice - právo, které vyhláška nezná, ale které takový řidič po jiných tvrdě vyžaduje. Tohle právo říká, že ten, kdo jede po hlavní silnici, je těžkej gangsta a největší king a nemusí vůbec nic, ani správně ukazovat. Dokud vede hlavní silnice aspoň přibližně rovně, jsou silniční pravidla a tohle divné zvykové právo v souladu. Ale běda, jestli si hlavní silnice dovolí uhnout, třeba doprava. Jak to pak vypadá v praxi? Při odbočování doprava neukazuje vůbec (jsem přece na hlavní!), pokud jede rovně, tak ukáže doleva, i kdyby silnice byla rovná jak podle pravítka a pokud řidič odbočuje doleva, tak ukáže ještě víc doleva, než když jel rovně. Oni si prostě myslí, že rozlišení hlavní a vedlejší silnice, má nějaký vliv na směr, kterým jedou - podobně, jako když gravitace ohýbá časoprostor (jinak si takové uvažování neumím vysvětlit). Pokud si myslíte, že to není možné - byl jsem toho svědkem několikrát. Běda řidiči v protisměru, který se na to spolehne a vjede do křižovatky - bude z toho bouračka. Pravidlo má i svoje výhody. Využívá mozkovou kapacitu, která by jinak při řízení vozu ležela ladem a procvičuje logické myšlení - přemýšlením, který debil tohle podivné zvykové pravidlo vymyslel a proč. Jak tak koukám, nejsem sám, komu vrtá hlavou PROČ je nutné tak jednoduchou a jasnou věc, dělat tak složitě a divně.

Křižovatka Dodatková tabulka e02b - Tvar křižovatky. Dodatková tabulka e02b - Tvar křižovatky.


21.11.2013
Srovnání různého hardware.
Pokud sháníte informace o nějakém hardware, je ztrátou času chodit na stránky výrobců. Je sice hezké, že křivka grafu erektuje, divže neroztrhne tabulku - a člověk má tím pádem pocit, že kdyby to přetaktoval, ta mohutná síla by nejspíš způsobila malý atomový výbuch, ale to nevysvětluje, proč mi na tom trhá Deus Ex 3. Nezbývá, než se pídit po informacích o výkonu na různých amatérských stránkách. Někdy mám pocit, že se výrobci hardware snaží co nejvíce zmást potenciálního zákazníka. Pořád jsem si říkal, jestli to vážně vadí jenom mě, že se v tom nedá vyznat. Až jsem našel stránky, kde jsou výsledky testů většiny hardware, včetně jejich přibližného výkonu a cenové výhodnosti. Je tam i grafický přehled srovnání hrubého výkonu grafických karet, procesorů, disků atd. Moje integrovaná grafika Intel HD Graphic GT1, tam je také, ale našel jsem i jiné stránky, kde srovnávají výkony integrovaných a notebookových karet. Vypadá to, že shánět Mafii 2, pro mě asi nemá cenu.

Výsledek mého procesoru, výkon/cena Intel Haswell HD - GT1 Výsledky mé grafiky v různých hrách. Intel Haswell HD - GT1


17.11.2013
Opera a její "vývoj".
Vývojáři prohlížeče Opera, se úplně zcvokli. Kdysi to byl vychytaný program, který na rozdíl od osekaného Firefoxu, uměl spoustu (pro mě) užitečných věcí a měl je přímo v sobě (bez pluginů). Třeba online validaci stránek, zobrazení všech odkazů na stránce, obrázkové náhledy stránek (v době, kdy to neměl nikdo jiný) atd. Postupně, jak se Firefox vylepšoval, jsem Operu přestal používat. Dneska jsem ji zase nainstaloval a nestačil se divit, protože jakoby Chrome z oka vypadla. Všechno, ale úplně všechno, co jsem kdysi používal, je pryč. Z Opery je primitivní program, který neumí prakticky nic. Nevěřícně jsem hleděl, když neuměla ani načíst záložky ze starší verze - tlačítko bylo zašedlé. Namísto záložek jakási "Úschovna". Tohle není program pro normálního člověka. To ale není bohužel všechno. Po startu se Opera začala množit ve správci procesů a ty procesy nešly nijak ukončit, takže ta mrcha nešla ani odinstalovat. Musel jsem to promazat z jiného systému. Nemám slov, ztráta času, tohle nemá smysl instalovat.

Opera dnes Opera se množí Opera nechce odejít z disku


17.11.2013
Jak na ovladače pro Intel Haswell HD Graphic, pro Windows XP.
Kdyby někdo sháněl ovladače ke grafice Intel Graphic HD integrované v procesoru Intel Haswell (v mém případě levný G3220), ale potřeboval je pro operační systém Windows XP, tak tyhle ovladače oficiálně ke stažení nejsou, ačkoli existují ve verzi 6.14.10.5441. Nabízí je jen málo stránek. Buď s nimi byly nějaké potíže, nebo se je Intel snaží zatajit, aby donutil lidi ke kupování Windows 7 a 8 (oni už nepodporují ani Visty!!!) Nakonec jsem uspěl na jedněch stránkách , kde jsem našel odkaz na neoficiální stažení Ale pokud někdo dá do google verzi těch ovladačů, měl by najít odkazů víc. Ovladače jsem vyzkoušel v několika hrách a fungují spolehlivě.

Intel G3220 Intel G3220


17.11.2013
Jak zprovoznit starší zvukovou kartu Intel® 82801EB ICH5 a grafiku Radeon 9000 pod Windows 7.
Instaloval jsem Windows 7 na starší počítač s procesorem Intel Pentium 4. Starý počítač a nový systém (nebo naopak), to znamená vždycky problém s ovladači. Ne že by se nedaly sehnat, jenom je žádný výrobce oficiálně nenabízí, aby donutili lidi víc utrácet. Intelácký online program (vyžaduje Javu), který proskenuje počítač a najde dostupné ovladače, hlásil ten hardware jako "Unknown or unsupported". Na většině diskusních fór různí chytráci radí, ale neporadí. "Kupte si nový počítač nebo operační systém, ten váš je už beztak zastaralý". Téměř na každý kus hardware se přitom ovladač dá sehnat. Na síťovou (Realtek 8139), zvukovou (Intel® 82801EB ICH5) a grafickou kartu (Radeon 9000 Pro), oficiálně ovladače pro Windows 7 "nejsou". Chtělo to chvíli googlení a výsledky se dostavily. Největší problém byl se zvukovou kartou, u které jsem prostě nedokázal nic najít. Pak jsem našel jednoduchý postup, který k mému velkému překvapení fungoval. Stáhl jsem dostupné ovladače pro Windows XP (ze stránek výrobce desky), klepnul na ně pravým tlačítkem myši a dal volbu "Vyřešit potíže s kompatibilitou". Objevil se průvodce, ve kterém jsem balíček ovladačů spustil a nainstaloval a FUNGOVAL!!! A stará zvukovka jede pod Windows 7 jako hodinky.
Pro Radeon 9000 Pro jsem stáhnul funkční ovladače pro Windows 7 ze stránek firmy Diamond, Fungují pro Radeony od 9000 do 9250. Měl jsem trochu strach, protože byly v exe souboru a anglický návod k instalaci byl netypický, ale šlapou. Vlastně jsem těch ovladačů stáhl víc, ale fungovaly jenom tyhle.

Intel_82801EB ICH5 Windows 7