Zpět na hlavní stránku

jdomansky@tiscali.cz

Malý blog o hrách.


The Forest.
Sunkenland.
Subnautica multiplayer.
RUST.
Outcast:Second Contact.
Ovladače Windows.
Steam.
Zax:The Alien Hunter.
The Planet Crafter.
SOMA.
Knights and Merchants.
Green Hell.
Two Worlds.
No Man's Sky.
Subnautica Below Zero.
Stranded Deep.
Subnautica.
Kopírování zabíjí hry.
Kingdom Come Deliverance prodalo 2 miliony kopií.
Kingdom Come: Deliverance dohráno.
Kingdom Come: Deliverance návrh.
Minecraft.
Fish Fillets
Hra State of War.
Deus Ex 3



22.02.2024
The Forest.
Protože se vyskytl i názor, že moje recenze na hry jsou rasistické a xenofobní, došel jsem k závěru, že musím jít s dobou. Abych to napravil a dokázal že jsem se skutečně polepšil, bude moje recenze na hru The Forest plně v duchu sluníčkového duhového multi-kulturalizmu. Čtěte a žasněte, neboť jsem dosáhl osvícení a prozřel. A proto si společně s Josefem Dvořákem, hercem z Malého Televizního Kabaretu, zazpívejme píseň: "Oooo, byl jsem špatnýýýý, oooo teď chci být lepšííí." Jak by to vypadalo, kdyby ve The Forest vystupoval skutečný sluníčkář?

DENÍK VÝPRAVY, DEN PRVNÍ.
Přijíždíme na ostrov. Je to kouzelné místo, osídlené místním domorodým druhem. Staví vesničky s osobitým koloritem a zdobí si je uťatými hlavami nepřátel. Je zjevné, že místní druh má mnoho zajímavých a objevných zvyků a tradic, které by nás mohly v lecčem obohatit a mnohému bychom se od nich mohli naučit a inspirovat se mimořádně zajímavým způsobem jejich života.
The Forest

Ostrov by se vyloženě hodil k rekreačním účelům. Domorodé obyvatelstvo by mohlo obohacovat turisty předváděním svých folklorních zvyků a svébytné kultury. Jejich výrobky by se mohly prodávat ve fair trade obchodech. Vidím v tom velký potenciál, protože ekonomická prosperita ostrovanů je jednou z důležitých podmínek, pro začlenění se do světových ekonomických struktur. Už jsme objevili tolik možností, jak se navzájem multikulturně obohatit a to zatím jen kloužeme po povrchu. Jaký oceán nových možností se nám otevře, až hlouběji pronikneme do jejich kultury. Už se těším.
The Forest

DENÍK VÝPRAVY, DEN DRUHÝ.
Domorodci v noci unesli technika a nabodli ho na kůl. Někteří členové týmu trvali na tom, že ho máme jít zachránit a měl jsem co dělat, abych tomu zabránil. Nepřišli jsme těmto lidem kázat o morálce, přišli jsme sem pozorovat a učit se. Nesmíme zasahovat do přirozeného běhu jejich životů. Každý člen našeho týmu podepsal závazek, že si je vědom rizika. Přesto se obávám, že jsem některé malověrné nepřesvědčil, jejich reptání nešlo přeslechnout. Výběru svých spolupracovníků musím příště věnovat větší pozornost.
The Forest

Došlo bohužel k dalšímu politováníhodnému incidentu. Při útoku domorodců na náš tábor, radista vytáhl zbraň a několik z nich zastřelil. Byl na místě zatčen, obviněn z několikanásobné vraždy a odeslán na pevninu k umístění do doživotní tuhé vazby. Takové odporné rasistické vrahy, mezi sebou nechceme. Náš tým na pevnině důkladněji prošel historii jeho rodiny a zjistil, že jeden z jeho prastrýců v 18. století vlastnil v Jižní Americe plantáž s otroky. A věc byla rázem jasná. Jak se člověk s takovou rodinnou zátěží, mohl dostat do našeho týmu? Budu si muset vážně promluvit s vedoucím náborového oddělení, který zjevně nebere svou práci dost vážně.
The Forest

DENÍK VÝPRAVY, DEN TŘETÍ.
Útoky domorodců na náš tábor se stupňují, několik členů týmu bylo zraněno, či uneseno. Nedá se nic dělat, budu muset poněkud ustoupit ze svých morálních zásad a oddělit se od domorodců palisádou. Řekl jsem palisáda? Totiž vlastně chtěl jsem říct, že musíme použít distanční prvek pro zvýšení bezpečnosti práce, v oblastech bohatých na lidské zdroje. Snad mi to příliš nepolepí kádrový profil.

Kdyby se někdo dověděl, že jsem nařídil postavit zeď, která nás odděluje od domorodých obyvatel, mohl bych být obviněn z rasizmu, podpory škodlivých stereotypů a xenofobního vzorce chování. Kdyby to na mě někdo vytáhl, zničilo by mi to kariéru. Proto jsem přísně zakázal tuto palisádu fotit a jakkoli se o ní zmiňovat v hlášeních. Zaměstnanci reptají, ale pokud chtějí dostat výplatu, musejí poslechnout.

The Forest

Podnikáme výpravy po okolí. V jeskyních a vesnicích jsme objevili tělesné pozůstatky několika členů našeho týmu. Opět došlo k ostré hádce mezi mnou a některými neukázněnými podřízenými, kteří chtěli pozůstatky sundat a odeslat rodině k pohřbení. Musel jsem sáhnout po zbrani, aby je nechali být. Nejsme tu doma a nemáme tu právo vnucovat domorodému obyvatelstvu své kulturní zvyky. Musíme respektovat, že jsme tu jen hosté. Těla členů týmu, kteří položili své životy na oltář poznání, se stala součástí místního folklóru. Neznám čestnějšího způsobu pohřbu!
The Forest

DENÍK VÝPRAVY, DEN ČTVRTÝ.
Ve svém jídle jsem našel střepy. Kuchař se dušuje, že neví jak se tam dostaly. Spím s ostře nabitou zbraní pod polštářem a po jistém úsilí jsem se naučil odjistit zbraň i potmě. Je čím dál těžší udržet v táboře pořádek. Nešlo si nepovšimnout, že někteří členové mého týmu, projevují určité znaky nespokojenosti. Kdykoli se objevím, všichni zmlknou a hledí do země. Na mé otázky odpovídají jen ano, ne. Vyčítají mi, že jim nedovolím, aby se bránili proti domorodcům. Je smutné, že se i mezi námi najdou lidé, kteří stále nechápou výhody mírového multi-kulturního soužití. Musíme se prostě naučit s domorodci žít. Já jsem si jistý, že domorodci dříve či později pochopí že jsme mírumilovní a nepředstavujeme pro ně nebezpečí a přestanou nás napadat. A právě tak i členové mého týmu snad konečně pochopí, věc zjevnou každému člověku bez předsudků, že domorodci i my jsme jen lidé a musíme se prostě naučit spolu přátelsky vycházet.
The Forest

Provádíme demografický výzkum ostrovanů. Jeho cílem je zjistit, jestli by se alespoň část domorodců nehodila k přesídlení do Evropy, aniž by to ohrozilo či oslabilo genofond ostrovanů. V Evropě se totiž stále sporadicky vyskytují známky rasizmu a xenofobie, i přes to, že naše moudrá vláda je masivně a účinně potírá. Není účinnějšího léku na takové negativní xenofobní projevy, než vystavit rasisty působení odlišné kultury. A ostrované jsou natolik mentálně a kulturně odlišní, že by podle mého dokázali rasisty převychovat a narovnat v nejkratším možném čase, ze všech doposud zkoumaných kultur. Předpokládám, že jestli se můj záměr povede, Nobelova cena za mír mě nemine.
The Forest

DENÍK VÝPRAVY, DEN PÁTÝ.
Chytili jsme do pasti u tábora jednoho domorodce a provádíme výzkum jeho použitelnosti, pro účely migrace. Je mi opravdu líto, že musím jednoho z domorodců dočasně zbavit svobody, ale je to skutečně nezbytné pro můj výzkum. Vypadá to, že domorodec je předběžně pro naše účely mimořádně vhodný. Sním o tisících těchto krásných stvoření, žijících v souladu s přírodou, jak obývají ulice evropských měst a blahodárně přispívají k likvidaci posledních zbytků rasizmu a xenofobie. Škoda že nemohu být u toho a dívat se, jak do doposud čistě bílé čtvrti, plné bílých rasistických páprdů, přivezeme pár autobusů našich domorodých přátel. Jedním úderem rozbijeme jejich bílou nadřazenost a sesadíme je z piedestálu jejich white supremacy subkultury.
The Forest

Domorodec byl úspěšně zcivilizován. Již neklade žádný odpor a nepředstavuje nebezpečí pro společnost. V naprostém klidu jej můžeme postavit ve fabrice ke vstřikolisu a dát mu byt v paneláku. Bohužel, v průběhu civilizačního procesu, domorodec zemřel. Bude ještě potřeba poněkud doladit procedury a ošetřit systémy řešení, aby nedocházelo k příliš radikální civilizační proměně. Ale jinak je vše na dobré cestě a jsem si jistý, že jakmile časem získáme více zkušeností, postupně proces vylepšíme, aby nedocházelo ke těmto politováníhodným ztrátám. Na oltář vědy a pro vyšší cíle, rád přinesu jakékoli cizí oběti.
The Forest

DENÍK VÝPRAVY, DEN ŠESTÝ.
Byl jsem nucen před dveře své kanceláře postavit stráže. Stále hrozí útoky domorodců, horší ale je, že někteří členové mého týmu se vzbouřili a trvají na tom, že nebudou plnit mé příkazy. Žádají okamžitou deportaci z ostrova, protože prý se tu necítí v bezpečí. Nechápu o co jim jde. Nemůžou přece házet všechny domorodce do jednoho pytle. Odhadem jen asi 5% domorodců jsou radikálové, zabíjející naše zaměstnance. To je přece zanedbatelné procento, které můžeme statisticky ignorovat.
The Forest

Copak ti hlupáci nedokážou ani chvíli žít v souladu s přírodou? Copak se aspoň chvíli nemohou nechat unášet její krásou a dokonalostí? Naše uspěchaná nervózní civilizace potřebuje tyto domorodce, obohacují nás, představují pro nás vzor, abychom se od nich naučili, jak vypnout naše přízemní technické myšlení a dokázali vnímat mocné přírodní síly, které neviditelnou rukou řídí tento překrásný, miniaturní ostrovní svět.
The Forest

DENÍK VÝPRAVY, DEN SEDMÝ.
Prolézáme jeskyně na ostrově. Mnohé z nich jsou domovem domorodců, kteří do nich natahali různou kořist a také mrtvá těla členů našeho týmu. Už si na ten pohled pomalu zvykám. Musím stále připomínat zbývajícím členům našeho týmu, aby nesoudili cizí kulturu, které nerozumí. Ale upřímně nezdá se mi, že by si má slova brali k srdci.
The Forest

V jedné z jeskyní jsme objevili vchod do skryté vědecké základny! Prováděly se zde nelegální pokusy s unesenými dětmi! Domorodci na ostrově jsou ve skutečnosti mutanti umělého původu! Můj výzkum je v troskách! Moje Nobelova cena je v trapu! KATASTROFA! Kvůli tomuhle padla většina mého týmu? Končíme výzkum, musím si najít jiný džob. Budu se ode dneška živit dotačními podvody.
The Forest

Tak přátelé, konec legrace. To co jsem napsal nahoře, je samozřejmě jen fikce, která s hrou nemá nic společného, ale nemohl jsem odolat. O co ve hře jde doopravdy? Hráč ztroskotá s letadlem na pustém ostrově a musí se dívat, jak mu podivná zakrvácená postava odnáší pryč z havarovaného letadla potomka. Začátek hry je ještě snesitelný. Sekáte stromy (kolem dokola, jinak můžete sekat třeba hodinu a strom nepadne), sháníte jídlo, zkoumáte ostrov, prohledáváte kufry vypadlé z letadla, stavíte si základnu, bráníte se před zmutovanými domorodci, prohledáváte jeskyně zamořené zrůdami, sbíráte cenný loot a snažíte se najít svého potomka. To je v podstatě vše. Kdybych za to dal plnou cenu, asi bych byl naštvaný. Důvod obrovské popularity této hry, je mi záhadou. Sem tam se objeví dobrý nápad, ale málo, příliš málo. Musíte být navíc tak trochu sadista, abyste si hru užili. Opravdu jen prolézáte vesnice na povrchu a jeskyně v podzemí, pobíjíte mutanty, pak překvapivý nález v jeskyních a vyvrcholení příběhu a nic víc tam není. V multiplay napoprvé je to ještě snesitelné, proč ne. V singlu napodruhé, to bych radši šel okopávat zahrádku. A to je o The Forest vše, přátelé.
The Forest

Obrázky částečně převzaty z netu, nejsem jejich autorem, ani majitelem.


26.01.2024
Sunkenland.

O CO JDE
Sunkenland je 3D survival akce z blízké budoucnosti, která v sobě slučuje prvky čtyř různých her. Trosečníka ze Stranded Deep, potápění za lootem ze Subnautica, bojový systém a vylepšování technologií z RUST, a útoky nepřátel na vaši základnu ze 7 Days to Die. Hra je v early acces k mání za sníženou cenu 20 euro na Steamu. Po vydání hry to bude spíš dražší, takže bych neváhal. Vývojáři na hře stále pracují a přidávají obsah, ačkoli už teď je hra velmi dobrá, naplněná obsahem, téměř bez bugů a už by se mohla normálně vydat. Hra sice nemá češtinu, ale ani ji nepotřebuje, protože to je survival střílečka a ne čtenářský klub. Text se omezuje výhradně na popis věcí, zvládne v pohodě i neangličtinář. Pokud víte co je Rifle Ammo (ne, nejsou to kalhoty) nebo Door (Zapomeňte na Jimmyho Morrisona), neměly by nastat zásadnější jazykové potíže.

Sunkenland

KDE TO JSME
Hladiny oceánů stouply, svět byl zatopen, civilizace se zhroutila, z vody trčí jen pár ostrůvků v místech kde stály hory a nastala vláda místních klanů, které spolu bojují o zdroje, věci a přežití. Máte k dispozici malý ostrůvek, obklopený jinými ostrůvky, které jsou obsazeny nepřáteli. Narozdíl od Stranded Deep, kde jsou ostrůvky jen dvou druhů a tak neustále bloudíte, tady je každý ostrůvek originál, stavby i světla jsou vidět z velké dálky a nemizí. Jde vidět, že se vzhledem ostrůvků si tvůrci vyhráli, každý je jiný. A nejen to, i pod vodou je tu nedávno zatopená krajina, kterou můžete prozkoumávat a shánět kořist, takže hra má dvakrát tolik obsahu a zábavnosti.

CO TU MÁM DĚLAT
Potápíte se, sháníte suroviny, různé předměty a technologie, stavíte si základnu, vybavujete si ji zařízením, stavíte a řídíte loďky, vylepšujete si zbraně, napadáte jiné ostrovy, vybíjíte je a kořistíte. Přitom proti vaší základně nepřítel vysílá útoky. Zpočátku slabé, ale jak postupujete hrou, útoky jsou silnější.
Sunkenland

INVENTÁŘ
Inventář má možnost trojího zvětšení, ale má dvě velké nevýhody. Pokud se do něj něco nevejde, vypadne to na zem. Navíc klávesa E má nastavenu funkci "Vzít vše." Takže pokud stisknu omylem dvakrát klávesu E, věci z truhly se hromadně vysypou na zem. Kdyby tuto nervy drásající "feature" zrušili, opravdu bych to ocenil. Zbraně po smrti zůstávají v dolní liště, vše ostatní vypadne, takže je dobrým nápadem, nechávat tam i munici. Ještě je tu tlačítko "Sort," které věci v invu srovná. V Sunkenland je inventář v pohodě, klidně by se bez funkcí "Sort i take All" obešel. To není jako v Green Hell, kde se bez krypticky schovaného tlačítka pro srovnání místa v batohu (klávesou Y) skoro neobejdete, nebo jako okruhový invent ze Stranded Deep, kde si s vámi věci hrají na schovku.

UKLÁDÁNÍ
Hra nemá ukládání, podobně jako Minecraft, nebo RUST. Co se stane, to se stane, návrat není možný. Ale pokud v singleplay nezvládnete útok nepřátel, odejdete bez uložení a nepřátelé zmizí. V multiplay to asi tak snadno nepůjde. Pokud vás někdo zabije, běží krátký odpočet jako trest za neúspěch a pak má hráč možnost objevit se náhodně kus od místa smrti, nebo se objevit v posteli, pokud ji hráč má. Po smrti na místě zůstane batoh a objeví se ikonka lebky, aby hráč věděl, kam si má pro věci zajít.

ZÁKLADNA
O úspěchu ve hře, v podstatě rozhoduje umístění základny, kterou si můžete postavit kdekoli. Pokud si na některých dobytých ostrovech postavíte svou vlajku, zaberete si je pro sebe a můžete stavět. Základna na vodě se mi zdá lépe hájitelná, protože pod vodou nepřátelům nejdou střelné zbraně a proti nepřátelům plavajícím na hladině obvykle nezbyde, než jít na férovku zespoda s kopím. Nepřátelé se dokážou dostat i do mé základny i když mám pancéřové dveře, viděl jsem je tam skákat oknem z vodní hladiny. Je škoda, že zde nejsou okna se střílnami, aby byl obránce líp krytý. Po útoku nepřátel je základna obvykle poškozená a opravuje se kladivem, či později hořákem. Pokud jste poblíž základny, nepřítel útočí v pravidelných vlnách a už se mi stalo, že sotva jsem opravil škody po jednom útoku, už tu byl druhý, ale to se děje vzácně. Pokud jsem se chtěl útoku vyhnout, prostě jsem odjel na výpravu. Pokud je hráč dál od základny, útok na ni nejde, protože by ji logicky neměl kdo hájit. Základna může mít tolik pater a může být tak velká, jak sami uznáte za vhodné. Základna nespotřebovává žádné suroviny na údržbu, ani opravy, jako je to v RUST. Jediné omezení je, že se vám příliš velkou základnu nechce pořád opravovat.
Sunkenland

PŘEDMĚTY
Kromě běžné kořisti, věcí, šatů, zbraní, surovin, atd, hráč nachází ve hře modře podsvícené blueprinty, které se může naučit a vyrábět z nich věci. Nebo nachází jednorázové dekorace, které může použít jako nábytek, obrazy, koberce, atd. Nikde není psáno, že musíte spát na rohoži na rezavé podlaze. Klidně si můžete zařídit vlastní byt a spát v luxusní posteli obklopené nábytkem ve francouzském stylu. Zatím jsem nenarazil na dekorační desky na strop, jen na podlahu a stěny, ale počítám, že pokud tam ještě nejsou, tak je tam přidají. Třetí druh věcí je určen výhradně k prodeji. Hráč může navštěvovat neutrální obchod, kde si nakupuje výměnným způsobem.

ZBRANĚ
Hráč se postupně dostává od prvotního kamenného sekeromlatu až ke kulometu. Vzhledem k nedostatku munice, často přijdou z nutnosti ke slovu i zbraně, které by normálně nepoužil. Ona i perkusní jednoranná pistole nebo kuše, udělá v nouzi službu. Pocit ze zbraní je skvělý, ovšem i nepřátelé jsou silní a přesní. Na zásah cíle je hráč upozorněn zvukově i graficky, navíc se nepřítel po zásahu prohne a utíká se schovat. Brokovnice má uvedeno jen směšných 25 poškození, ale pocitově je to silná zbraň. Lehký samopal na pistolové náboje je skvělý na střední vzdálenost, ale na dálku moc netrefuje. Puška je dobrá na dálku, ale zase pomalu střílí. Nejlepší jsou samozřejmě samopaly na puškovou munici, ale té je opravdu málo. Ale zase to hráče nutí používat všechno. K výrobě lepší munice se musí používat chemikálie, která nejde vyrobit, dá se jen koupit, nebo najít.

BOJ
Boj je těžký, ale zábavný. Musíte se krýt, postupovat pomalu, chytračit a není na škodu používat granáty. I tak jsem umíral až příliš často, naštěstí mám v tomto ohledu natrénováno z RUST. Pokud jste někdy hráli PVE v RUST, tady budete jako doma. Nepřátelé střílejí jen co z vás vykoukne špička nosu a přesně trefují, i když vy je často ani nevidíte. Kryjí se, mění pozici. Brnění snese jen pár zásahů, pak se poškodí a dál nekryje nic, takže naběhnout na nepřátele v Doom style, je jistá smrt. Obvykle jsem si na výpravy nosil brnění dvoje. Na některých základnách, označených na mapě červeně, se nepřátelé objevují znovu a všiml jsem si, že někdy se nepřítel spawne i během útoku, ale paradoxně to spíš pomáhá hratelnosti, asi je to skript.
Sunkenland

MULTIPLAYER
Hra je zjevně vyráběna pro multiplayer, ale je v early acces, takže zatím nemá dedikované servery. Coop pro společné hraní, se dá spojit přes Steam friends invite.

CHYBY
Den je krátký a v noci mrzne. Zvláště teď v zimě mi to opravdu vadí, jakoby nestačilo to co máme venku. Ta mechanika je tam dle mého úplně nanic. Nestačí, že je v noci tma jak v pytli? Čekám zbytečně ve člunu až noc přejde, protože dělat nejde nic, posvítit si rozumně nemůžu a jít někam potmě, nejvýš schytám kulku. Pamatuju si, že hned zezačátku hry mi přišlo, že je pořád tma. Pokud jste na nepřátelském území, nerozděláte si ani oheň. Nešla by ta noc udělat kratší? Nebo v singlu zavést přeskakování noci? Máte sice čelovku, ale nevím jakého génia napadlo, aby nahoře zakrývala výhled a za pár minut je stejně vybitá. S těmi elektrickými světly obecně, jsem neudělal dobrou zkušenost. Zavedl jsem si třeba elektrické lampy do základny.Natahování elektriky není ani zdaleka tak promakané, jako v RUST. Horší je, že světla bodově oslepují, ale kousek od nich už je tma. Světla a osvětlení obecně v Sunkenland není dobré a chtělo by to předělat. Dost mě štve, že potom co schytám kulku, se nemůžu spawnout zase ve člunu u cizí základny, ale musím zbytečně dlouho plout, abych se dostal na místo smrti. Je to zbytečné trestání už tak dost naštvaného hráče a mělo by se to změnit. Smrt je ve hře každou chvíli a když potřetí plujete několik minut k místu smrti, fakt už to nebaví. Mrtvoly nepřátel mizí příliš rychle, obvykle se k nim nestíháte tak rychle dostat, takže zmizí a nic z nich nemáte. V základnách je na můj vkus zbytečně moc lootu, který neseberete všechen najednou. Pokud omylem zmáčknu klávesu E dvakrát, všechno se vysype ven a můžu hromadu věcí, částečně vysypaných na zemi, částečně v inventáři, zase vracet zpátky do truhly. Když se vám to stane uprostřed útoku, když vám nepřítel právě dělá ze základny sekanou, nepotěší to. Obvykle to řeším odchodem bez uložení. Ukládá se automaticky, vždy několik minut nazpět, takže se o nic zásadního nepřijde a hráč má čas se připravit. Lov velkých ryb by chtěl vylepšit, zatím to působí poněkud amatérsky. Postava po strmých skalách leze jako kamzík, nezpomalí, nezadýchá se. Zatím jsem narazil na jeden, slovy JEDEN grafický bug, kdy tráva visela ve vodě a jeden odpadkový koš, který nešel rozkliknout. Nejčastejší chyba tu je, že postava nemůže projít pod nižší římsou. Škoda že ve hře není možnost reportů bugů jedním stiskem klávesy, jako je v Subnautica, ale můžete se připojit na veřejný discord a reportovat tam. Dále nábytek zatím nemá kolize a přichytávání, takže jej lze umisťovat kdekoli, i když jím zrovna něco prolíná, nebo je naopak příliš daleko od stěny, ačkoli k ní má být přichycen. Zvuk pojídání jídla je standartně nepříjemný, v tomto ohledu méně je někdy více. Proč tam vůbec musí být? Hra je v early acces a ne úplně všechno funguje jak má. Stalo se mi už, že jsem po smrti nahrál pozici a základna byla najednou bez nepřátel, ti prostě zmizeli. Na jiné dobyté základně se nešlo nijak dostat dovnitř budov a loot skoro žádný. Ale to určitě ještě opraví. Co se výbavy základny týká, chtělo by to přidat nějaké širší podpěry, které by nahradily standartní rezaté sloupky, nahusto nasázené, aby držely strop. Sloupky jsou v bytě ošklivé, překážejí a špatně se díky nim umisťuje nábytek. Taky stropní dekorační desky ještě ve hře nejsou a jen dva druhy podlah a zdí, je málo.

HODNOCENÍ
Je pozoruhodné, jak uživatelsky přívětivě, se vývojáři hry vypořádali s různými herními mechanikami, které jsou v jiných hrách obvykle problém. Jiní vývojáři jakoby stále znovu vynalézali kolo, zatímco v Sunkenlandu vidím, jak lehce jej vývojáři tvořili. Ačkoli je Sunkenland stále jen early acces, je na něm vidět skutečná profesionalita. Zpočátku jsem byl rozčarován z obtížnosti hry, ale stačilo jen změnit polohu základny, stačilo jen využívat všechny zbraně co jsou k mání a šlo to. Hra mě velmi baví a rozhodně doporučuji každému, kdo hledá dlouhou a zábavnou survival hru, která není tak nervydrásající, jako RUST, nebo 7 Days to Die. Čím déle Sunkenland hraju, tím je lepší. Podobně jako u Subnautiky se ze všeho nejvíc bojím, že skončí moc brzo. Bylo by skvělé, kdyby hra měla dlouhý život a neustále do ní něco přidávali, jako v Minecraftu. Už teď je to hra nacpaná obsahem a možnostmi. Opravdu smekám, tohle je pořádný kus dobré práce. Moje hodnocení, AAA titul, 100%
Sunkenland

ZÁVĚR
Hru jsem dohrál, přesněji řečeno prošel jsem a vyloupil všechny okolní základny i potopené objekty a získal nejlepší možné brnění i zbraně. Hra v tomto směru konec nemá, protože na základnách se nepřátelé a kořist po čase zase obnovují, takže tam můžete jít znovu, s jinou taktikou či zbraněni.


10.05.2023

Subnautica multiplayer.

Subnautica má skutečně multiplayer, je to mod od fanoušků a jak jsem koukal na streamy, celkem to funguje. Ona je Subnautica i v originále zabugovaná hra, takže se není co divit, že hra více hráčů ještě trochu bugů přidává.Jak ho zprovoznit? Koupíme si hru Subnautica, první díl, nejlépe na Steamu. Tento fundamentální krok je klíčový pro další postup a nedoporučuje se jej přeskočit. Stáhneme si mod Nitrox a rozbalíme ho, protože je v zipu Původně byl i s ostatními mody na stránce nexusmods, ale odtud byl odstraněn.

Může se stát, že jste měli z dřívějška instalované jiné mody a po posledním update přestala hra fungovat (jako mě), takže se pokaždé zasekne na varování před epilepsií a dál se nic neděje. V takovém případě jděte do adresáře hry, obvykle C:\SteamLibrary\steamapps\common\Subnautica a smažte nejen všechny mody, ale hlavně složku BepInEx. Poté by hra měla jet jak bylo zamýšleno, ale pochopitelně už bez modů. Pokud stále nejde, klikněte na hru ve Steamu pravým tl. myši, Vlastnosti, Místní soubory, Ověřit integritu hry. Steam by si měl dotáhnout pozměněné soubory a vrátit se k originálnímu stavu.
Subnautica Multiplayer

Aby multiplayer fungoval a aby i jiné mody fungovaly, ve hře nesmí být nejnovější update, které do hry přidává skleník ze dvojky a další drobnosti. Musíme se tedy vrátit k předchozí verzi. Jak na to? Ve Steamu klik na hru pravým, Vlastnosti, Beta verze, "legacy_Public legacy builds", ukončit okno. Hra by měla nabídnout stažení akualizace, cca 2 GB velké, po které by se hra měla vrátit nazpět ke starší, funkční verzi.
Subnautica Multiplayer

Máme tedy Subnautiku ve starší, funkční verzi. Spustíme Rozbalený Nitrox, je celkem jedno odkud.
Subnautica Multiplayer

Klepneme na Server, Start Server. Objeví se černobílá konzole. V konzoli se objeví dvě IP adresy. Hostitel se připojuje na standartní localhost (Local) 127.0.0.1 s portem 11000. Ostatní hráči se připojují na vnější IP adresu, kterou jsem si z ohledu na GDPR dovolil rozmazat (Port Forwarding). Tuto IP adresu musí hostitel samozřejmě odeslat případným hráčům, aby se mohli připojit.
Subnautica Multiplayer Subnautica Multiplayer

V Nitroxu spustíme Play Game, Play Multiplayer. Klepneme na Multiplayer, Přidat Server, vložíme IP, kterou nám poslal hostitel, nebo local IP, pokud jsme hostem.
Subnautica Multiplayer Subnautica Multiplayer

Pokud je daná IP funkční, objeví se možnost vložení nicku hráče. Následně klepneme na Připojit se.
Subnautica Multiplayer Subnautica Multiplayer

Po ukončení hraní a odpojení hráčů, vložíme do konzole příkaz stop, server by měl uložit mapu pro další hraní a ukončit.


10.05.2023

RUST.

RUST je kombinace hry o přežití a 3D akce. Hra je nefér, jako sama válka. Cokoli máte, o to zase přijdete, cokoli postavíte, to vám zničí, kdekoli se schováte, najdou vás. I pokud jste opravdu dobrý a zvládáte v tomhle evolučním boji uspět, i pokud vystavíte mocnou základnu, která odolá všem útokům hry samotné i jiných hráčů, stejně nejpozději do měsíce bude wipe a všechno budete dělat zase znovu. Důrazně bych nedoporučoval tuhle extrémně těžkou a soutěživou hru, slabším povahám, nebo dětem. PVE, neboli hráč proti prostředí, je už samo o sobě drsná výzva. PVP, kdy vás můžou okrást nebo zabít, i když jste odpojeni ze hry, to je pravé peklo.

"Elektrifikace, plus sověty, rovná se komunizmus." Říkal soudruh Lenin. Takže jsem se jmenoval do funkce předsedy nejvyššího prezídia rady ministrů, své republiky Rad u svého baráčku a elektrifikoval. Tímto jsem dosáhl komunizmu.
RUST

Hrou řízené postavy jsou extrémně útočné, střílejí s absolutní přesností a pokud z vás zahlédnou jen špičku nosu, můžete se příští půlsekundu těšit na přesně mířenou dávku. Pokud potkáte jiného hráče, nečekejte bratření, ale spíš zásah do zad. Veškeré zkušenosti ze singleplay 3D stříleček -a že jsem se jich něco nahrál, - selhávají. Zatímco v single 3D akcích je to zařízeno tak, aby nepřítel vždy šel nějak udolat, tady jsou počítačoví nepřátelé stejně silní a stejně vybavení, jako hráč sám. Takhle drsně obtížná a nemilosrdná hra, tu ještě nebyla. V podstatě mi přijde, že tohle ani není hra, ale spíš pokus o zábavně pojatý koncept Pekla.

A protože už jsem měl v RUSTu tím pádem hotovo, zašel jsem na diskošku zatrsat a sbalit ňáký ženský.
RUST

Hra je určena výhradně pro multiplayer přes servery. Serverů jsou tisíce a najít ten co hledáte, je upřímně velký problém. Nefunguje to jako v Minecraftu, že zadáte IP a jedete. Ve hře je jakýsi vlastní server list s nastaveními hledání, ale je extrémně nepřehledný a když jsem chtěl najít určitý server, musela mě daná osoba navádět krok za krokem, co nastavit, aby se v seznamu objevil. Aspoň je tu funkce, že vám to v oblíbených ukazuje servery, kde jste už byli, takže tohle martyrium nemusíte dělat pokaždé. Hra má dlooooooouhé načítání. Poté se objevíte ležící spící někde na zemi, odkliknete obrazovku s infem a jste ve hře.

Někdy se návštěvy chovají poněkud nezpůsobně a je třeba je umravnit, aby se napravili. Takový dobře mířený headshot je samozřejmě nejlepší volba a přesvědčí je o vašich dobrých úmyslech.
RUST

O co tu jde? Hráč je na jakémsi ostrově, interaktivní mapu zobrazí klávesou G. Proč ne M, se mě neptejte, já to nevyvíjel. Klávesou Q se zobrazí možnosti co jde vyrobit. Tab zobrazí inventář. Jste nahatí a to úplně. Máte jen louč, kterou zažehnete pravým tlač. myši a kámen, kterým se těží suroviny, označené svítící hvězdičkou. Pokud se vám kámen zničí předčasně, sem-tam se dá narazit i na pařezy a menší kameny, které se dají sebrat i bez těžby. Jídlo se dá sbírat jak v lese, kde rostou bobule a houby, tak hlavně na břehu říček, kde rostou kukuřice a dýně a samozřejmě se tam dá i pít. Z nějakých důvodů je ve hře dýně nejúčinnějším jídlem, dodá i vodu a je lepší než maso. V reálu bych teda dýni místo masa jíst nechtěl. Říčky pramení nelogicky na kopcích, ale neřešme to. Střídá se tu noc a den a noci jsou chladné a tmavé a potřebujete nějaké oblečení. Zabít vás tu může cokoli, třeba i vlk, nebo kanec. Na mapě jsou ale i bezpečné zóny. Při přiblížení k ní to hráče upozorní, aby schoval zbraň a vpravo dole se mu zobrazí zelený nápis, že je v bezpečné zóně. Tyto zóny se využívají pro obchod. Pokud chce hráč navštívit nějaké PVE base, musí na sobě mít nějaký druh ochranného obleku, protože base vyzařují slabou radiaci.

Na Divokém Západě, se člověk práva a spravedlnosti nedovolá. Nezbývá než ho vzít do vlastních rukou. Pravá pistole je právo, levá je spravedlnost, schránka na munici je sbírka zákonů. Ten kůň a dokonce i ten vlak, jsou skutečně hráči volně k dispozici, stačí jen nasednout, nezapomenout dát do vlaku palivo a jet.
RUST

Pokud má hráč štěstí, stihne si natěžit nějaké suroviny, než zemře na deset různých způsobů. Pak si vyrobí předměty, jako třeba stavební plán a dřevěné kladivo a s těmi i svou první základnu, která jej ochrání aspoň před zvěří. Ovšem čím větší základna, tím více hltá prostředků na údržbu. Hráč musí ven a musí těžit, aby si zachoval holý život a aby mu nespadla základna na hlavu. Na ostrově se nachází civilizace, hlídaná jakýmisi vědci a vojáky. Ale přátelskou pomoc od nich nečekejte, právě naopak. Kdekoli vás uvidí, tam po vás půjdou, takže pozor na vrtulníky i vlaky, i vojenské konvoje. Všechno vás tu může zabít. Pokud zemřete, objeví se na mapě rudá ikonka s lebkou, jako označení poslední smrti. Důležitá věc - pokud kamkoli na mapu kliknete pravým, umístíte do daného místa žlutou ikonku, která se vám pak zobrazuje na kompasu - velmi výrazně to ulehčuje navigaci, třeba právě při výpravě, nebo cestě k místu smrti. A pozor, to co jste v okamžiku smrti drželi v ruce, nenajdete v batohu, ale někde na zemi kolem něj. Postava před smrtí nekřesťansky řve, je to jakýsi druh trestu za neúspěch. Během toho řvaní vám může někdo pomoct a ošetřit vás, pokud ovšem má kdo.

Co by to bylo za film, kdyby tam hrdina nemohl odejít v záři zapadajícího slunce. No, od dob Tetrisu grafika ušla nějakou tu míli.
RUST

Po krajině jsou rozesety větší nebo menší vojenské i jiné stavby, většinou důkladně hlídané a hráč je může dobývat, prozkoumávat, brát si co tam najde, i využívat strojů které jsou tam rozmístěny. V okolí silnic je spousta rozbitých aut, barelů a beden, ve kterých se náhodně objevují cenné věci, které hráč sbírá. Hráč si může postavit až tři úrovně pracovních stolů, kde si za získaný kovový šrot, který tu funguje jako platidlo, odemyká technologie a stavby, Přitom musí ale stát těsně u stolu, nestačí ho prostě jen mít. A políčka u pracovního stolu, musí být zelená, aby daná věc šla vyrobit. Nestačí, že je odemknutá, je to trochu matoucí. Hra obsahuje velké množství různých věcí a zbraní a mě osobně tato průzkumná a lootovací část hry bavila ze všeho nejvíc. Je třeba ocenit, kolik věcí a možností tam je, ačkoli je hra zcela bezpříběhová. Prostě jste se společně s jinými hráči ocitli na ostrově hlídaném vojáky a vědci a ti se vás snaží zabít. Hra trochu připomíná Minecraft, ne snad hratelností, ale tím, že i tady se dá ve hře strávit mládí, neustálým opakováním toho samého. I tady se dá bavit na sto různých způsobů, i tady je možné stavět domek, stavět různé elektrické obvody, pěstovat zvířata a rostliny, shánět si auta a letadla, bojovat, prozkoumávat, rozbíjet bedny, vykrádat base, vytvářet frakce a podobně.

Takhle se šetří elektřinou? Takhle? Co uhlíková stopa, co klimatická odpovědnost. To si soudruzi v Bruselu můžou plíce vymluvit, jak lítají těmi tryskáči po světě (třeba z Bratislavy do Vídně), kázat nám o skromnosti a šetření. Každýmu jsem tady na tý židli říkal, nepřehánej to se světýlky, nebo se z toho zblázníš. Ale je to marný, je to marný, je to marný.
RUST

Prvotní dojem ze hry je opravdu otřesný. Načítání trvá snad deset minut, 16 GB RAM je spíš nutné minimum, komunita je nepřátelská, jak se u pvp hry dá čekat, zvládnutí mechanik této hry je hotové umění. Ačkoli hra začíná jako survival na pustém ostrově s kamennými nástroji, jakmile se hráč vyšvihne a získá palné zbraně, mění se na velmi obtížnou 3D akci, ale jak je u multiplay jasné, bez možnosti uložení. Místo, kde se hráč po smrti objeví, se na obrazovce smrti dá měnit kliknutím na pojmenovaný spacák či postel - pokud nějaké máte - osobně jsem asi 20x zemřel zbytečně, protože jsem logicky pokaždé klikal na "oživit." To se objevíte na náhodném místě mimo vaši základnu - můžete používat, pouze pokud máte rádi opravdové výzvy. Podle všeho jsou hráči, kterým RUST nedělá žádné potíže a kteří dokážou za pár dní vymlátit celou mapu a vylootit co se dá. A pak jsou hráči jako já, kteří v této hře nechápou nic a jen se diví.

No to je pěkný. Kolem zuří lítý boj a on si hoví na krovkách, dělá jakobynic a tváří se, že se ho to netýká. S takovými oportunistickými živly rázně zatočíme! Takhle bychom tu totalitu nevybudovali, soudruzi!
RUST

Doporučuji tuto hru s tou výhradou, že opravdu není pro každého, je hodně drsná a náročná na mistrovské zvládnutí herních mechanik. Jo a v poledne slunce stojí na severu, ten ostrov asi leží na jižní polokouli. Což mi udělalo docela čáru přes rozpočet, když jsem si postavil baráček směrem k jihu, že budu mít pořád sluníčko. Na některých serverech, jako je třeba česká Rustophobia, je modovaný RUST, kde je vypnuto PVP, je tam ochrana majetku, máte batoh kam si můžete odkládat cenné věci, abyste o ně nepřišli - něco jako ender chest v Minecraftu. Ale pak s tím nelezte do PVP base, jako já idiot, protože to je jediné místo, kde o to přijdete. Dále jsou tu poměrně děsivé zombie a event base různých obtížností, které neustále mění polohu. Zmínit musím i zvuky, které jsou schválně jaksi přebuzené, takže vás dokáže vyděsit i stádo srnek, které vám v inkoustové tmě přeběhne přes cestu.

Takhle vypadá herní inventář, když je plný cenného lootu. Moje postava, což není pod brněním naštěstí vidět, je černoch s rudými vlasy. No, neříkám, že je ve hře vše dokonalé.
RUST

Ve hře je i farmení. Venkovní farmy vám může kdokoli sklidit, takže nezbývá, než stavět farmy vnitřní, se závlahovým systémem, topením a osvětlením. Ano, to všechno hra umožňuje a docela jsem si s těmi spínači, kabely a čerpadly vyhrál. Bohužel, na modovaném serveru, pokud se se sklizní opozdíte, úroda se ztratí. Považuji to za mimořádně hloupý nápad. Proč by se měly ztratit brambory, pokud je necháte o den déle na poli, nechápu. Rostliny procházejí fázemi, sklidit musíte jen v časovém okně, po fázi fruit - zrání plodů. Pokud to nestihnete, ve fázi dying už najdete jen uschnuté stonky. Rostliny se dají i křížit a postupně vytvářet ideální genetický materiál, který rychleji roste, dává víc plodů a podobně.


10.05.2023

Outcast:Second Contact.

V roce 1999 vyšla velmi zajímavá sci-fi hra Outcast, od belgického studia Appeal. Hra měla technicky unikátní voxelovou grafiku, kvalitní příběh, atmosféru, zdánlivě měla všechno, co má mít skvělá hra. Ale z nějakých důvodů, které jsou mi upřímně záhadou, se špatně prodávala. Takže z připravované dvojky tehdy sešlo. Přesto se po 24 letech dvojka chystá znovu, ač je to k nevíře a dokonce má vyjít i na Steamu.

Před několika lety se původní tým rozhodl, jít na Kickstarter, aby získal nějaké peníze a dal hře nový grafický kabát. Opět neuspěli, kampaň selhala. Tvůrci přesto vydali hru na vlastní triko. Jedná se o přesnou kopii staré hry, v nové grafice. Hra byla kdysi zdarma k mání na humble-bundle. Na hru vyšly i nějaké záplaty a k nim i čeština od Mrazíka. Mrazíkovy stránky hacknul nějaký kazisvět, co neměl nic lepšího na práci, takže tu češtinu dávám volně k dispozici. Nejsem jejím autorem, ani majitelem. Češtinu jsem vyzkoušel na verzi ze Steamu, přeloženo velmi dobře a jede pěkně. Opakuji, na Steam verzi hry čeština jede dobře a NEJSOU potřeba žádné patchy! Na Mrazíkovy češtiny se dřív hodně nadávalo, protože byl pověstný tím, že v rámci urychlení vydání své češtiny, často hotové dílo ani netestoval a rovnou ho vydal. Ovšem jeho češtinám na kterých si dal záležet a otestoval je ve hře, není naprosto co vytknout. Na DRMFREE verzi z humble-bundle bude asi potřeba nahodit dvě záplaty, aby čeština fungovala - netestoval jsem.

O co ve hře jde? V Outcast:Second Contact, se tým vědců pomocí červí díry dostává na povrch cizí obydlené planety. A jedním z týmu, jste samozřejmě i vy. Jenže ouha. Po příletu na místo je hráč sám. Jeho tým je pryč a zmizely i všechny jeho věci, které bude porůznu objevovat na povrchu planety. Hráče čeká objevování nepoznaného světa, s jeho podivnými obyvateli, bude poznávat jejich zvyky, místní krajinu, divoká zvířata, bude zapojen i do místních politických a náboženských problémů. Přitom bude pátrat po dalších členech týmu a své výstroji, aby mohl splnit úkol, kvůli kterému byl celý tým na planetu vyslán. Každý kontinent, na který se hráč dostane je výjimečný, ať už je to poušť, nebo močál, husté lesy, nebo skaliska. Planeta Adelpha čeká na prozkoumání, místní obyvatelé talani čekají na vaši pomoc, tak jen do toho.

Odkaz ke koupi hry na Steamu
Odkaz na stažení češtiny od Mrazíka
Odkaz ke stažení patchů (Neberu odpovědnost za obsah, stažení na vlastní riziko!) Na Steamu nejsou patche potřeba.
Odkaz na anglický návod. Co která zbraň dělá a k čemu je.

outcast:second contact outcast:second contact outcast:second contact outcast:second contact outcast:second contact outcast:second contact

Má hra i nějaké chyby? Že váháte. První věc je ta, ža zatímco dneska se vám zobrazuje kam máte jít, často nějakou značkou na kompasu, tady ani omylem. Pokud chcete najít určitého talana, musíte se zeptat a talani vám řeknou kudy, nebo na hledaného ukážou rukou. Upřímně, kdysi při prvním hraní mě tenhle systém uchvátil, ale podruhé už mě to spíš štvalo. Druhá věc co mi vadí je, že věci a zbraně nejsou nijak popsané, takže netušíte co která dělá a co to vůbec je. To je u speciálně cvičeného vojáka docela ostuda, že nezná vlastní vybavení. A nepovažuju za cheat, abych si tyhle věci zjistil předem. Střílí se mimochodem tak, že pravým zaměříte laser na cíl, levým střílíte, nebo tak nějak. Předměty jsem v boji nikdy nepoužil, jen vyzkoušel co dělají a nechal je být.

ZBRANĚ:
HK-P12 - je obyčejná pistole. Je celkem k ničemu, použitelná jen v nouzi a doporučuju hned na druhé mapě jít k hvězdné bráně, vystřílet pár vojáků a jít si do města k obchodníkům koupit UZA-SH.
UZA-SH - je samopal, se kterým jsem si upřímně vystačil celou hru. Není do něj přehnaně munice, takže jsem často využíval služeb místních řemeslníků. Z nějakých důvodů, se pro výrobu munice používají lastury a tím se stávají strategickou surovinou - jsou k mání pod vodou.
SLNT-B - uspávací šipkomet, nikdy jsem nepoužil.
HAWK-MK8 - raketomet, nikdy jsem pokud vím nepoužil.
LN-DUO 500 - minomet, střílí horní skupinou úhlů. Pravým se zaměří, objeví se balistický oblouk, uvolněním spouště střílí minu na cíl. Zkoušel jsem na jednu obzvláště odolnou potvoru, ale nakonec se ukázalo, že dlouhá dávka z UZA-SH to zvládne rychleji.
FT-74 - plamenomet, nikdy jsem nepoužil.

PŘEDMĚTY:
PPS - dočasná neviditelnost, zmizí po použití předmětu, nebo zbraně.
Ubik-0A - hologram pro odvedení pozornosti strážců, kteří půjdou po hologramu a nebudou si všímat nás.
E.V.D. - dalekohled s infraviděním. X-zapne infra, K- zapne dalekohled, A - zamkne funkci.
C4-PE - výbušnina s možností dálkového odpálení.
CLAPR-T - dálkový odpalovač pro výbušninu.
THNDR-STP33 - odpálí výbušninu, pokud se přiblíží nepřítel.
F-LINK - teleportační přístroj. První použití určí bod kam se chcete portovat, druhé použití portuje na předchozí místo.
PROXI-130 HF - po zapnutí informuje o směru k nejbližším nepřátelům.
O2K-MINI - kyslíková bomba pro delší potápění.
MEDIKIT - obnoví zdraví.


14.03.2023

Ovladače Windows.

Znáte to. Něco na PC odejde a přestane to fungovat. Tak nafrčíte nový systém, uděláte diagnostiku, nainstalujete programy, zkontrolujte teploty, pustíte na to nějaké zátěžové testy, atd. Po instalaci Windows se dost často stane, že si všechen hardware krásně najde, nainstaluje ovladače a máte to bez starostí. Microsoft má na svých serverech obrovský balík ovladačů na všechno možné a když se to povede, vyhledá a nainstaluje všechny ovladače automaticky. I samotné Windows v sobě mají balíky základních ovladačů na hromadu věcí. Zaplaťpánbůh zato, pro základní funkčnost je to neocenitelná pomůcka. Občas to pravda nevyjde. Stalo se mi už, že Windows po přeinstalaci nenašly síťovou kartu. Není problém, stáhnu si ji z netu. Jenže net nejde, protože nefunguje síťová karta. To byly občas veselé situace. Ano, samozřejmě, pokud by byla možnost ovladače zálohovat a systém aspoň trochu fungoval, zálohoval bych předem. A pokud bych v daný moment měl čas a prostředky na vytvoření image disku, bezpochyby bych jej zálohoval. Já jen, aby někdo nebyl generálem po bitvě. Radši ještě připomínám, že ovladače Windows, by měly ve starších systémech být ve složce: C:\Windows\System32\Drivers a v novějších v: C:\Windows\System32\DriverStore. Pokud tedy máte zapnuté zobrazování skrytých a systémových, což mají Windows standartně vypnuté. Tedy Windowsí ovladače jsou fajn, pokud potřebujete po přeinstalaci základním způsobem zprovoznit PC, ale pak je více méně nutné, stáhnout z webu výrobce ovladače, ideálně pokud máte od výrobce rovnou CD s ovladači. Ano, samozřejmě, všude se píše, že ovladače mají být ty poslední vydané, nebo aspoň poslední podporované. Nehádám se, jenže to co máte na CD, výrobce obvykle důkladně testoval, aby si před zákazníky neuříznul ostudu. To u ovladačů poslední verze pravda být nemusí, zvláště pokud máte hardware starý pár let.
A proč že se musí ty ovladače updatovat, když Windows drivery fungují pěkně a nikde nejsou žádné žluté vykřičníčky? Pohleďte a divte se.

Tyhle divy dokáže s grafickou kartou základní ovladač. Podotýkám, že samozřejmě ne VGA, to by se ten 3Dmark ani nespustil.
3DMark2001

Windows 8.1, Ovladače Nvidia, přibalené ke kartě. Ano, více než 10x víc, s ovladači testovanými na výkon.
3DMark2001

Po upgrade na Windows 10 verze 1709. Ty samé ovladače, ten samý hardware. Jak vidíme, výkon je o něco slabší. A to pozor - moje deska ani procesor, nemají vůbec pro Windows 8 podporu! Když jdete na stránky výrobce, jsou tam drivery pro Windows 7 a pak pro Windows 10 a vyšší. Přesto, i s takovými drivery, jsou Windows 8 lepší. Já bych nejraději zůstal u svých milovaných Windows 8.1 a dál se pokoušel nevšímat si Metra a jeho šílených monochromatických oken na celou obrazovku, které nejspíš vymyslel nějaký psychotik a kde nešlo kromě Alt+F4 dělat nic. Ale bojovat proti vlastním výrobkům, to Microsoftu vždycky šlo. Windows 8, i přes jejich kvality, svižnost, grafiku a vůbec všechno, co kdysi scházelo Windows Vista, už se díky nepodpoře Microsoftu, v podstatě nedají používat. Asi mě zlomili.
3DMark2001

Po upgrade Windows 10 ze zastaralé verze 1709, na poslední 22H2. Nepřekvapí, že zase o něco méně.
3DMark2001

A kdyby chtěl někdo rýpat, proč že používám 22 let starý benchmark, když jsou lepší a novější. No ano, za dolárky ano. A za peníze v Praze doom. On i ten starý benchmark dokáže mému počítači pořádně pocuchat peříčka. Na limit 999 FPS narážel jen zřídka - pod Windows 8. Až budu mít jiný, výkonnější PC, který pojede na 999 FPS pořád, pak bude čas i na upgrade 3D marku. Nepodporované free verze testovacího programu, podporované placené verze.


10.10.2022

Steam.

Steam je zaplevelený obrovským množstvím odpadu, najít v tom něco zajímavého, je prakticky nemožné. Mnohokrát jsem chtěl nějakou zajímavou hru do určité hodnoty a nebylo možné se tím obřím smetištěm prohrabat. Proč Steam nemá možnost jednoduše nastavit cenu hledané hry, nastavit cenu od-do, jako to mají všude jinde? Proč Steam přísně neodděluje hry, hříčky a něco mezi tím? Když chci hru, proč se musím prohrabávat mezi tisíci slabomyslnými hříčkami s mizernou grafikou? Proč Steam hned neskočil po streamovaných demech, jak o tom mluvil svého času Michal Rybka?

Zajímá vás nějaká hra? Kliknete na "hrát" a hrajete. Žádné stahování, žádná instalace, nic. Kliknete, hrajete a stačí jen prohlížeč a slušný internet. Odehrajete určitý čas, který tvůrce hry přednastavil, třeba deset minut, nebo hodinu a jakmile uplyne čas, objeví se: "koupit/odejít." Jak moc by to hráči pomohlo s rozhodováním o koupi hry? Proč musely skončit krachem online služby jako Onlive, nebo Google Stadia? Proč je Steam prostě nekoupil a nevyužil? Proč se hráči musejí pořád dokola spokojit jen s obrázky a v nejlepším případě videi, nebo cizími recenzemi, které vlastní herní zkušenost prostě nenahradí? To pořád žijeme v herním středověku? Kdy už to konečně Steam nebo jinou podobnou službu trkne? To si fakt nechce zasloužit tu nekřesťanskou třetinu zisku, co si od vývojářů bere? To je Steam vážně tak líný a spokojený sám se sebou, že už se nikdy nezmění? "Dokud to sype prachy, nebudem nic vylepšovat, protože dema přece snižují prodeje her?"

Ano, dema opravdu snižují prodeje her, protože jakmile si zahrajete demo, hra pro vás ztratí kouzlo prvního okamžiku a máte pocit, že už jste to hráli. Navíc demo obvykle obsahuje to nejlepší, co hra může nabídnout a zbytek obvykle ani nemá smysl hrát. Pamatuju si, že mě svého času strašně bavilo demo na hru Jets n Guns (nedávejte nikdy, NIKDY, do názvu hry apostrofy.), ale když přišla plná hra, byl jsem z ní vyloženě zklamaný. Ale tohle je něco úplně jiného, tady byste hráli skutečnou hru, žádné demo, jen byste byli omezeni časem.

Mimochodem, pokud někdo koupil na Steamu nějaké staré hry na Infinity engine, jako Baldur's Gate, nebo Planescape Torment, nebo Icewind Dale a nefungují mu, pak jděte do adresáře hry, obvykle je to "SteamLibrary\steamapps\common\Baldur's Gate II Enhanced Edition" a spusťe soubor "oalinst.exe" Je to OpenAL Installer z Creative Labs a měl by být uvnitř všech her na Infinity engine. I když je to s podivem, po jeho instalaci všechny Infinity hry šlapou.

Zvláštní, jak špatně se Steam stará o starší hry, které prodává, i Mafie 1 měla podobný problém. Jestli vám nefunguje darovaná hra Mafia 1, která byla po na Steamu jistou dobu, ke dvacetiletému výročí vydání hry zdarma, stiskněte klávesu Win+R a vložíte příkaz, který pozmění registry hry. REG COPY "HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Wow6432Node\Illusion Softworks\Mafia" "HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Illusion Softworks\Mafia" /s /f
Planescape Torment Steam


27.07.2022

Zax:The Alien Hunter.

O hru samotnou mi ani nejde, spíš o češtinu. Taky jsem kdysi dělal nějaké ty češtiny a vím, že to není úplně snadné. Ale pokud už tomu dáte námahu a čas, nebývá zvykem vydat češtinu s chybou, která způsobuje padání hry a tím i nemožnost hru dohrát. Už před drahně lety, jsem autory upozorňoval, že mají v češtině chybu. V misi 18, je úplně na konci věta - :Jispur yes I do. Tuto větu autor omylem přeložil, ačkoli se překládat neměla a program se podle ní řídil. Pokaždé, když jste se pokusili přejít mezi mapami, hra spadla s fatal errorem. Přišel jsem na to, v čem je problém, větu opravil a dal echo tvůrcům. Ti nereagovali, takže jsem usoudil, že je to mrtvé a dál to neřešil. Po spoustě let, někdo hlasitější než já, tvůrce znovu upozornil na chybu a ti ji opravili. No, aspoň jsem si to myslel, že opravili. Sice opravdu vrátili danou větu zpět do angličtiny, ale na jejím konci nechali přebytečnou mezeru a nic neotestovali, protože hra dál v daném místě padala vesele dál. Neřeknu, kdyby se jednalo o hexeditaci binárky s několika tisíci větami. Ale více méně jednoduchý textový soubor s pár větami? Ach.
Zax:The Alien Hunter Zax:The Alien Hunter

Já jsem hru roky nehrál, takže jsem o tom nevěděl. Až jsem si na uloz.to přečetl pod touto češtinou, čísi evidentně hodně naštvaný příspěvek, že hra dál padá a tvůrci mystyfikují lidi. To mě zaujalo, hru jsem si znovu instaloval, rozehrál a... v daném místě opravdu krásně sletěla. Bádal jsem čím to je, celkem rychle jsem přišel na chybu a tak přicházím s řešením. Nečekám, že by se tvůrci namáhali opravovat svou nefunkční češtinu po tolika letech znovu. A upřímně, i když to nakrásně opraví, kdoví jaké nové chyby tam zase nasekají. Takže si to radši opravíme sami.

Oprava je velmi jednoduchá. Najděte soubor se savy. V novějších Windows to může být trochu krkolomné:
C:\Users\uživatel\AppData\Local\VirtualStore\Program Files (x86)\Zax

V nějakém pokročilém textovém editoru, třeba v Notepad++, nebo Pspad, otevřete soubor:
Zax\Data\Levels\ACT 3\M18\Mission18.RDS

Sjedete až dolů a u věty:
:Jispur yes I do
odstraníte na konci mezeru.

Zax:The Alien Hunter

To je vše. Divím se, že když už si tvůrci s češtinou dali tolik práce, že to sakra nemohli udělat pořádně, ani napodruhé.

A kdyby někoho tahle hra zaujala, zkopčím sem svou kratičkou recenzičku z databáze her. Před lety jsem tam často přispíval, ale pak mě to tam začalo silně vadit. Hádat se s debily, kteří dají skvělé hře nula procent a pak berou jako osobní urážku, pokud s nima nesouhlasím. Nebo naopak hádat se s debily, kteří berou jako osobní útok, když nějakou hru neoslavujete do nebes, protože jste předtím hráli X takových a už jaksi nechápete, proč se máte rozplývat nad sice pěknou, ale jinak úplně obyčejnou dojnou krávou na peníze, s debilním příběhem a klišoidními postavami a schytávat za své recenze dislike, nadávky a osobní útoky od kámošů dotyčných. Pěkně děkuju, za takové bonusy. Vrcholem pak bylo, když se tam zavedli jacísi kurátoři, kteří měli dohlížet na kvalitu recenzí a samozřejmě, že moje další recenze nebyla schválena, kvůli nekvalitě. No, měl jsem dost a už se tam od té doby neobjevuju. A víte co? Je mi díky tomu líp. Dělat cokoli na netu, je přímá jízdenka do blázince.

Kratičká recence:
Zax je mimozemšťan, kterého na jeho osamělé cestě vesmírem doprovází jen jeho věrná pomocnice, umělá inteligence lodi Zelon. U jedné neznámé planety narazí na velké množství rudy, ale hned vzápětí je sestřelen. Na planetě totiž vládne robotický bůh Om, který zotročil místní obyvatele Korby a rozhodně se nemíní o nic dělit.
Takto začíná izometrická akční hra s názvem Zax: The Alien Hunter. Budete v ní prozkoumávat neznámou planetu a sbírat rudu, respektive krystaly potřebné na opravu lodi, a také se zapojíte i do místní vzpoury, abyste zmařili Omovy plány a a dostali se pryč v jednom kuse. V průběhu hry budete samozřejmě hodně střílet a pobíjet stovky agresívních robotických sluhů boha Oma a vylepšovat své zbraně a vybavení. Hra má také zajímavý příběh a značně rozmanité prostředí, ozvláštněné i lehkými logickými prvky, kdy si budete hrát s různými přepínači a koly. Za mě se jedná o zapomenutý klenot, který bude bavit každého, kdo si tuhle příběhovou akční hru zahraje. Samozřejmě běží i na současných Windows, testováno na Win 8.1, žádné potíže jsem nezaznamenal. Rozlišení je sice jen 800x600, ale i na velkých monitorech to stále vypadá dobře. 2D grafika prostě nestárne.


15.03.2022

The Planet Crafter.

Bavila vás Subnautica, dohráli jste už dávno Below Zero a marně hledáte něco podobného - stejně dobrého? Nehledejte, už jste našli.
the planet crafter

The Planet Crafter je Subnautica na Marsu. Místo vody máte povrch rudé pouštní planety, ale herní principy jsou podobné. Přistáli jste na cizí planetě, jste úplně sami, máte jen malý záchranný modul se základní výbavou, ven můžete jen na krátký čas - kvůli omezené kapacitě vzduchu ve skafandru a vaším úkolem je sbírání surovin, průzkum okolní krajiny, procházení částí ztroskotané lodi a sbírání kořisti, která vám umožní vylepšování vaší výbavy, stavbu nástrojů, strojů, budov i pokročilých technologií.
the planet crafter

Cílem hry je přežít, získat zdroje a postupně přeměnit povrch planety na kvetoucí zahradu. Demo hry je na steamu omezeno, ale stačí, když hráč ve Steam knihovně klikne na hru pravým, dá Vlastnosti a zapne stažení beta verzí hry. Stáhne se maličký patch, který hru celou odemkne. Hru jsem hrál neuspěchaně 36 hodin. Ačkoli je hra v beta verzi, je prakticky hotová, hratelná a velmi zábavná.
the planet crafter

Hra je výborná, na pár dní skvěle zabaví. Hra běží na unity engine, nemá zatím češtinu, ale jako bezpříběhový simulátor trosečníka ji ani nepotřebuje. Text se omezuje jen na názvy předmětů a stručný popis funkce, takže pokud alespoň nejasně tušíte, co znamená třeba water collector, living room, nebo communication antenna, neměl by s tím být problém. Jsem opravdu zvědavý, co tvůrci s touto výbornou hrou v budoucnu udělají. Už teď by ji klidně mohli prodávat, ale oni mají v plánu podstatně ji rozšířit a asi ji i obohatit o nějaký příběh. Už aby to bylo.
the planet crafter

Pokud ve hře marně hledáte nějakou potřebnou surovinu a nemůžete ji najít, chce to jen lepší průzkum, nebo si počkat na odemčení další budovy, protože všechno co ve hře je, se tam opravdu dá získat. Herní mapa je zatím relativně malá a drobná nevýhoda je, že vás hra pustí i do míst, kde zatím nic není. Pozná se to obvykle tak, že se na povrchu nenacházejí suroviny. Co se bugů týká, všiml jsem si jen jednoho. Když zbourám living room který má dveře, přestane být vidět, ale zůstává na místě a brání v pohybu. Pomohlo mi dostat se nad něj a zbourat ho znovu. Hra zatím nemá zranění po pádu, takže i bez raketových bot se dá skákat z útesů. Budovy se mohou stavět bez podpěr, takže levitují ve vzduchu, ale to jsou opravdu jen maličkosti.
the planet crafter

Na Steamu jsou tisíce her, které tvůrci prodávají za desítky eur a ty jsou přitom naprostým odpadem bez obsahu. Tady máme prakticky hotovou hru, která by se klidně mohla hned prodávat za plnou cenu a tvůrci ji přitom nabízejí úplně zadarmo. Ale pozor, 24.03.2022 The Planet Crafter půjde do early acces a pak bude už jen za peníze - stahujte a hrajte zadarmo, dokud můžete.
the planet crafter


11.03.2022

SOMA.

Pokud vás baví klasické adventury, kdy chodíte v jedné místnosti, nemůžete přijít na to, co se po vás chce, jste ve stresu a tlučete hlavou do zdi, ve snaze zjistit co máte dělat - prostě, jste-li masochista. Pokud navíc máte rádi horrory, kde kolem vás pořád něco bouchá, bortí se, ozývají se divné hlasy, objevují se podivné zrůdy. Pokud vás navíc baví počítače a k smrti rádi něco updatujete, loadujete a potvrzujete, je tahle hra něco pro vás.
SOMA

SOMA je podobná hrám jako Bioshock, nebo System Shock, ale narozdíl od nich je to chodící adventura, kde z pohledu vlastních očí chodíte v podmořské základně i po hlubokomořském dně, řešíte problémy, snažíte se zjistit co se děje a hrajete si s počítači. Pokud vás baví počítače, sci-fi, odemykání dveří a sem tam řešení hlavolamů, je to hra pro vás. K ruce máte kámošku, která vás úkoluje přes terminály a sem tam vám i něco odemkne, nebo s něčím pomůže.
SOMA

První hodina hry mi silně připomíná Daikatanu, odporné prostředí, tma, nevím co mám dělat, no paráda. Pak se to ovšem zlepšuje a hra je stále zábavnější. I procházky po mořském dně se konají, i nějaký ten příběh s dobrodružstvím se vyskytne. Hra je velmi dobrá a zábavná a pokud si člověk najde návod, tak se to i dá hrát. Díky češtině od Mrazíka a dabingu od Fénix, je celá hra v češtině, dabing je až překvapivě dobrý. Mrazíkovy stránky hacknul nějaký pitomec, co neměl nic lepšího na práci, takže jsem češtinu musel stáhnout z uloz.to.
SOMA

Narazil jsem jen na jeden bug který znemožňoval hru, v místnosti kde robot zalévá čipy gelem, ale šlo jen o to, že jsem se pořádně nepodíval a udělal věci v jiném pořadí, než jsem měl. Ale nic co by nespravilo nahlédnutí do návodu a jeden load. Docela mě potrápilo přivolání ponorky. Nesnáším úkoly, kdy musíte něco udělat na místě A, aby se něco stalo na místě B a nic vás na to neupozorní. Hra ukládá sama, na přednastavených místech, dá se uložit i při odchodu. Nepříjemné je, že dialogy nejdou přeskakovat, ale naštěstí nejsou dlouhé.
SOMA

Útoky potvor se dají vypnout, já jsem je vypnuté měl, protože bloudění mě moc nebaví a bloudit a být navíc i napadán, to není pro mě. Venkovní mise, až na jednu výjimku úplně na konci, kde schválně část cesty neosvětlili, aby byla nějaká sranda, byly vždycky intuitivní, bloudění se skoro nekonalo. Akorát nevím, proč říkají zeleným světlům modrá, mě to docela zmátlo. Hru jednoznačně doporučuji, je sice celkem krátká, ale byla pokud vím na Epicu zadarmo a to se vyplatí!


13.01.2022

Knights and Merchants.

Kdysi dávno, někdy v roce 2008, jsem na datadisk Peasant Rebellion vyrobil obrázky map. Nešlo to snadno, mapy jsem fotil políčko po políčku a obrázky pak pracně ořezával a spojoval. Dneska už je to nanic, protože obrázek mapy pořídíte jedním stiskem tlačítka. Kdysi byly obrázky map uloženy na jistých stránkách, kde jsem chvíli dělal i moderátora na jejich fóru, Ale stránky jsou už smazané, proto ponechávám fotky zde, z nostalgických důvodů.

Knight and Merchants je extrémně návyková 2D středověká strategie. Můžete v ní takticky svádět těžké bitvy, můžete si pečlivě budovat své město, můžete ladit hospodářství k nejvyššímu výkonu. Budovy musí být mezi sebou logicky propojeny cestami, po kterých je zásobují nosiči. Je třeba stavět tak, aby na sebe dílny navazovaly a byly co nejblíž, aby se nosiči moc nenachodili, ale zároveň stavíte na omezeném prostoru a je třeba dělat kompromisy. Postavit město tak, aby vyrábělo co nejvíc, je samo o sobě zábavná logická hra. Zásobování budov, vojska, nebo staveb můžete přímo pozorovat. Můžete sledovat hemžení několika desítek nosičů, jak chodí po městě a udržují jeho hospodářství v chodu, ale pokud dojdou důležité suroviny, skončíte ve slepé uličce, takže musíte mít stále přehled o zboží ve skladu. Pokud vás nebaví budovat, vezměte své jednotky a zaútočte na nepřítele hned. Ačkoli má velkou přesilu, většinu misí jde takticky vyhrát do hodiny. Malé vojsko může porazit i velkou přesilu, pokud nepřítele napadne nepřipraveného. Ale to samé platí i pro vás. Běda, pokud se do zad vašim lučištníkům dostane třebas jediný nepřítel. Než stačíte vojsko otočit, nadělá pěknou paseku. Příprava k boji je náročná, ovládání vojska chce trpělivost a pokud jste napadeni během přesunu, většinou to neskončí dobře. Před bojem je třeba opatrnosti, provést průzkum, důkladně vojsko sešikovat podle předem připraveného plánu, přitom nezapomínat na krytí boků a zálohy. Jakmile se totiž vojáci pustí do bitvy, už nemůžete dělat nic, jen přihlížet jak to dopadne.

Hra bývá srovnávána s dětinskými Settlers, ale KAM je hra pro dospělé. Obsahuje silný příběh, který se ve středověku nejednou stal. Například i český král Václav I. musel řešit stejný problém a události měly podobný průběh. Hra je lehoučká na pochopení, ale obtížná na mistrovské zvládnutí. Vše musí být zásobováno, budovy i lidé. Nemůžete poslat hladové vojáky daleko, přijdete o ně. Každý člověk ve hře stojí peníze, které musíte vydělat, každý voják má zbroj a zbraň, které musíte vyrobit, každý předmět ve hře, musí někdo přinést. Ačkoli hra funguje automaticky a hráč se omezuje jen na velká rozhodnutí, je ve hře pořád co dělat a nestane se, abyste se chvíli nudili. 2D grafika hry je vynikající. Je malý zázrak, co tvůrci dokázali s 256 barvami. Zatímco v dnešní 3D hře se studenou kovovou grafikou, nerozeznáte kámen od prasete, tady je vše dokonale ostré a přehledné, vše je animováno s německou důkladností, vidíte každou maličkost. Hráči, kteří Knights and Merchants nemůžou přijít na jméno, mají pravdu. Hra obsahuje mnoho chyb v umělé inteligenci a bugy maří hráčovu snahu. Vojáci neposlouchají jak by měli a jejich ovládání je složité. Ale lepší a zábavnější strategie tohoto typu snad ani není.

Knights and Merchants


24.11.2021

Green Hell.

Hráč ztroskotá v amazonském deštném pralese, mezi škorpiony, hady, pijavicemi, levharty a domorodci. Úkolem je přežít a dostat se někam do civilizace. Hráč je přes vysílačku ve spojení s přítelkyní, které se chlubí se svými úspěchy a přijímá od ní rady. Nápad s přítelkyní na telefonu je velmi dobrý. Pokud hráč něco zajímavého najde, má samozřejmě radost. Ale pokud se má i komu pochlubit a je pochválen, je to dvojnásobná radost. Ukládání je, podobně jako ve Stranded Deep, možné jen v postaveném přístřešku. Hra je super, máte deštný prales, pijavice, červy, hady, levharty, no ráj.
Green Hell

Postava neustále potřebuje tři druhy jídla a vodu. Voda v deštném pralese není až takový problém, prostě naprší do nádob, ale s jídlem je to horší. Pokud nějaký druh jídla schází a zpočátku vám bude silně scházet hlavně maso, pak vám bude energie ubývat podstatně rychleji a postava silně zmenší akční rádius. Pokud mu dojde energie, omdlí, s nepříjemnými vedlejšími účinky. Pokud honem nenajde co potřebuje k vyléčení a posílení, snadno upadne do sestupné spirály, ze které se už nedostane a následuje načtení pozice.
Green Hell

Bez perfektní znalosti mechanizmů hry, ať vás ani nenapadne dávat si obtížnost vyšší, než nejlehčí (turista). Jinak budete hrát systémem běžím, smrt, load, běžím, smrt, load, běžím, smrt, load. Pokud se vám něco ve hře podaří, je skoro jisté, že na zpáteční cestě vás napadne levhart, nebo kousne had. Z každé situace ve hře se sice dá nějakým způsobem dostat, ať už vás kousne škorpík, nebo napadne levhart, nebo chytnete parazity z vody, nebo omdlíte během pochodu a chytnete pod kůži červy. Ale musíte vědět jak. Postava je opravdu velký chcípák a pokud se někam vydáte, máte hodně omezený čas, dokdy se musíte vrátit. EDIT: Skutečný profík v této hře jde prostě rovně za nosem, sbírá na co přijde a z těch věcí si rovnou vyrábí co potřebuje. Zůstávat na místě, na to hra není moc dělaná, i když do ní tvůrci neustále přidávají další díly, pro stavbu opravdu velké základny.
Green Hell

Stavby jsou velmi dobře technicky ztvárněné, skutečně doplňujete do stavby součásti v určitém pořadí. Narozdíl od Stranded Deep se nemusíte bát, že by došly zdroje, protože dřeva a listí se všude válí hromady. Poloha věcí na mapě, se mění po každém načtení, není to na mapě napevno. Takže rostlina či věc, kterou nutně zrovna potřebujete a předtím tam byla, tam už být nemusí. To je trochu nepříjemné v tom, že pokud zrovna něco potřebujete, hnízdo, kost, psychokytku, červy, prostě něco. Tak se může stát,. že to budete hledat marně a dlouho.
Green Hell

Postava extrémně špatně skáče, člověk by chcípáka nejradši sám zabil, když nemůže popáté vyskočit na malý schůdek. Trochu přitom pomáhá mačkání shift a ctrl, jako sprint a skrčení, s touto pomocí vyskočí aspoň trochu. Hru jsem začal na obtížnost Vítejte v džungli, na druhou nelehčí, ale ze hry se tím stal neuvěřitelný kolotoč neustálého shánění jídla a vody, aby chcípák nechcípnul.
Green Hell

Tvůrci do hry dali, navíc ke kvalitnímu survival, ještě zajímavou atmosféru a příběh, ve stylu seriálu Lost. Prostě záhady v pustině. Velmi dobře to funguje, až do polední části hry. Jakmile ale tvůrci odhalí pravdu, dopadá to stejně, jako v tom seriálu. Takže takhle to tedy bylo? Hmm, zajímavé. Co dávají na dvojce? Dabing obou hlavních postav mi přišel křečovitý a těžce nesympatický. Kdykoli mi chcípák dramatickým hlasem, jako by hrál antickou tragédii oznámil, že potřebuje napít, měl jsem neodolatelnou chuť nechat ho chcípnout. Ženská hrdinka mi přišla nesympatická.
Green Hell

Po nedohrání hlavní hry, jsem vyzkoušel i datadisk Duchové Amazonie, který má ke staré mapě přidanou zbrusu novou hezkou mapu, i příběh. Je to v podstatě plnohodnotný druhý díl. Je zaměřený spíše na boj s domorodci, kteří vám jdou po krku. Škoda, že hráč nemůže přes vodu na tropické ostrůvky, které vidí v dálce. Mangrovový les je sice hezký, ale jinak úplně k ničemu. Vodopády uprostřed mapy vypadají úchvatně, ale celkem ztěžují pohyb. Je vidět, že mapa byla vyrobená hlavně proto, aby byla krásná, což se povedlo. Tvůrci by mohli vylepšit sbírání vystřílených šípů a sekání do dřeva na zemi, protože je to někdy lov na ten jediný pixelík, kdy na vteřinku problikne možnost sebrání šípu. Zvětšil bych rozhodně váhu inventáře, nebo bych tam dal RPG prvek, že by se nosnost hráče zvyšovala. Nikoho nebaví ploužit se při stavbě obydlí jak šnek, protože přetížení. Střelba z luku je dost nejistá věc, často se mi v boji stává, že ať mačkám tlačítko jak mačkám, postava luk prostě nenapne, ačkoli staminu má. Asi nějaký vnitřní mechanizmus, který mi není jasný.
Green Hell

Hráč nachází na mapě zajímavá místa, kde krade užitečné věci i technologie. Může najít i mapu oblasti , v několika částech. Upřímně si myslím, že poslední část mapy měl hráč najít podstatně dřív, ne až na samém konci, kdy jsem byl už úplně zmatený, pěkně naštvaný a už dávno jsem si tu mapu stáhl z netu. Považuji to za chybu hry, která by měla být napravena. Za další výraznou chybu považuji úplný konec hry, kdy postava nedostane žádné info o tom co má dělat a je nucena zkoušet úplně všechno - opět zbytečné stresování hráče a opět hledání návodů na netu, kterých je v češtině překvapivě málo. Přiznám se, že jsem hru nedohrál, protože konec hry považuji za nejslabší místo.
Green Hell

Příčetnost kdy hráč slyší hlasy, je spíš nepříjemně ohlušující, než že by vyvolávala strach. Pokud nikde nemůžete sehnat kosti, abyste si vyrobili jehlu na odstranění červů, začne příčetnost klesat. Mě osobně klesla až na nulu a byl jsem nucen vypnout si zvuk, než se mi po delší době povedlo to spravit. Bylo by dobré napsat, že velký kámen se dá rozdělit na dva malé, odehrál jsem bez této fundamentální informace celou základní hru a přišel na to až v datadisku Duchové Amazonie. Místo hnízda se dá na rozdělání ohně použít suché listí, které se dá kdekoli posekat a v invu usušit, nebo připravit o listí palmu, které má dole některé listy suché.
Green Hell

Hráč ve hře hledá nápisové desky domorodců, ze kterých si skládá nějakou legendu a sem tam nachází i domorodce v potížích, kterým může pomoct. Celkově mě hra velmi bavila. Když to srovnám s bezpříběhovou Stranded Deep, jen se dvěma druhy ostrovů, tady je i příběh, průzkum opuštěných staveb a spousta věcí navíc. Green Hell příběhově i herně selhává až v poslední části a je to škoda, protože by se to dalo snadno opravit. Hra běží i na podprůměrných PC, má krásnou grafiku a nemá problém okamžitě odevzdat fokus po stisku klávesy Windows, takže můžete hru kdykoli shodit na panel a dělat si svoje na ploše. Hru můžu rozhodně doporučit, bavila, za ty prachy stála.
Green Hell


03.09.2021

Two Worlds.

Nejsem u vytržení z her, co hrají všichni. Ne že bych si je předem ošklivil, ony mě prostě nebaví. Napřed se o té hře dozvím z recenze, jaká je to "šupa, šlaha a řacha," pak si ji koupím ve slevě a zjistím, že mě zoufale nudí. Nevím čím to je, ale obvykle mě baví hry, na které recenzenti lepí sedmičky a hráči je obcházejí obloukem. Hrál jsem hodinku slavné The Elder Scrolls Morrowind i Oblivion, nebavilo. Mám všechny tři Zaklínače, hrál jsem asi hodinu první díl, nebavilo. A pak si zahraju údajně špatné RPG Two Worlds - a baví mě tak, že ho dohraju celé. Tak nevím, čím to je.
Two Worlds

Jediné co mě vytáčí, je ovládání koně, které by chtělo předělat. Ano, to je i důvodem, proč obvykle ve hře chodím pěšky. Koně může nepřítel zabít a může ho zranit i hráč. Pokud se kůň vzdálí, nejde už zavolat pískáním. Pokud kůň zemře, dají se z něj odebrat věci z invu, ale neobživne, takže hráč si musí hledat jiného. Několikrát jsem zbytečně zemřel, když jsem se pokoušel seskočit z koně uprostřed skupinky nepřátel. Pokud kůň uvízne na prudkém svahu, jde ho naštěstí přivolat.
Two Worlds

O co tam jde? Herní postava se objeví uprostřed fantasy světa, připomínajícího středověk, potuluje se po světě, přijímá úkoly, vylepšuje zbraně a zbroj, obchoduje, no prostě klasické RPG. Narozdíl od (pro mě) naprosto ubíjející série Gothic, nebo hooodně obtížného Kingdom Come:Deliverance, se tohle hraje v klidu, žádný úkol není donekonečna protahovaný, ve stylu pohádky "O slepičce a kohoutkovi."
Two Worlds

Zbraně a zbroj určitého druhu, se dají spojovat a neustále vylepšovat. Platí logika, že kostlivce bodná zbraň asi moc nepoškodí, zato drtivá je smete. Chvíli jsem měl kostrouny za extrémně těžké soupeře, než mě napadlo změnit si zbraň. Ve hře jsou dvě mechaniky, které mě silně pily krev. Házení prachu do očí, kdy postava chvíli nic nemůže dělat (nikdy neber hráči ovládání z ruky!!!) a občasné náhodné ztrácení zbraně v boji, kdy nepřítel zbraň vytrhne. Tohle si tvůrci mohli raději ušetřit.
Two Worlds

Ve hře je několik biomů. Ať už člověk prochází lesy, vesnickou krajinu, mořské pobřeží, ulice velkého města, pouště, bažiny, zasněžený les, nebo pusté tmavé skřetí planiny, hráč si užívá boje, průzkumu a objevování a lootění.
Two Worlds

Hra je herními mechanikami až překvapivě podobná pozdější Kingdom Come:Deliverance, ačkoli je starší a má logicky i starší grafiku. A má kouzla a draky. A místo kumánů a lapků různé agresívní potvory. A má horšího koně. Nicméně se vsadím, že tvůrci KCD tohle hráli a v něčem se i ispirovali.
Two Worlds

Netvrdím, že se jedná o něco převratného. Je to zábavná hra, o které měsíc po dohrání netuším, o co v ní šlo, ale během hraní se člověk dobře baví. A oceňuje nápady a kus dobré práce, kterou na hře vývojáři odvedli. Svých pěkných 70% (možná víc) si hra rozhodně zaslouží.


02.09.2021

No Man's Sky.

Jsou hry, které mají zábavnost jen přesně takovou, aby vás udržela ve hře. Ale ani o fous více. Tahle hra povýšila těžbu na hlavní herní mechanizmus. Příběh tady vysloveně zdržuje od toho hlavního. A tím je stále se opakující, nekonečná těžba. Je tu sice kvintilion planet, ale kromě několika desítek základních typů, jsou všechny skoro stejné.
No Man's Sky

Ale je ale třeba zmínit jednu extrémně důležitou věc - vývojáři na hře neustále pracují a dodávají stále nový a nový příběhový obsah. Co mě hodně baví, je vysílání vlastních fregat na výpravy a sestavování fregat do týmů. Připomíná mi to nějakou karetní hru. Poslední update mě příjemně překvapil, konečně můžu prozkoumávat opuštěné rozbité lodi plovoucí vesmírem, které dřív dělaly jen dekoraci. Není vyloučeno, že časem vývojáři ze hry vybrousí opravdový sci-fi klenot.
No Man's Sky

Hru jsem si koupil v domnění, že když je tak podobná Subnautice, bude stejně zábavná. Ale nedá se to srovnat, jak po stránce hratelnosti, tak i grafiky. Hrál jsem ji dlouho a pořád jsem čekal, kdy že se to zlepší. Protože tak dobrý nápad na hru, není úplně možné zničit. Cestování mezi hvězdami nekonečného vesmíru a průzkum planet, přitom úplně vše se generuje počítačem ze seedu, podobně jako Minecraft. Ale nemůžu se zbavit dojmu, že herní vývojáři si ukousli zbytečně velký krajíc. Taky se tomu říká overkill. Všechno co se o hře napsalo špatného, totiž stále platí. Všechny planety jsou v podstatě stejné. Pokud jste jich prošli několik, viděli jste všechno, co hra nabízí. Krajina je dost umělohmotná. Zejména je to vidět u planet podobných Zemi. Ty nemají s realistickou grafikou nic společného. Vegetace je na všech planetách velmi řídká, složená jen z několika málo druhů rostlin. Kupodivu lepší výsledky má grafika u planet zcela Zemi nepodobných, tam se vývojářům opravdu povedlo navodit dojem mimozemské planety. Ale zajímá někoho červená pouštní planeta, kde neustále zuří bouře?
No Man's Sky

Hledám tedy jinou planetu, kde by se mi líbilo. Problém je, že se planety špatně hledají. Aby se planeta označila v seznamu jako prozkoumaná, musí na ní člověk přistát. To znamená přetrpět dlouhý průchod atmosférou, přistát na povrchu, vystoupit, odkliknout zdlouhavé intro a za cenu značné ztráty paliva vzlétnout zase zpět do kosmu. Někdy musím hodně dlouho prohlížet oblohu, hledat, měnit pozici, abych zahlédl schovanou planetu a mohl si ji odškrtnout. Mimochodem, ten krám co máte před sebou, není žádná kulisa, ale skutečná velká loď i s posádkou, kterou si můžete koupit, nebo na ní převzít velení a mít na ní svou pojízdnou základnu. Když píšu, že to jde, znamená to, že se v té lodi dá přistát a chodit v ní, mluvit s posádkou, dokonce si v ní zařídit vlastní bejvák, sklad, atd.
No Man's Sky

Moje požadavky byly jednoduché, modrá obloha, modrá voda, zelená tráva, zelené stromy. A místo toho jsem dostával pravidelně třeba fialovou oblohu, žlutou vodu, modré stromy a červenou trávu. Existují samozřejmě Zemi podobné biomy jako tropical, paradise, lush a humid, ale schází jim něco hlubšího, něco co by je odlišilo a ozvláštnilo. Planety jsou strašně prázdné, mají málo vegetace. Dá se to PODSTATNĚ vylepšit pomocí modů, které změní oblohu na modrou a zahustí vegetaci. Získáte tak opravdový les a hodnověrnou krajinu, a výsledek je o třídu lepší, dokonce se vám ta krajina začne i líbit.
No Man's Sky

Takhle vypadá to samé místo, vylepšené pomocí zmíněných modů. Jak vidíme, je to zatraceně velký rozdíl. Vypláznout za to plnou cenu v době, když tam byla třetina obsahu, měl bych na sebe asi vztek.
No Man's Sky

Pár menších rad. Salvaged data jsou POD ZEMÍ a bez terrain manipulator nejsou vydolovat. Marker hráč zvýrazní tak, že na něj zaměří a podrží klávesu E, - budete používat více než často. Beacony se nedají pojmenovat, ale dají se obarvit, používejte, aby nevznikl chaos. Jaké je moje hodnocení. Je to zábavné? Relativně no. Kdybych hodnotil výhradně dějovou linku, za víc jak 60% by to nestálo. Ale hra má i zábavnou stavbu základny, má podmořské základny, crafting, hromadu planet k prozkoumání, možnost obchodu, průzkum ztroskotaných vraků s možností si je opravit, možnost získat vlastní křižník a docela často se stávalo, že mě na planetě překvapilo něco, co jsem jinde neviděl.
No Man's Sky

Grafika hry je silně kolísavá. Pokud se koukáte na obrázek a říkáte si, co to ten člověk mele, ta grafika je super. Ano, někde ano a někde je to zase překvapivě hnusné.
No Man's Sky

Četl jsem v nějaké recenzi, že hra šlape na paty Subnautice, protože vývojáři dodali jedno podmořské dobrodružství, asi na hodinu. Srovnání je krajně nemístné. Oceány v NMS jsou totiž mělké a na všech planetách stejné. Graficky je to v porovnání se Subnautica o několik tříd horší. Grafika hladiny vody a osvětlení pod vodou je extrémně chudé, až komiksové. Všude je jen několik druhů rostlin a minerálů a celé dobrodružství se skládá z neustálého dloooouhého popojíždění mělkým mořem od čerta k ďáblu, přitom se vůbec neliší od hledání staveb a lodí nad vodou. Dokonce i stavby jsou stejné!
No Man's Sky

Takhle to vypadá pod vodou. Ve srovnání s podmořskou hrou Subnautica, opravdu docela slabé.
No Man's Sky

O co tedy ve hře vlastně jde? Ocitáte se na neznámé, ale osídlené planetě, jste ztracený ve vesmíru a máte poškozenou loď. Natěžíte si místní suroviny, opravíte si loď a začnete s objevováním gigantického, nekonečného vesmíru. Co musím pochválit, je práce 2D grafiků, kteří odvedli kus poctivé práce při kreslení a vymýšlení všech možných přístrojů a věcí k prodeji.
No Man's Sky

Prozkoumáváte, objevujete opuštěné stavby na povrchu planet, sháníte technologie a suroviny, obchodujete s místními mimozemšťany, vylepšujete si loď, nebo ji měníte za jiné, lepší, skenujete místní faunu a flóru, stavíte si vymakanou základnu, možností co ve hře dělat, je hromada.
No Man's Sky

Není to úplně marná hra. Je to kus dobré práce, na kterém je vidět velká snaha, ale vývojáři prostě nedokázali tak gigantickou hru s tolika možnostmi zvládnout a ani se není co divit. Kdyby byla ve hře možnost získat skener, kterým by šlo hledat jen planety pozemského typu, kdyby byla ve hře realističtější a méně komiksová grafika, více vegetace na povrchu planet, kdyby hra měla hlubší a ne tak repetivní oceány, uvažoval bych vážně o více než 80%. Takhle se musí spokojit se 80%


24.05.2021

Subnautica Below Zero.

O co v pokračování hry Subnautica jde?
V prvním dílu byla planeta vyléčena z nákazy Kharaa a následně obsazena společností Alterra, která na povrchu poblíž pólu vybudovala arktické výzkumné základny. Nicméně, po sérii katastrof byli nuceni planetu opustit a zakázali tam přístup. Hlavní postava přišla na povrchu planety o sestru a rozhodla se přesvědčit, jestli je opravdu mrtvá a co se jí vlastně stalo. Ilegálně se tedy dopraví na povrch opuštěné planety, bez možnosti se někdy dostat zpět a je rozhodnuta zjistit pravdu. Na povrchu nachází opuštěné Alterra základny, kde nalézá stopy a deníky po jejich předchozích obyvatelích, přivlastňuje si opuštěné technologie a těží místní materiály, aby mohla na nehostinném povrchu planety přežít.
subnautica

Příběhová videa nejsou, ptejte se přístí týden.
Obrovský problém Subnautica Below Zero, je v absenci cutscén, tedy herních videí, které by posouvaly příběh. V jedničce to dávalo smysl, prostě nebyly potřeba. Ale ve dvojce, která je zaměřená vyloženě na příběh a postava už není anonymní, je to chyba. Hrál jsem early acces 2x a plnou hru 1x, pročítal poctivě všechny deníky, ale moudrý z toho nejsem. Textové deníky jsou hodně velká nouzovka, co se posunu příběhu týká a to mi nedělá čtení problém. Proč zemřela sestra? Proč pomáhala Maidě? Proč to tam vlastně bouchlo? Nemám tušení. Není úplně v pořádku, aby hráč něco dělal a nevěděl proč. Posouvat příběh pomocí textových deníků, to je herní mechanizmus hodně starého data. Jak jinak by to vypadalo, kdyby hráč kliknul třeba na kamerový systém, spustil by se kamerový záznam a ten by plynule přešel do cuscény, která by polopatě vysvětlila hráči, co se tam stalo. Udělali by z toho mnohem lepší hru. Tedy, pokud hru hrajete hlavně na příběh, budete se muset opravdu pekelně soustředit a číst každou blbost co najdete, jinak z příběhu nemusíte být moudří.
subnautica

Ovládání
Hratelnost i ovládání je stejné, jako v jedničce. Bohužel, včetně chyb, které mi dřív pily krev. Esc nevyskočí z inventáře, ale otevře herní menu - proč? Zase jen pět slotů pro věci? Proč? Jinak nemám proti zábavnosti hry ani to nejmenší, tak skvělý a zábavný koncept prostě nejde pokazit. Hráč tedy stejně jako v jedničce hledá na mořském dně i v nádherné ledové pustině technologie a suroviny, staví si základnu, nástroje, popojíždědla, prostě všechno, co mu může pomoct s průzkumem planety a s přežitím. Ve hře přibylo i pár drobností na vylepšení základny a její výbavy. Chválím.
subnautica

Grafika a hratelnost
Hra obsahuje nové biomy, zvířata i rostliny a má i zbrusu novou ponorku. Ačkoli se odehrává na ledovém pólu planety, grafika je opravdu pěkná. Pod vodou je to hezky barevné, co jen slabé arktické slunce dovolí. Nad vodou zuří realistické polární bouře a vánice, střídané hezkým počasím s polární září. Sníh a ledovce oslepují zářivou bělostí, nad hladinou sytě modrého arktického moře. Prostě romantika. V jedničce bylo několik maličkých ostrůvků na průzkum. Ve dvojce má hráč hned dva pořádné kusy pevniny k průzkumu, uprostřed spojené hydraulickým mostem. Hráč ovšem nevydrží v mraze dlouho a potřebuje buď přebíhat z jeskyně do jeskyně v bludišti ledových útesů, nebo si poradit jinak a provádět průzkum s pomůckami pro přežití v mraze.
subnautica

Drobná kriminalita a mořské opice
V early acces dříve doslova řádily mořské opice, které jsem nenáviděl jako smrt a vraždil jsem je s úmyslem, udělat z nich co nejdříve vyhynulý druh. Sotva jsem zaslech za zády jejich cvrlikání, bylo mi jasné, že jsem právě přišel o další předmět. Kradly jako straky a jen jsem je zdálky viděl, dostával jsem nebezpečnou náladu. Dokonce jsem kvůli tomu psal i vývojářům a asi jsem nebyl sám, protože v plné verzi hry mě zatím neokradly ani jednou a jak jsem koukal na streamy, jiným hráčům dokonce nosí věci. Tvůrcům hry se asi nelíbilo, že hráči opice zabíjejí ve velkém a snížili jim zlodějské skilly, takže pokud je hráč v pohybu, opice mu nic nesebere. Na druhou stranu je to škoda, protože jsem si k nim vypěstoval zdravý názorový stereotyp a mít rád je už nikdy nebudu. Navíc se tím ze hry ztratil pocit neustálého ohrožení, i když jen okradením.
subnautica

Návrh na vylepšení příběhu
Hra se mi líbila, s tou výhradou, že tvůrci neměli šetřit a měli dát do hry pořádné příběhové cutscény. Jak by se dal příběh vylepšit? Nebylo by lepší, kdyby na povrchu hledal třeba manžel svou milovanou ztracenou ženu, nebo přítelkyni? Jeho sebeobětování by pak dávalo větší smysl. Hraje hru Subnautica opravdu tolik žen, že všechny tři hlavní postavy musely být ženy? Hraje hru opravdu tolik černochů, že dvě hlavní postavy ze tří, musely být černošky? Já si nemůžu pomoct, ale mě hledání nějakých černošek vůbec neinteresuje. Stejně jako by mě nezajímalo hledání třeba patagonské indiánky, nebo příslušnice národa pigmejů. Hra se takto už předem vzdává útoku na hráčské city, předem se vzdává ztotožnění s herní postavou, předem vzdává hlavní devizu většiny her a totiž vztah k NPC.
subnautica

Neměla by hra mířit na svou cílovku?
Pokud nevíte o čem píšu, jaký vztah jste měli k Paulu Dentonovi v Deus Ex? Taky jste s sebou celý Fallout 1 tahali dívku Tandi, protože byla prostě roztomilá? Jaký vztah tady mám mít ke dvěma nezajímavým generickým černošským postavám? Netvrdím, že to hratelnost Below Zero vyloženě ničí. Zábavnost hry je jinde a to v survival zážitku a sběru technologií a surovin. Mě se jen nelíbí, že s příběhem hry by se dalo neskutečně vyhrát, dal se z toho udělat silný motor, který by hráče táhnul hrou a dodával hře citovou atmosféru. Jenže to by hra musela být určena pro bílé hetero muže. Tvůrci se rozhodli, že se nebudou "podbízet" většinovému hráči a budou se radši podbízet tomu menšinovému. Škoda, ale zase musím ocenit, že se skoro vyvarovali multi-kulti agitek a mlácení prázdné propagandy.
subnautica

Hodnocení
Hra je zábavná a je i po všech stránkách dobrá. Mohla být z mého pohledu lepší, přesněji řečeno, mohla být směrována NA MĚ. Nestalo se, zamrzí to, ale nevadí. Je o něco málo kratší než první díl a zaměřená více na příběh. Zatímco první Subnauticu hodnotím 100%, druhou hodnotím 90%. Je jiná, už ne tak strhující a pohlcující. Hlavně příběh mi nepřišel až tak zajímavý, jak by snadno mohl být. Já si ji užil už v early acces, hodnotím ji stále vysoko a rozhodně doporučuji ke koupi.


10.02.2021

Stranded Deep.

STRANDED DEEP
Stranded Deep je bezpříběhový realistický simulátor trosečníka nebo trosečnice, kteří ztroskotají na tropickém ostrůvku. Je zde oceán s mohutnými vlnami, podmořský svět, palmové lesy na ostrůvcích, střídající se den a noc a měnící se počasí. Herní mapa je náhodně generovaná, takže při každém hraní může být trochu jiná. Ostrůvky nemají vlastní zdroj vody a hráč se neustále musí snažit, aby nezemřel hlady a žízní. Kolem ostrovů je větší počet lodních vraků k průzkumu, některé hlouběji, některé na mělčině. V hlubších vodách si hráč musí dávat pozor na slídící žraloky, kteří neustále hledají něco k snědku. Hráč si samozřejmě může se žralokem hrát na schovku a prozkoumat vrak žraloku před nosem. Začátek hry je ulehčen pomocí úkolů, chcete-li tutoriálu, kterým je hráč veden. Ve hře se nachází realistická a velmi dobře udělaná fyzika, která umožňuje s jakýmkoli předmětem hýbat pomocí pravého tlačítka myši. Hře to dodává další prvek zábavnosti, kdy si například hráč umisťuje lampičky ručně na místo, nebo tahá pneumatiky z útrob vraku úzkými dveřmi. Pokud hru spouštíme jako borderless window, není problém ze hry kdykoli vyskočit a zase se do ní vrátit. Během práce ve Windows se hra samozřejmě zapauzuje a jak jsem si všiml, nemá na liště ani zástupce, asi to má souvislost s boss mode.
Stranded Deep

JÍDLO
Na ostrovech sice roste hojnost kokosových ořechů, ale hráč má nějakou alergii, protože nesní více než dvě půlky dužiny a nevypije více než dvě kokosové vody, což zdaleka nestačí. Pokud toho sní víc, což hra bohužel umožňuje, nastává strašlivá a notně odporná animace průjmu, kterou si upřímně vývojáři mohli odpustit. Namísto toho, po pokusu sníst ořech "navíc," by mohla postava říct, "víc už toho nesním, musím najít k jídlu něco jiného." Na ostrovech se dají lovit divocí kanci a jejich mláďata, nejlépe pomocí luku. Pocit ze střelby je výborný. Na kraby s jejich pancéřem neplatí šípy a protože každičký šíp si musí hráč vyrobit, musí se na ně zblízka ručně. Takže zbaběle zezadu a doufat, že se krab neotočí. Malí krabíci na mělčině, se dají bleskově napichovat oštěpem, stejně jako ryby. Lov ryb s oštěpem, je až zbytečně lehký. Rybky a krabi se nožem vykuchají a maso se může opéct. Ohniště se dá vylepšit pomocí rožně, takže se na ohni dají opékat dva kousky najednou, nebo se dá postavit udírna na pět kusů masa najednou. Hra rozlišuje oštěp na suchou zem a oštěp na ryby, nedají se zaměnit.
Stranded Deep

INVENTÁŘ
Problém je poměrně nešikovný systém inventáře s okružním výběrem, který se otevírá klávesou TAB. Pokud máte vybranou věc v ruce, v inventáři (TAB) se nezobrazí. To vede k notnému zmatení a nutnosti neustálého překlikávání, kdy věc honíte po inventáři, jako policajt provinilce. Pokud například máte v inventáři dohromady maso a pečené maso a pokud máte navíc jeden kousek v ruce, ani ho to nezobrazí. Pak zjistíte, že jste snědli nepečené maso, s nepříjemnými efekty dávení, ačkoli máte hromadu masa pečeného. Na tohle platí jen jedno pravidlo, oddělovat. Nepečené dát do truhly, pečené jíst. Pokud chcete dát do truhly stak předmětů, ale zároveň to držíte v ruce, poslední věc se nepřesune ani nezobrazí, dokud nepřekliknete na jinou. Přijde mi to jako výrazná chyba. Pokud pro věc není v inventáři místo, dá se vyrobit, ale vypadne na zem. Věci na zemi nemizí, takže hráč může vršit suroviny na sebe a dělat si na ostrově malé smetiště. Pak hráč začne nacházet dřevěné přepravní bedny, kterých může mít plný inventář a které rozšiřují prostor. Sbírání přepravních truhel a výroba obřího skladiště s jakýmsi pořádkem ve věcech, je jeden ze zábavných prvků hry. V podstatě to připomíná onu hádanku o převozníkovi, koze a vlku. Silně omezený inventář nutí hráče využívat každičké místečko. Do truhly se vejdou tři věci, omezené na počet 4 kusů, s nějakými výjimkami. Celkově tedy hráč může mít v truhle 12 věcí. Věc se vyhodí klávesou Q, sebere klávesou E. Klávesou F se zobrazí speciální hodinky, které nám hlídají životní pochody. Kvůli těmto hodinkám jsem si hru mimochodem koupil, ta myšlenka mi přišla boží. Klávesou C jako crafting, se otevře výrobní nabídka. Krátký stisk otevře normální menu, dlouhý rychlomenu. Občas se mi tak povede "vyrobit" něco, co nechci. Inventář má další nepříjemnou vlastnost, že pokud je plný, nedokážete vybrat jinou věc než tu, kterou má hráč v ruce. Takže hráč musí napřed něco vyhodit, překliknout na jinou věc, a vyhozenou věc zase sebrat. Mám podezření, že se jedná o bug, protože nechápu, k čemu je to jinak dobré. Inventář by prostě ještě zasloužil poladit. Je použitelný, ale nepracuje se s ním příjemně.

EXPERIMENTAL UPDADE
Vývojáři vydali mikroupdate, kde opravili chyby v inventáři a zvětšili inventář, ale je třeba zapnout si to ve hře. Ve Steamu je třeba kliknout pravým na hru, Vlastnosti, Beta Verze, a zvolit Experimental - Highly experimental branch. Po kliknutí se stáhne aktualizace, která do hry nové experimentální update přidá.
Stranded Deep

OSTROVY
Hráč má k dispozici spoustu ostrůvků, mezi kterými může cestovat. Tato cesta je na veslovém člunu poměrně zdlouhavá, inventář je omezený, jídlo a voda rychle ubývají a hra se dá uložit jen v postaveném přístřešku. Hráče to nutí stavět si základen více, aby měl více možností k pohybu a nemusel se neustále vracet. Ostrůvků je hodně, v jejich bludišti se dá bez kompasu snadno zabloudit, ale jsou malé a ačkoli zpočátku hráče baví, protože na každém čeká nějaké překvapení, později se už začínají opakovat. Kolem každého ostrova je pás podmořského světa, který dále klesá do hlubiny, kam se už nedostaneme ani s kyslíkovou bpmbičkou, která nám po použití 3x doplní kyslík. Je to výhodné spíš pro průzkum větších vraků. V některých vracích se nedají otevřít dveře, ale pokud jsou interaktivní, jdou vypáčit pomocí krumpáče. Kolem každého ostrůvku je jedna či více opuštěných lodí, které obsahují truhlice s cennými věcmi a také s ložisky claye, neboli mazlavého jílu, ze kterého jdou vypalovat cihly. Domeček z cihel je přeci jen estetičtější, než primitivní bouda z klacků, nebo vlnitého plechu. Obsah truhlic je náhodně generovaný, takže ke konci už jsem některé méně důležité věci nechával na místě. První nalezené železné kladívko potěšilo, ovšem naco jich mít plnou truhlici, že. Některé vraky jsou úplně potopené a o jejich poloze svědčí jen výron bublinek nad hladinou. Žraloci při průzkumu sice zaútočí, ale většinou hráče pouze odhodí stranou a zraní a to se dá napravit pomocí obvazů. Ostrovy více na kraji mapy, jsou obydleny jedovatými hady a jedovatými mořskými hvězdicemi, bývá rozumné si z rostliny pipi-plant vyrobit antidote, tedy protijed. Malí kanci nic nedělají, ale velký kanec hráče s oblibou napadá a není ho slyšet, dokud nezaútočí. Platí na něj šípy a dává hráči hodně masa a kůže.
Stranded Deep

ORIENTACE
Ve hře není mapa a polohu ostrůvků hráč musí měřit kompasem a kreslit si vlastní mapu, nebo si pamatovat. Je škoda, že kompas není použitelný během plavby, protože se často stane, že než dostanu loď na vodu, ztratím orientaci, musím loď zastavit a kontrolovat kompasem, kam to vlastně jedu. Ocenil bych kompas viditelný stále během cesty, nebo by jej šlo zobrazit nějakým tlačítkem, výrazně by to ulehčilo cestování a zabránilo neustálému bloudění. Mapování je jeden z velmi zábavných a občas stresujících prvků hry. Není úplně snadné zakreslit přesněji polohu ostrovů, ačkoli je jejich síť celkem pravidelná. Je třeba říct, že ve hře je i celá přesná mapa všech ostrovů, kterou si hráč může zobrazit a nemusí se obtěžovat s kreslením vlastní, ale ztrácí to na zábavnosti, když hráč předem ví, kam plout. Ovládání plavidel je opět realistické, to znamená, že pokud člun nemá kotvu, může hráči nevratně uplavat a plachetnice může ujet, pokud z ní hráč spadne. Já osobně tento systém oceňuji. Loď se prostě musí vytahovat ručně na břeh, aby ji nespláhly vlny a pokud se chci plavit, musím ji odtáhnout do hlubší vody, ale ne zase moc, protože žraloci neustále číhají. Musím ji natočit ve směru budoucí plavby, musím na ni vyskočit, chytnout kormidlo, doufat, že to stihnu než mě vítr a vlny zanesou zase k pobřeží a pak teprve můžu napnout plachtu. Cestování je silně omezené jídlem a vodou, které ubývá opravdu rychle. Hráč si sice s sebou může vzít náhradní vodu ve flašce a uzené maso, ale to zabírá cenné sloty v inventáři.
Stranded Deep

PLAVIDLA
Ať už se plavíte na veslici, plachetnici, nebo motoráčku, pocit z plavby je realistický a úžasný. Loď se pohupuje, propadá se do vln a může se stát, že přijde i vichřice s deštěm, oceán se rozvlní a člověk má opravdu pocit hrůzy z mohutných vln a obrovské síly té spousty vod, která je tak absolutně nemilosrdná k lidským potřebám. Hráč má zpočátku k dispozici nafukovací záchranný člun s veslem, který umožňuje pomalé přesuny mezi ostrovy. Později si může vyrobit i primitivní vor s plachtou, a pokud nasbírá dostatek technických součástek z vraků lodí, a vypálí si z vypěstovaných brambor palivo, může si vor vylepšit i skutečným motorem. Hráč si může svůj vor zvětšovat a rozšiřovat ve stylu hry Raft. Materiál na vor je roztroušen po celé mapě a nedá se vložit do inventáře, tedy pokud se bavíme o barelech a pneumatikách. Vor se dá zase rozebrat, jako každá stavba ve hře, bez ztráty materiálu. Na voru se dají i přepravovat věci, police na truhlice, nábytek, ale musí na to mít plochu a únosnost, jinak se vor jednoduše částečně potopí pod váhou nákladu. Pokud přepravujete barely, nebo pneumatiky, je na to jednoduchý hack (díky za radu, Ladinvirus). Prostě si připojíme díly k současnému voru, přepravíme je na místo kde stavíme vor jiný, zase je odbouráme a připojíme k novému voru. Pneu a barely můžeme připojovat klidně přímo na místě kde se nacházejí, jen se uvolní z pout. Otevřeme prostě C, klikneme na Vehicles, klikneme na patřičný díl a pak jdeme k našemu voru a připojíme díl, přitom se můžeme od materiálu docela vzdálit. Žluté bójky se dají dát do inventáře.
Stranded Deep

ZÁKLADNA
Hráč si může postavit základnu, samozřejmě notně primitivní. Staví se z toho co je po ruce, více méně z odpadu, ať už jde o dřevěné hrubé tyčky, rezatý vlnitý plech, zbytky kontejnerů, jíl a podobně. Pokud stavíme ze dřeva, což nedoporučuji, spotřebuje základna obrovské množství dřeva, které se nedá získat jinak, než kácením stromů. Hráč je nucen strašlivě plundrovat ostrovy kvůli dřevu. Ideální by bylo, kdyby stromy dorůstaly. Strom samozřejmě roste desítky let a ne pár dní, ale je to hra a neměla by hráče naplňovat pocitem, že je škůdce přírody. Vyřešil jsem to stavbou z jílu, který je pod mořem na každém ostrově a stavba z pálených cihel vypadá dobře. Problém je, že ačkoli je hra v early acces už od roku 2015, stále nevyřešili spojování jednotlivých dílů, které často spojit prostě nejdou, ačkoli to nedává logiku. To docela zamrzí. Začal jsem si stavět cihlový hrad, který narozdíl od dřevěných chatrčí, vypadá dobře. Zpočátku jsem se marně pokoušel položit střechu. Její díly se zásadně otáčely na opačnou stranu. Marně jsem se pokoušel otáčet díl pomocí kolečka myši, jak je to obvyklé. Pak jsem ovšem šel na net a zjistil, že dílce budov se otáčejí pomocí kláves Q a E. Chce to více než jeden stisk, nebo podržení, aby se dílec otočil, ale funguje to! Sláva, už jsem si myslel, že je to nějaký brutální bug, ale je to jen nezvyklý systém ovládání. Bourané suroviny se vrací všechny zpět, což vítám. Stavba i bourání bohužel trvá. Některé dílky skládačky stále nejdou dohromady, například rohový díl střechy (roof corner) a vrchlík střechy (roof cap) ze záhadných důvodů nejdou přiložit ke stěně, nebo middle roof nejde přiložit ke stěně bokem, ačkoli tam nic nevadí, což jsem nahlásil vývojářům jako bug a doufám, že to opraví, protože by mě mrzelo, dát si takovou námahu se sháněním claye a pak si nemoct postavit, co potřebuju. Trojúhelné díly na vyplnění štítu střechy ve hře vůbec nejsou, což považuju za zvláštní.
Stranded Deep

KONEC HRY
Hra má samozřejmě možnost ostrovy opustit a vrátit se zpět do civilizace. Potřebuje ale získat součástky k opravě nalezeného vraku, palivo, jídlo a vodu. Hra se z počátečního nadšení, objevování a dobrodružného průzkumu, mění v poměrně opakující se zážitek, kdy hráč donekonečna farmí a destiluje, shromažďuje suroviny a hlavně, cestuje mezi ostrovy a hledá součástky k opravě vraku. Přiznávám otevřeně, že se mi povedlo najít přirozenou cestou jen jednoho bosse ze tří a ani mě nenapadlo jej napadat. Vlastně jsem se musel podívat na návod, co vlastně k opuštění ostrovů a dokončení hry potřebuju. A protože si nijak nelibuju v boji, neláká mě vůbec hru dokončit. Vlastně jsem ještě ani nezabil žraloka, ačkoli na to mám podmořskou harpunu.
Stranded Deep

VLASTNÍ MAPY
Do hry je možné vkládat vlastní ostrovy. Nejjednodušší cesta ke stažení nových ostrovů, je přímo přes Steam. Klikneme ve Steamu na hru, dále na Komunitní Centrum, Workshop, Maps (pokud kliknem na Localization, do hry jde dát i čeština). Zobrazí se nám zatím 7 stránek s uživatelskými mapami. Klikneme na obrázek mapy která se nám líbí a dále na zelené tlačítko "Odebírat." Mapa se automaticky stáhne a uloží do hry. Následně spustíme hru Stranded Deep, v menu klikneme na položku Cartographer a dále na Community. Je možné, že se zobrazí nějaké errory, některé mapy nemusí v nových verzích fungovat. Odklikneme OK a vidíme seznam nových map. Přetáhneme požadovanou mapu do mapy světa na místo které chceme a dáme Apply. Takto si může hráč nahradit všechny default ostrovy novými, s výjimkou červeně označených, které jsou nutné k dohrání. Hra se takto zcela změní a počítačem generované mapy jsou nahrazeny hráčskými. Klidně bych to doporučil i pro první hraní, nic se tím nedá pokazit. Mapy jdou samozřejmě stahovat i manuálně. V případě Steamu se vkládají do: C:\Users\uživatel\Documents\Stranded Deep\Data\Editor\Maps. V případě Epic launcheru, který rozdával tuto hru zdarma, takže ji asi většina bude mít odtud, je cesta: C:\Users\uživatel\AppData\LocalLow\Beam Team Games\Stranded Deep\Data\Maps. Adresář AppData je skrytý a systémový, počítačové lamy to mají většinou vypnuté, ale pokud hrajete třeba Minecraft, už víte, jak se tam dostat. Ano, známý trik Windows+R a vložit %APPDATA% a pak vyskočit o adresář nahoru. EDIT: Vypadá to, že i Epic verze si tahá map data z adresáře C:\Users\uživatel\Documents\Stranded Deep\Data\Editor\Maps. Je přitom jedno, jestli hru spouštím z Epic, nebo ze Steamu, uložená hra bude fungovat na obou launcherech. Epic se jen zeptá, jestli chcete uložit nový Steam save na cloud, nebo obnovit starý save z Epic cloudu. Mapy se musí do adresáře vkládat rozbalené. Bohužel, po čase mi mapy ze Steamu přestaly fungovat, ztratily se z adresáře a režim cartographer vůbec nejde spustit. Na Steamu mám přitom dané Odebíráno, jakože mapy stažené jsou. Zkoušel jsem zrušit odběr a zase ho zapnout, ale bez výsledku, nic se nestáhlo. Doporučil bych, po stažení map si je někam zálohovat i s celým adresářem, protože hodně dobrých map je jen na Steamu a nejdou stáhnout odjinud. Několik map jsem vyzkoušel a je škoda, že hra nemá plnohodnotné creative, protože než tam člověk doplave a než se zorientuje, tak ho to pomalu přestane bavit. Lepší by bylo, kdyby si hráč mohl ostrovy prohlédnout v nějakém editoru, aby se mohl rozhodnout, jestli je do hry chce. Někdy to totiž tvůrci docela přehnali se zdroji a všude se válí cenné věci, navíc se podomácku dělané ostrovy samozřejmě bugují víc, než přednastavené.
Stranded Deep

MULTIPLAYER
Hra má jen splitscreen, ale co jsem vyčetl u verze pro Steam, něco jako multiplayer skutečně je. Zkoušeli jsme to se dvěma hráči, ovšem zprovoznit se nám to nepovedlo. Jak na to? Musíte být ve Steamu přáteli. Jeden založí hru, zapne kooperativní režim, stiskněte klávesovou zkratku SHIFT+TAB, a pozveme jiného hráče do hry. Nebo, když si zobrazíte jeho Steam profil, zobrazí se vám, že je online ve hře. Pod tím je pak zelené tlačítko Připojit, na které stačí kliknout a mělo by vás to teoreticky připojit do jeho hry. Přitom vám ale hra nedovolí spuštění cooperative režimu, dokud nemá hostitel zapojený druhý herní ovladač. Vypadá to, že hostitel dá hostu online kontrolu nad klávesnicí, protože při pokusech jsem mohl hýbat s kurzorem myši hostitele na cizím počítači. Každopádně to, že ve hře schází plnohodnotný multiplayer, považuju za velkou chybu.
Stranded Deep

CO BYCH NA HŘE ZMĚNIL.
Velký problém režimu Cartographer je, že omezuje jeden z hlavních a nejzábavnějších prvků hry, kreslení vlastní mapy. Dřív měla hra jednoduše mřížku, kde nebyla vidět přesná poloha ostrovů. Ale v současnosti má hra přesnou mapu a to je CHYBA! Toto vylepšení je vlastně cheatem a mělo by být zrušeno. Protože je nefér, zjednodušuje hru a obírá hráče o zábavu. Ocenil bych opravení chyb inventáře, ideálně větší inventář, zkrácení animace kuchání ryb, ideálně jen jednu animaci na celou hromádku ryb a nějakou klávesu na automatický sběr fibrous leaves, protože ruční sbírání po čase docela omrzí. Pokud se hráč vyspí, vzbudí se za ranní tmy a musí chvíli čekat, než se rozední. Hra si ve crafting menu nepamatuje, kde byl hráč naposled, takže se musí neustále proklikávat na správné místo, pokud vyrábím něco opakovaně. Stavění i bourání budov trvá nekonečně dlouho a nelogicky pořád něco nejde umístit, svítí to červeně a myslím si, že zbytečně. Kompas zobrazitelný během plavby, by opravdu ulehčil mapování a celkově orientaci. Dorůstání palem by mohlo odstranit mé zábrany z kácení stromů. A pokud se to nedá udělat jinak, co takhle zavést nový stroj, třeba lepící lis na dřevo? Lepidlo by se mohlo vyrábět z nějaké rostliny. Nebo aby šlo udělat více planěk z jednoho kmene, ne jen jedna. Když na jednu plaňku padne celá menší palma, kterých je na ostrově pomálu, docela mi to vadí. Upřímně si myslím, že tyto herní mechaniky které trestají hráče, jsou zbytečný overkill a tvůrci to s nimi dost přehnali. Díval jsem se onehdy na jednoho streamera, který se díky těmto zbytečným hráčským pastem 3x po sobě tak vytočil, že musel jít na hodinu hrát jinou - lehčí hru, aby se uklidnil. Řekl bych, že vývojáři by si měli uvědomit, že vyrábějí hru a ne házeč klacků pod nohy. Hráč se může snadno otrávit, ale zároveň si nemůže vyrobit antidote, který je dostupný až od craft levelu tři. Celý systém craft levelu je pitomost, kterou bych zrušil. Proč se v inventáři neodděluje pečené maso od nepečeného, jako dva různé předměty? Chápu tento systém u kanystrů a lahví na vodu, kdy můžete mít v kanystru jakékoli procento obsahu. Dělat z nich nový item by byla blbost. Ale u masa, které má jen tři stavy, nepečené, pečené, uzené, to snad není nutné. Režim creative není skutečný creative, protože tam není volná stavba, suroviny si hráč i v creative musí obstarávat sám. Jsou tam jen vypnuté potvory , hlad a žízeň. Hře dále schází nějaký příběhový obsah, něco ve stylu seriálu Lost. Nějaký průzkum opuštěných staveb, záhady, příběhy předchozích trosečníků, něco takového. Hra má už teď skvělý a zábavný základ, který zabaví a na kterém se dá stavět, ale schází tomu zatím něco navíc, co by z ní udělalo opravdu boží hru s dlouhým životem.
Stranded Deep

JAK ZAČÍT.
Pokud nechceme řešit hlad, žízeň a žraloky, zvolíme creative, pokud máme rádi opravdu drsné výzvy, zvolíme hard. Jinak doporučím střední obtížnost normal. Úvodní scénu v letadle můžeme přeskočit klávesou Esc, pokud ji přeskočit nechceme, doplaveme k záchrannému člunu. Po procitnutí v člunu, sebereme klávesou E pádlo (paddle - press E to pick up), zaměříme se na člun a stikneme dlouze E (hold E to operate). Postava se posadí s pádlem do člunu a je připravena pádlovat. Člunem pohybujeme klávesami WSAD. Můžeme si vybrat, který ostrov bude naším budoucím domovem, můžeme klidně na ten nejbližší, ale můžeme dopádlovat i na sousední. Po přiražení ke břehu opět zaměříme kurzor do člunu a dlouhým stiskem E vstaneme (opět hold E to operate). Pokud máme pádlo v ruce, zaměříme kurzor na držáky pádla, odkud jsme ho vzali a stiskem E pádlo vrátíme na místo (hold E - to attach). Pokud se nám povedlo pádlo ztratit z ruky, klávesou TAB otevřeme inventář a v okružním menu pádlo vybereme ukázáním. Pokud se nám povedlo pádlo omylem vyhodit klávesou Q, sebereme jej ze dna člunu klávesou E. Vyskočíme z člunu do mělké vody, přitom dáváme pozor na jedovaté fialové hvězdice, a ať nešlápneme na mořské krabíky, kteří ubírají trochu zdraví. Ve hře je fyzikální model, pravým tlačítkem myši můžeme zacházet s věcmi všeho druhu. Aby nám člun neuplaval pryč, přijdeme k němu, pravým tlačítkem ho zachytíme a pozpátku jej odtáhneme na břeh. Úvodní ostrov by měl být bezpečný, bez větších potvor, proto začneme sbírat suroviny, které se tu povalují. Hlavně kamení, dřevo, hadry. Hráč je následně veden tutoriálem, který hráči pomůže s výrobou základních nástrojů, přístřešku a vodního zdroje. Brambory a celkově rostliny nám zatím k ničemu nejsou, necháme je být, ať nezabírají místo v inventáři.
Stranded Deep

Klávesa SHIFT v základu přepíná mezi sprintem a chůzí, CTRL provede dřep. Upřímně, není to dobrý systém. Bylo by stokrát lepší, kdyby klávesa vždy dávala sprint a nepřepínala na chůzi. Až příliš často se mi stává, že postava která má rychle zdrhat, místo toho zpomalí do chůze. Skrčení je ve hře nanic, předělal jsem si jej na klávesu L, mimo dosah, protože jsem se neustále omylem krčil. Dávat tyto klávesy vedle sebe byla chyba. CTRL jsem si předělal na sprint jako v Minecraftu, aby se mi to pořád nepletlo. Pokud se dlouho sprintuje, ubývá stamina. Pokud ji hráč nechá klesnout na nulu, nějaký čas může jen chodit, než se doplní červený ukazatel. Pokud máme kamení, dlouhý stisk C otevře rychlé craft menu, kde si vytvoříme první kamenný nožík. Tímto uřízneme první 4 palm sapling, nebo otesáme listí z yukka tree. Posbíráme klávesou E vypadnuté fibrous leaves a opět přes C vyrobíme lashing, neboli lano. Po výrobě lashing přes rychlé menu můžeme vyrobit refined knife. Podobným způsobem se vytvářejí i ostatní nástroje a stavby. Pokud stiskneme C krátce, dostaneme se do pomalého craft menu. Základní záložka je Crafting, která má dole několik podzáložek na nástroje, tábornickou výbavu a podobně. NAD nápisem Crafting jsou ale další položky, kterých si hráč nemusí na první pohled všimnout, protože jsou menším písmem a jsou šedé. Přesto jsou to tlačítka, kterými se hráč dostane k dalším nabídkám, jako třeba Buildings (stavba budov), Consumables (spotřební materiál), Vehicles, Farming atd. Pokud něco nepůjde postavit, buď nemáte správný nástroj, nebo zatím není dost vysoký craft level. Už jsem psal, že inventář není dokonalý. Pokud je plný, může hráč předmět vyrobit levým tlačítek myši, ale ten vypadne na zem, kde se musí sebrat. Věci ze země nemizí.
Stranded Deep

V nově postaveném přístřešku si hráč může klávesou E uložit hru. Používá se jeden slot pro jednu hru, který se stále přepisuje. Pokud hráč začne novou hru, může si předtím slot změnit, celkově má čtyři sloty, pro čtyři různé rozehrané hry. Z kamenů se v craft menu (krátký stisk C), může vyrobit základní kamenný nožík. Popřípadě se dá použít menu pro rychlý crafting (podržení C a přetažení kurzoru na věc k vyrobení.) V craft menu se hráč může podívat na možnosti, co může vyrobit. To co má u sebe, nebo stojí poblíž toho, se zobrazí bíle. To co mu schází do úplného receptu, se zobrazí červeně. Se základním nožíkem hráč může sekat palm sapling a zbavovat listí yuka stromy. Obojí dávají fibrous leaves, ze kterých se v craft menu (dlouhý nebo krátký stisk C) vyrobí lano na úvazky. Kromě toho jsou fibrous leaves základní surovinou pro výrobu vody ve water still, kam se dole přikládají leaves a nahoře se odebírá voda, obojí klávesou E. S možností uvázat si nástroj na dřevěnou rukojeť, se nám otevírají možnosti výroby dalších nástrojů. Sekera se používá na bourání, kácení stromů a zabíjení zvířat, kladivo se používá na stavění. Ve vracích okolo ostrovů, se najde hodně železných kladiv, které vydrží více. Hráč musí mít kladivo u sebe, pokud chce něco stavět. Motyku musí mít u sebe, pokud staví farmu. Nástroje se opotřebovávají a hráč si časem musí vyrobit nové. Ale v každém slotu inventáře, může mít 4 nástroje stejného druhu, jako jeden nástroj se 4x delší životností. Pokud prší, do water still a do farem nám nateče trochu vody, takže něco málo ušetříme.
Stranded Deep

Hráč by se měl vyhnout několika hráčským pastem, které vývojáři nastražili. Hráč nesmí sníst více než dvě půlky kokosu a vypít nesmí více než dva drinkable coconuts, jinak dostane alergii. Ta nejenže hnusně vypadá, ale hlavně zbaví hráče veškeré vody. Dá se to obejít tak, že hráč asi minutu počká a pak může vypít další dva kokosy. Velký pozor na fialové hvězdice, které číhají v mělké vodě a hráče otráví. Hráči pípnou hodinky, obrazovka na chvilku zfialoví a postava oznámí, že se necítí dobře (not feel good). Stejný efekt způsobí i mořský ježek na dně, had ve skalách, ostnatá lion fish, nebo mořský had. Potíž je v tom, že hráč ze záhadných důvodů potřebuje craft level 3, aby si vyrobil protijed. Tohle je upřímně od vývojářů pitomost, ten craft level je úplně k ničemu, jen zdržuje, ale nedá se nic dělat. Pokud je hráč takto otráven, musí si buď rychle zdvihnout level výrobou věcí, nebo načíst hru. Své zdraví a status si hráč může zobrazit podržením klávesy F a klikáním myší mění obrazovky se statistikou, zdravím, nasyceností a podobně. Na ruce s hodinkami se také pozná zdravotní stav. Pokud je pokryta pupínky, je hráč otráven, pokud je ruka zraněná, hráč krvácí a potřebuje obvaz. Pokud je hráč dlouho na slunci, ubývá ukazatel úpalu a hráč oznámí, že potřebuje cooldown. Pak se stačí jen na chvíli uchýlit do stínu, nebo se ponořit pod vodu, aby se hráč ochladil. Pokud hráč peče maso, musí v inventáři přísně oddělovat upečené, od syrového, jinak sní syrové, ani neví jak a otráví se. Do water still jdou vkládat palm frond, tedy palmové listí. To je ale chyba, protože palem je na ostrově málo a nemůžeme je všechny vykácet. Místo palm frond je nutné dávat do water still fibrous leaves, které neustále dorůstají. Pokud hráč spadne z plachetního raftu během plavby, loď mu ujede a pokud se nezasekne o ostrov či vrak, bude ho hráč marně hledat. U kormidla je hráč přivázaný, ale pokud chodí volně po palubě, musí opatrně.
Stranded Deep

Jakmile máme uloženo, tutoriál dokončen, základní nástroje vyrobeny, voda a jídlo zajištěny, můžeme se vydat na průzkum vraků a okolních ostrovů. Ačkoli je ve hře cartographer mode, kde se můžeme na mapu podívat, doporučil bych kreslit si vlastní mapu podle kompasu, je to zábavnější. Ostrovy jsou dvojího druhu, ploché a skalní, plus nějaké speciální. Skalní ostrovy jsou osídleny hady a divočáky a pro začátečníka jsou relativně nebezpečné. Ploché ostrovy jsou přístupnější. Ve vracích se nachází barely, pneumatiky a bójky, ze kterých si po uvolnění nožem či sekerou, hráč může vyrobit vlastní raft s plachtou, a později dokonce i s motorem. Raft může mít libovolnou velikost od malého na průzkumy, až po obří pohyblivou základnu s několika stěžni a policemi na truhlice. raft se dá rozšiřovat, ale další dílky se dají přidávat jen ve vodě. Motor se nedá osadit na náš prvotní nafukovací člun. Palivo se získává pálením lihu z pěstovaných brambor, díly na motor a prázdné kanystry se hojně vyskytují v lodních vracích. Pokud vás nebaví péct maso po jednou či dvou kusech, postavte smoker, neboli udírnu. Nejenže pobere 5 kusů masa, ale uzené maso dlouho vydrží a nezkazí se. Napřed se postaví normální ohniště, pak kamenný kruh kolem něj a pak teprve nad tím samotný smoker. Nestaví se tedy vcelku jako jedna stavba, ale jako složenina z několika stavbiček.
Stranded Deep

Kolem pobřeží se sice vyskytují žraloci, ale než hráče objeví, chvíli to trvá a hráč může v klidu doplavat k blízkému vraku i zpět. I poté co žralok hráče objeví, oťukává si ho a lehce zraňuje nárazy. Až poté si kousne a způsobí krvácení, na které platí obvaz. Žraloci jsou ve hře spíše otravní, než vyloženě životu nebezpeční a dá se vyrobit shark repellent, který hráči zajistí na nějakou dobu klid. Třeba na těžbu claye, tedy jílu, který se nachází jen na mořském dně, nebo na lov středních ryb, které se nacházejí dále od pobřeží. Všechna zvířata ve hře jdou zabít, včetně hadů, žraloků a kanců. Žraloci při plavbě zespoda ťukají do dna lodi, ale ještě se mi nestalo, že by loď převrhli.
Stranded Deep

SHRNUTÍ
Hra mě velmi bavila a všem ji můžu doporučit. O jejích kvalitách svědčí i to, že se jí v roce 2015 po vydání early acces, prodalo přes 500 000 kusů a byla jednou ze dvanácti her v early acces, které na taková čísla dosáhly. Dneska ji vlastní odhadem přes milion hráčů. Co bych jí vytknul, že hráče napřed neuvěřitelně navnadí a chytne. Ale pak hráč zjistí, že v ní není dost obsahu na delší hraní, takže ji nemůže hrát, ačkoli by velmi chtěl. Hra slibuje realistický simulátor trosečníka a přesně to hráč taky dostane, nic více, nic méně. I poté, co je dispozici vyspělejší "technika," hra v tomto směru hráči nic neulehčí. Dál musí farmit vodu a shánět jídlo, zalévat záhony, doplňovat filtry do sběračů vody, podnikat objevné plavby a obírat o suroviny další ostrovy. Oproti takové Subnautice, je to mnohem opravdovější a syrovější herní zážitek, kdy jde hráči skutečně neustále o život. Hra je v předběžném přístupu, ale to nejen že nevadí, právě NAOPAK. Díky její nedokončenosti, se můžeme těšit na přidávání dalšího obsahu. Nákup hry rozhodně doporučuji, nejen že hráč bude vlastnit skvělou hru, ale navíc i podpoří vývojáře, kteří na hře stále pracují. Jo a mimochodem, to letadlo, co se má občas objevovat na obloze, jsem skutečně viděl. Ovšem zachovalo se přesně tak, jak by se zachovalo skutečné dopravní letadlo, vůbec si nevšimlo mých světlic a v klidu letělo dál.


09.06.2020

Subnautica.

Subnautica dohrána. Moje hodnocení, 100%, naprostá pecka. O co v ní jde?

Simon Chylinski
Tento pán složil hudbu do Subnautica 1 a byl vyhozen za své pravicové názory na politiku. Ne že by je někomu cpal, ale nebál se o nich napsat a nebál se pod ně podepsat. Musel jít. Vyhazování lidí z práce za politický názor, kdypak jsme o tom slyšeli naposled? No ovšem, za komunistů. Nesouhlasíš se vstupem vojsk Varšavské smlouvy? Sbal si věci, máš padáka. Od vedení vývojářského týmu to bylo svinstvo. Pokud píšeme o této hře, nemůžeme nenapsat, že vedení týmu vyhazuje zaměstnance z práce, pokud se nebojí distancovat se od postkomunistických názorů, kterými je dnešní USA bohužel doslova zamořeno. Přijde vám normální, vyhazovat lidi z práce za to, když napíšou něco o svých politických názorech? Viz třeba Dan Vávra, nebo tvůrce Minecraftu Notch, oba mají s těmi fanatickými multi-kulti blázny z USA své smutné zkušenosti. Mě to divné přijde, a to dost. Nicméně, hra samotná je jedním slovem skvělá a nezaslouží si zatratit kvůli debilnímu vedení, které bude SJW magorům třeba lízat boty, jen aby se zavděčili. Stejně jim to úplně nevyšlo, protože byli aktivisty kritizováni za - hádejte třikrát - ubližování rybám ve hře. Nestačí to, že hra je v podstatě bez násilí a jediná smrtící zbraň je tam nůž. Tihle aktivisti by měli jít protestovat do Japonska, kde vám v restauracích klidně nabídnou smaženou rybu, která stále žije - japonská specialita. Málem jsem vrhnul, když jsem to viděl. Ale ne, ono je lehčí trefovat se do her.
subnautica

Jak jsme se ocitli na planetě
Kosmická loď na které cestujete, z neznámých důvodů ztroskotá nad cizí planetou. Na první pohled klasické sci-fi klišé, ale dejme tomu šanci. Jste jen řadový člen posádky, takže o důvodech ztroskotání nevíte vůbec nic, prostě to najednou bouchlo a všichni honem utíkali do záchranných modulů. Zajímavé je, že hra se mohla úplně oprostit od hlavní postavy, která mohla být úplně anonymní. Ve hře se totiž vůbec nevidíte a nikdo se nezmiňuje o jménu nebo pohlaví hlavní postavy, za kterou hrajete. Je tu sice jeden záznam, kde se o vašem jméně píše, ale kdyby tam nebyl, vůbec nic by se nestalo. Hra se mohla úplně odstřihnout od hlavní postavy a hráči se s postavou mohli dokonale ztotožnit, škoda. Hráč se ocitne sám v oceánu, kousek od něj hoří jeho bývalá loď. Naštěstí má stále svůj záchranný modul, který obsahuje základní prostředky pro přežití.
subnautica

Schemata k výrobě
Má k použití pokročilé technologie, kterými jej vybavila jeho firma Alterra, pro kterou pracuje. Zejména 3D tiskárny, které na hráčovo přání vytisknou cokoli chce, ale musí mít elektřinu, suroviny a schema toho výrobku. Ale schemata výrobků, byla při ztroskotání zničena a ztracena. Musíme si poradit jinak. Hledáme prostě na dně oceánu různě rozházené díly zničených strojů, skenujete je a postupně dáváte dohromady jejich funkční plány. Někdy se poštěstí najít celý zachovalý plán, v odolném databoxu, někdy musíme najít rozbité trosky v několika dílech. Zároveň na mořském dně hledáme i suroviny, a to buď místní, nebo trosky vraku k recyklaci. Jakmile máme suroviny i úplné schema nějakého výrobku, můžeme si vyrobit stroj, který mám výrazně ulehčí naše přežití, i průzkum. Můžeme si vyrobit vše, od láhve s vodou, až po podmořskou základnu s ponorkami. Hledání schemat a zachovalých částí k oskenování, je první velmi zábavný prvek hry.
subnautica

Fauna a flóra
Skener samozřejmě můžeme používat i ke skenování místních podmořských i pevninských zvířat a rostlin. Tyto rostliny a zvířata můžeme chovat a pěstovat v akváriích a na záhoncích uvnitř základny, nebo i venku. Na dně oceánu nacházíme vejce místních tvorů, které můžeme pohodit do akvária a sledovat, co se vylíhne. Narazíme i na několik menších ostrovů, ze kterých pomocí nože získáme sazenice místních rostlin pro ozdobu základny i k jídlu. Sbírání místní fauny a flóry, je druhý velmi zábavný herní mechanizmus. Myslíte že to je všechno? Jen skenování a sbírání surovin, schemat, rostlin a zvířat? Kdepak!
subnautica

Příběh
Hra má i jednoduchý, nícméně velmi zábavný příběh, který táhne hráče hrou jako motor. Hráč je úkolován pomocí rádia, hledá ostatní trosečníky, vyhledává ostatní záchranné čluny, prozkoumává celé velké kusy lodi, které odpadly při ztroskotání, a snaží se neztratit orientaci a nezabloudit, protože množství vzduchu v lahvích, samozřejmě omezuje dobu průzkumu. Prozkoumává i hořící vrak své bývalé lodi, prozkoumává stále hlubší a hlubší podmořské jeskyně a celé biomy, postupně nachází nové, stále hůře dostupné suroviny a materiály pro vylepšení svých lodí, prozkoumává velké hloubky, hledá stopy po posádkách předchozích ztroskotaných lodí, skrývá se před obřími a nebezpečnými tvory, kteří žijí v okolí korálového útesu v hloubkách a čeká, než pro něj přiletí záchranná loď. Už tohle by stačilo na zábavnou hru, ale Subnautica ještě přidává. Příběh se komplikuje, když hráč nachází stopy po předchozích obyvatelích planety, prozkoumává jejich stavby a zápisy a hledá důvod, proč planetu opustili.
subnautica

Mody
Hra má velmi zajímavé mody, které zatím fungují jen na první díl. U druhého se zatím čeká na dokončení hry. Mody jsou ke stažení na stránkách nexusmods.com/subnautica/mods. Hráči do hry částečně doplnili věci, které sami vývojáři nedotáhli do konce (decorations mod). Takže si hráč může vyrobit semena rostlin, ze kterých ve hře nepadají semínka. Může si vyrobit nábytek, který běžně nejde oskenovat. Může si vyrobit dekorativní předměty, které ve hře vyrobit nejdou. Může mít konečně více než pět rychlých slotů (MoreQuickSlots). Pak jsou mody, které hru velmi výrazně ulehčují a nedoporučil bych je hráčům, kteří si hru chtějí užít. Například mod, díky kterému nemusí hráč mít věci u sebe, ale může je mít kdekoli ve skříních a dokonce hráč ani nemusí vyrábět nižší výrobky, aby se dostal k vyšším - prostě se přeskočí všechny mezifáze. Stačí mít suroviny a vyrobí se rovnou vyšší výrobek. Rychle se na to zvyká, je to pohodlné, ale hráč pak může úplně vypnout mozek a může mít v truhlách totální chaos. To není úplně dobré. Mody se instalují tak, že se stáhne správce modů QModManager, normálně se instaluje jako program, jen se při instalaci musí vložit cesta ke hře. K němu se musí doplnit podpůrný mod SMLHelper (Modding Helper), který se vloží do složky QMods, která přibyde ve hře. Další mody se vkládají úplně stejně, tedy stáhnou se a rozbalí do složky QMods, pak už se jen zahájí nová hra.
Orientace
Hra nemá mapu, ale ta jde doplnit pomocí modu - hráč pak vidí na mapě krajinu, kterou prozkoumal. Někdy hra cíl přímo označí a hráč jen pluje ke značce. Ale někdy se souřadnice poškodí a hráč má jen velmi obecné vodítko, třeba jihojihovýchod od něčeho. Pak je to opravdu o zábavném a někdy trochu nervujícím hledání. Hráč si samozřejmě může zajímavé cíle označit vyrobenou bójkou s vlastním popiskem. Bójky jdou v herním menu vypínat anebo zapínat, takže hráč si může zapnout jen bójky, které právě potřebuje. Pokud hráč chce hrou jen prolítnout, může si zapnout klávesou F1 souřadnice a jet podle návodu, ale hra tak ztrácí 90% své zábavnosti, která je o postupném nalézání a prozkoumávání.
subnautica

Stavba základny
Hráč si ve hře může postavit vlastní základnu ve stylu Minecraftu, z přednastavených dílů. Tradičně, napřed musí najít plány dílů, nebo oskenovat už postavené a pak je může stavět sám. Takže si postaví sklad, kuchyni, ložnici, akvárium, parkoviště pro ponorky, vybaví si to vevnitř jak potřebuje, skříně, nabíječky na baterky, květináče se stromky, co hráče napadne. S naprostým úžasem jsem našel možnost, dát do fotorámečku svoje vlastní screeny ze hry! Skvělý nápad. Stavba základny je další velmi zábavný prvek hry. Hráč může mít základen kolik chce a postavit si je může kde chce. Jen pozor při pokládání první budovy, její výška je určující pro zbytek základny. Sice se dá stavět i na patro, ale koho by bavilo běhat po žebříkách. Dá se to řešit tak, že se základna postaví nanečisto, bez surovin, jako stínový návrh a pokud vyhovuje, dokončí se se surovinami. Základna postavená pod vodou ve velké hloubce, může utrpět trhlinu a zaplavit se. Hra není až tak promakaná, aby řešila pevnost jednotlivých dílů, počítá to čistě matematicky jako součet. Některé díly pevnost snižují, jako třeba okna, některé zase posilují, jako třeba výztuhy, nebo přepážky. Pokud součet prvků poklesne pod určitou hranici, základna se zaplaví. Pak stačí přidat kamkoli pár výztuh a opravit trhliny nástrojem, voda vnitřní zařízení neničí, takže o nic nejde. Základně ale může dojít energie, pak se vypne, přestane dodávat vzduch, dokud neobnovíme dodávku proudu.
subnautica

Časové kapsle
Sem tam hráč nachází i takzvané časové kapsle s volitelným obrázkem a několika věcmi, které vytvořili skuteční jiní hráči, při opuštění planety. Ano, když budete planetu opouštět, i vy si vytvoříte vlastní časovou kapsli, kterou může objevit někdo jiný ve své hře. Ale pokud narazíte na tu mou, asi z ní nebudete moc moudří. Chtěl jsem napsat něco delšího, ale jakmile jsem zmáčknul odřádkování, kapsle se uzavřela, takže tam mám asi jen první slovo, pozdrav "Hai."
subnautica

Ponorky a podmořská vozítka
Hráč si může postavit na hladině stroj zvaný mobilní loděnice, kde malí poletující roboti vytisknou i velké a složité předměty, tedy lodi. Základem je miniponorka, která poskytuje slušnou ochranu před středně velkými potvorami a můžete s ní i do jeskyní. Velké překvapení pro mě byla možnost postavení velké ponorky, do které si hráč může dát vnitřní vybavení jaké chce a vytvořit si z ní malou pojízdnou základnu. Ponorka má i spodní kameru, takže se na ní, přes její větší rozměry, i slušně plaví. Tato ponorka do sebe může pojmout i jednu menší ponorku, nebo podmořský pancéřový těžařský oblek Prawn, se kterým jde dělat průzkum dna oceánu, těžbu surovin a dokonce v něm jde i bojovat proti silným příšerám.
subnautica

Konec hry
Hra končí po průzkumu nejnižšího a nejhlubšího biomu, kde hráč najde odpovědi na to, co hledal a je mu dovoleno planetu opustit. Pozor. Nejhlubší biom má totiž dvě patra. Napřed jsem šel do hlubšího, hra s tím nepočítala a nepříjemně se bugnula. Ale nic co by nespravil jeden load. V horní části posledního biomu, jsem zase dlouho bezvýsledně bloudil, až jsem se poprvé za celou hru, byl donucen kouknout se na mapu. A ještě jednu věc musím předem vyzradit. Krystalická síra a nikl, jsou na dně solných jezer a jsou proto špatně vidět. Osobně jsem se musel opět mrknout na návod. Je třeba říct, že jsem planetu opouštěl velmi nerad, více méně z povinnosti, abych hru dohrál. Ale nebyli by to tvůrci hry, aby i odchod z planety neudělali ve velkém stylu. Hráč si napřed musí postavit vlastní únikovou raketu, propracovanou do detailu a teprve potom, ač nerad, odlétá.
subnautica

Druhý díl
Po dohrání hry, jsem měl těžký absťák, jak závislák na heroinu, který nedostal svou dávku. Hned jsem si koupil early acces druhého dílu, Subnautica Below Zero. Ten se odehrává na stejné planetě, po událostech prvního dílu, kdy se Alterra na planetu vrátila a zkoumá ji. Přistáváme na povrchu, ale ne v tropických mořích jako předtím, ale poblíž ledového zmrzlého pólu. Hra je nedodělaná, je tam třeba základna, velká a pěkná, kde nejde nic skenovat, ani dělat. Je zabugovaná, například po návštěvě polární souše mi zmizela voda z oceánu, úplně se vypařila. Naštěstí jsem našel, že se stačí nechat zabít a spraví se to. Některé věci prostě nejdou postavit nebo najít, příběh je slaboučký, hlavní postava nesympatická, neustále strašlivě chlastá. Má gigantickou spotřebu vody - přitom co by vývojářům udělalo, když už se rozhodli, že postava na posezení vypije 6 PET flašek vody, místo ikony PET flašky dát do hry ikonku malé skleničky? Rázem by to bylo více pochopitelné. Potraviny se kazí už za několik minut, krajina je nedokončená, všude sníh, všude mráz, tučňáci a sněžní vlci, ale SLÁVA, zase hraju Subnautica, hledám schemata, craftím, těžím, zkoumám a baví mě to!!! Jsou tam celé obří plochy, kde není nic, protože vývojáři to zatím nezaplnili obsahem. Někdy nejde poznat co je záměr tvůrců a co je nedodělanost. Myslel jsem třeba, že směrem na hluboký oceán, kde pod mořem nic není, je to nedokončené. A ejhle, ona je tam příběhově důležitá základna, kterou jsem musel najít a navštívit, ale nedostal jsem k ní žádné koordináty a stojí na povrchu a ne pod vodou - a nemusím ani dodávat, že není vůbec vidět, leda by hráč měl letadlo. Na závěr hry, v nejnižší úrovni v maximální hloubce, zase zdlouhavé bloudění v krystalových jeskyních, které mají zase dvě patra. Vsadím se, že tohle vymyslel ten samý, co má na svědomí lávový biom v jedničce. Jedničku jsem hrál 150 hodin čistého času, dvojku 100 hodin. Na to že je nedodělaná a obsahuje prý jen malý zlomek příběhu, dobré.
subnautica

Inventář
Obrovský problém jsem měl s klávesou Esc. V každé normální hře, se člověk stiskem Esc dostane z inventáře a druhým stiskem se dostane do herního menu. Tady je na inventář speciální klávesa a Esc VŽDY otevře herní menu. Asi tisíckrát jsem zmáčknul Esc, že vyskočím z menu. A místo toho, zbytečně znovu stisknout Esc, abych herní menu zase zavřel a pak teprve stisknout tu "správnou klávesu." Extrémně špatné řešení, nechápu, jak to mohlo projít přes testery. Oběma dílům bych vytknul extrémně malý inventář a jen 5 pozic v action bar. Obvykle mají hry 9-10 pozic. Proto musím neustále zbytečně otevírat menu, které hru nezapauzuje jak je obvyklé a měnit opravátor za řezačku a řezačku za stavitele, připočtěme si k tomu už zmiňovanou nefunkčnost klávesy Esc a nastává inventární peklo. Dá se na to zvyknout, ale myslím si, že je to naprosto zbytečné. Stačilo by přidat víc slotů pro nástroje a přidat jeden řádek kódu, který by Esc přidal schopnost vyskakovat z inventáře. Je to až tak těžký, když modeři to bez problému zvládli a zadarmo? Hra má dlooooouuuuuuuhéééééééééé loadingy.
subnautica

Shrnutí
Hra mě bavila přímo extrémně, hodnocení 100%, absolutní nadšení. Objevování podmořského světa, prozkoumávání vraků pod hladinou, průzkum oblastí odkud se ozval rádiový signál, hledání záchranných člunů ostatních členů posádky, objevování nových kytek a zvířat a jejich skenování, které trochu připomíná focení zvířat ve hře Beyond Good and Evil, přenášení nových kytiček do mé základny a jejich pěstování, pátrání po surovinách, hledání nových materiálů a schemat, pátrání po lidech co přežili ztroskotání, těžba, plnění skladu surovinami, výroba věcí, vylepšování svých přístrojů, stavba lepších a větších plavidel, stavba a zařizování skutečné podmořské základny, objevování stále nových možností u téhle neskutečně promakané hry. Narozdíl od Minecraftu, který je totálně bezpříběhový, má Subnautica i zajímavý příběh, který hráče pěkně táhne hrou. Vše bylo dokonalé a měl jsem spíše strach, že hru dohraju moc brzo.
subnautica

Co mě na hře štvalo
Na samém začátku hry jsem byl spíše vytočený, protože jsem nevěděl, kde vzít vodu. Na to se dá poradit jen jedno, lovte co vám přijde pod ruku, podle hesla, "berte je všechny, fabrikátor už si je přebere." Kdyby to někdo chtěl polopatě, vodu nám dávají růžové ryby, měchýřovci. Kromě toho jsem znal recept na vodu z korálové trubky a soli, ale nechápal jsem, jak ty kousky korálové tuby dostanu. Nůž jsem měl ale ať jsem dělal co dělal, nikde jsem nemohl najít korálovou tubu, u které by se objevila možnost interakce. Ve skutečnosti stačí jen do ní tesat nožem, odlétávají z ní částice a ty plní inventář. Je to trochu matoucí. Když hráč najde poslední část hry, v nejhlubší hlubině, nastává průšvih. Namísto dosavadní zábavy, nastává otročina s hledáním nepříliš dobře přístupného lávového biomu. I když ho člověk najde, nemůže tam s miniponorkou, je to na ni moc hluboko a nemůže tam ani s ponorkou, protože se na ni lepí paraziti. Musí s prawnem. Ačkoli mě těžba a procházky po mořském dně s prawnem předtím bavily, v lávové části se nic jiného než prawn nedá použít a díky jeho nadužívání, se ze zábavy stává frustrující povinnost, kterou člověk dělá, jen aby hru konečně nějak dokončil. Za hodinku dvě bloudění v lávě, jsem měl prawnu plné zuby. Dokázal jsem sice najít jednu podzemní základnu, ale přišel jsem tam mimo pořadí, napřed jsem měl navštívit jinou a tam získat klíč. Hra se díky tomu začala brutálně bugovat, probugnul jsem se do části, kde jsem neměl být a nedalo se odtud dostat. Přitom jsem nevěděl, jestli to už není konec hry, sice hodně umělecky existencionální, ale dal by se pochopit. Ale člověk by logicky čekal, že konec hry bude, až se z planety dostanu pryč. Načetl jsem tedy pozici a zkoušel najít tu věc. Bezvýsledně, ani po shlédnutí několika návodů se mi nevedlo objekt najít a začínal jsem ztrácet trpělivost. A co horšího, HRA MĚ ZAČALA ŠTVÁT. Když se mi to nějakým zázrakem povedlo najít, po dlouhém bloudění hnusným lávovým polem, zjistil jsem, že nemám správný klíč. Na zpáteční cestě pro klíč, jsem pak dokonale zabloudil a prawn se mi totálně zaseknul, poprvé za celou hru. Ach jo. Povím vám přesně, kdy se to pokazilo a kdy mě hra začala štvát. Bylo to v momentě, kdy jsem začal hledat krystalickou síru a nikl. Nechtěl jsem koukat na návod, hledal jsem poctivě, ale nevedlo se mi je najít. Bloudil jsem, prozkoumával, hledal, prohledával nápovědy v inventáři, vše marno. Musel jsem se kouknout na návod, poprvé za celou hru a poprvé za celou hru jsem utrpěl porážku. Koho by napadlo, že jsou v solných jezerech, takže z miniponorky je neseberete a vypadají jako běžný šutrák, takže si jich při zběžném pohledu ani nevšimnete, ačkoli jsem místem nejméně 2x procházel. Tady zcela zjevně scházela ve hře nějaká nápověda. Často se mi stávalo, že jsem ztratil pojem o pozici své lodi a marně hledal, v panice a s minimem vzduchu, kdeže jsem to zaparkoval. Osobně bych zařídil, že pokud dochází vzduch, bude symbol nejbližší lodě blikat - mohlo by to být vypnutelné, ale mě osobně by se taková funkce líbila. Když sedím v prawnu či seamothu, bylo by dobré, kdyby se mi zobrazoval jejich inventář. Těžba ložisek s prawnem, je únavně dlouhá. Po vylepšení prawnu na nejvyšší úroveň, už to s ním není tak zábavné. Předtím první stisk zdvihnul prawn do výšky a druhý stisk mu dal přímočarý let, dokud nedošla stamina. Maximálně vylepšený prawn stoupá neustále, dokud má staminu.
subnautica

Co jsem od hry chtěl?
To co jsem od hry chtěl, bylo víc vraků k prozkoumání, větší kus moře, víc ostrovů, víc schemat k osvojení, víc strojů a přístrojů k užívání, možnost opravy porouchaných analyzátorů a mikroskopů, víc surovin, víc základen k průzkumu, víc rostlin a živočichů k naskenování, nebo k vysazení v mých akváriích. Našel jsem nějaký nábytek a rostliny, které by udělaly velkou parádu jako ozdoby základny, ale nešly naskenovat, ani sebrat, ani vzít semínka. Proč, když modeři to zvládli? Vážně, musela ta hra mít vůbec nějaký konec? Co by jim to udělalo, kdyby místo ukončování přidávali nové věci, klidně přes DLC. Co kdyby zprovoznili třeba ten analyzátor tekutin? Dám do něj třeba kávu a řekne mi to, "Nápoj kávového typu, poživatelný." Dám tam mořskou vodu a napíše mi to třeba: "Solanka obsahující plankton a značné množství mikroorganizmů." atd, práce pro vývojáře minimální, ale kolik s tím užijete zábavy. Musím ocenit skvělé nápady, jako třeba možnost postavení velké ponorky, kterou si hráč může vybavit, jako pojízdnou podmořskou základnu. Nezapomenu, jak jsem se s cyclopsem vydal do zakázaných hlubin, kde mě napadl obří leviathan, způsobil poškození pláště, požár na palubě, poplach, zapnulo se rudé nouzové osvětlení, ponorka se zastavila a posádka musela uhasit požár a hajdy ven, opravovat škody. Možnost dávat do fotorámečků své vlastní screeny ze hry. Možnost sbírat vajíčka která se všude povalují a pěstovat si v akvárkách své vlastní podmořské zoo, možnost skenování nového nábytku pro zařízení vaší základny. Prostě hra má tolik možností, že označení podmořský Minecraft není daleko od pravdy.
subnautica


02.11.2019

Kopírování zabíjí hry.

Čas od času si si nainstaluju nějakou starší hru, abych si připoměl herní pravěk. No a zjistím, že instalace hry na nový PC je občas takový problém, že toho v půlce nechám. Nejhorší jsou hry, které mají nějaký způsob "ochrany." Zkoušel jsem třeba instalovat hru Medieval Lords, Buil, Defend, Expand. Napřed jsem dlouho hledal CD, marně. Pak, když jsem ho hledat přestal, jsem ho úplnou náhodou objevil, zasuté v poličce. Naštěstí mám v PC i DVD mechaniku, kterou sice použiju tak jednou za rok a už bych se bez ní i obešel. Osobně si myslím, že klasické mechaniky jsou mrtvé, stejně jako disketa. Zápas technologií blue ray versus HD DVD, prohrály obě mechaniky, kdo by dneska takovou věc chtěl. Tedy instaluji, ale setup exe se donekonečna ptá, jestli mu dám práva. Odklikávám OK, OK, OK, OK, ale stále bez výsledku. Konečně zadávám "Spustit jako Správce" a instalace se rozběhne. Instalační okno si nadrzo nárokuje celou obrazovku, jako bych neměl na práci nic jiného než sledovat, jak přibývají dílky na progress baru. Konečně hotovo. Spouštím hru. COŽE? Ono to má Starforce? Nejdrzejší ochranu proti kopírování jaká kdy byla vynalezena? Bez Starforce to nenastartuje? A Starforce mi hrdě hlásí, že funguje pouze na systémech XYZ. Ne, na tom co mám já, fungovat nebudou (ne že bych o to stál). Ale bez té debilní ochrany se hra nespustí. Tak, co se dá dělat, jdu na warez stránky a stahuju noCD crack. Crack vyžaduje instalaci programu na připojení virtuální mechaniky a v návodu se píše, že mám předtím odpojit kabel z mechaniky v počítači. ??? Takže odpojit všechny kabely, vytáhnout PC ze stolu, odmontovat boční kryt, odpojit kabel, opakovat postup retrográdně a až pak můžu spustit hru? Mimochodem, Starforce v PC nechci, jdu na web a bádám jak to odinstalovat. Stahuji si nějaký removal starforce, ale ten hlásí, že v PC nic není. Když ale spustím hru, Starforce se spustí taky, takže tam někde sedět musí. Vzdávám to. Výsledek nula, v počítači proti mé vůli instalovaný "ochranný" virus kterého se nedokážu zbavit, hodina času v háji, na disku instalovaná nespustitelná hra. Instaluju teda program na virtuální mechaniky, který mi nabídne možnost zaplatit, protože free verze je s reklamami. Reklamy mi až tak nevadí, pokud nejsou vyskakovací. Instaluju program. Po volbě Free licence, mi vyskočí hláška, "V jednotce není žádný disk." Hlášky se není možné zbavit. Uklikám hlášku tlačítkem Storno a jedu dál. První reklama, naštěstí jen v okně. Na prohlížeč Opera. Kde jsou ty časy kdy jsem Operu používal, protože byla nejlepší. Dneska má zapotřebí cpát všude zbytečné reklamy a stejně má 1.5% tržního podílu. Vydělává to vůbec? No, to koneckonců není můj problém, zpět k instalaci. COŽE? Instalovat? A těch X kravin, co jsem doteď odklikal, to jako nebyla instalace? Ach jo. Klikám na Instalovat. A nestačím se divit. Dole v liště přibyl nějaký Download Manager, o kterém nevím, že bych ho znal. "Freeware" program mi do PC nadrzo bez dovolení nainstaloval nějaké šméčko. Umístění ve složce Local, Temp, a název ditofupupsetup opravdu budí důvěru. Následuje odinstalace viru. Nemůžu najít nic, co by připomínalo možnost mountovat virtuální disk. Zkouším restart PC. Ukáže se mi konečně možnost připojení mechaniky, spouštím hru. Error, Starforce nebude fungovat na této verzi operačního systému. Co mám dělat? Updatovat Starforce? Nejsem blázen. Doma se mi tedy válí naprosto nepoužitelné legálně koupené CD, s nespustitelnou hrou. Není nad poctivost. Jdu na uloz.to a stahuju crack, který by měl fungovat na Win Vista, 7 a 8. Jednoduše se překopíruje do hry a přepíše se původní spouštěcí soubor, nic složitého. Nevěřím už ničemu, ale k mému překvapení se hra spustí a bez problémů funguje. Zatracený piráti mizerný! Kopírování zabíjí hry! Všem doživotí!
Medieval Lords, Buil, Defend, Expand


14.02.2019

Kingdom Come Deliverance prodalo 2 miliony kopií.

Na základě statistik prodejů jiných her a jejich tempa prodeje za první měsíc se odhadovalo, že by se KCD mohlo prodat až 4,5 milionu kopií. To se bohužel nesplnilo, takže KCD prodalo zatím "jen" dva miliony. (EDIT:2022 už prodali přes 5 milionů kopií.) Ale na hru z České republiky, na úplně novou značku, navíc tak brutálně mrhající hráčovým časem, s tak hnusně hardcore obtížností a hromadou omezení pro hráče, je to přece jen obří úspěch. Onehdy jsem se pokoušel hru znovu rozehrát a zjistil jsem, že ačkoli mě soubojový systém velmi baví, nejsem prostě schopen ho hrát, aniž bych vzteky něco rozmlátil. Chtěl jsem vyzkoušet své nové DLC, které jsem si samozřejmě VŠECHNA koupil, ale po chvíli zkoušení jsem zjistil, že mě KCD už nebaví a podruhé si ji asi nezahraju. Negativní pocit z hraní jednoduše převládl nad pozitivním, už mě do hry nic netáhne. Znovu už tohle utrpení podstupovat nebudu, ani kvůli DLC. To je zároveň hlavní a jediné vysvětlení, proč hru opustilo po dohrání 95% hráčů. Není to jen tím, že je to prostě single hra bez multiplayeru. Je to tím, že vývojáři udělali hru natolik frustrující, že ji nikdo kromě 5% hardcore hráčů podruhé hrát nebude. Co bych poradil je, místo DLC, které mě už po dohrání upřímně nezajímají, radši hru zpřístupnit méně zdatným hráčům, jako jsem já. Co přesně by se vývojářům stalo, kdyby zavedli volby obtížnosti? Hardcore už zavedli, tak proč ne easy? Jak velký problém by byl, zavést nízkou obtížnost? Vypnout staminu, žádná únava a hlad, žádné přetížení, žádné náhodné přepady na cestách, tečka na luku, aby hráč konečně viděl kam střílí, možnost kdykoli si uložit bez omezení? O nočním přepadu Talmberka, který jsem si zopakoval včetně nepřeskočitelné úvodní scény asi 30x, se mi budou zdát noční můry ještě dlouho. Možnost přeskočit celý dlouhý neakční, depresívní a značně patetický úvod ve Stříbrné Skalici, který podruhé vidět nemusím a nechci a rázem by se hra stala stravitelnější a myslím, že i prodávanější. Ale když on měl tvůrce vizi a z té nechtěl ustoupit. Ach jo.

EDIT:
Viděl jsem nějaká herní videa od Agraela, a navnadilo mě to. Zkoušel jsem hru zase rozehrát, už poněkolikáté. Zpočátku se nějak dařilo. Až do tábora lupičů v borovém lese, tam kde vříská jeden ze slavíků z úkolu Slavíci (který jsem mimochodem konečně dodělal). Stejně jako při prvním hraní, samotný tábor relativně v pohodě, při pokusu o fast travel hláška, že to nejde. Proč? Tak teda po svých, co se dá dělat. Po cestě přepadení, strhnutí z koně, jen taktak jsem utekl. Celý šťastný že se mi povedlo utéct, jedu dál. A druhé přepadení. Nových šest nepřátel, ještě silnějších a s brněním. Neustále postavu strhávají z koně a buší do chudáka Jindřicha co se do něj vejde. Nejde utéct, nejde je porazit. Smrt. Kolik času je v háji? Tři hodiny? Myslím, že jsem ve své recenzi Vávru a jeho simulátor herní frustrace, ještě hodně šetřil. Mimochodem, vývojáři se poučili a v nové verzi hry je nová "vychytávka". Dřív šlo cestovat na koni ve stavu "přetížený" aspoň po svých. Když už nešel fast travel. Teď to vývojáři "ošetřili." Takže "přetížený" nemůžete jet na koni vůbec. Máte dvě možnosti, buď se ploužit lesem rychlostí šneka, nebo tam méně cenné věci prostě nechat. Ach jo, kdy už jim konečně dojde, že to měla být hra? Já bych tu hru tak rád chválil, ale ona mi to jednoduše nedovolí.

2 miliony kopii prodano KCD.

Update 17.03.2019
Synovci chtěli hrát Fortnite, ale skončilo to s chybovými hláškami při instalaci. Tak jsem jim pustil KCD. K mému velkému překvapení jim to šlo líp, než mě. Vybili v pohodě dva tábory lapků. Asi už stárnu. Tak jsem si řekl, pustím jim nikdy nedohranou Jets'n'Guns, kde jsem se ani na nejlehčí obtížnost nikdy nedokázal dostat přes druhou úroveň. Třeba se jim povede líp. Dělali co mohli, ale přes mnoho pokusů, kdepak. Přes druhou úroveň se nedostali. Asi tu hru nedohraju do smrti. Kdy už konečně vývojářům dojde, že dělají hry pro lidi, ne pro e-sportovce?


21.10.2018

Kingdom Come: Deliverance dohráno.

Byl jsem 20.10.2018 na Brněnském veletrhu na DATART EXPO. Vyplatilo se, viděl jsem tančící roboty, dostal jsem jako jeden z prvních 100 návštěvníků sluchátka s bluetooth, tlačítky a možností přehrávat hudbu z SD karty. Viděl jsem tam taky poprvé virtuální realitu, ale moc jsem si to neužil, těžce jsem zápasil s ovládáním a nakonec to vzdal. Zkusil jsem i Playstation 4, vybral jsem starší, ale stále dobrý Crash Bandicoot. Pamatujete ještě na pořad Slovenské televize, kde lidi hráli Crash Bandicoot přes telefony? Ale hrál jsem jen pár vteřin, než mi postavu zabil první krab. Ale aspoň jsem si vyzkoušel, co přesně vidí konzoloví hráči na ovládání her gamepadem.

Kingdom Come na veletrhu.
V jednom stánku stál počítač se zapnutou hrou Kingdom Come: Deliverance. Nebyla kolem ní zrovna tlačenice. Sem tam někdo přišel, ale nikdo nehrál déle než pár minut a pak to vzdali. Ani se nedivím. Hrála se tam první úroveň hry ve Stříbrné Skalici a postava neustále omdlívala hlady, motala se, rozostřoval se pohled, atd. Hned jsem si vzpomněl na své začátky se hrou, které byly velmi podobné. Několikrát jsem hru uvedl do použitelného stavu, nakrmil hlavní postavu, dovedl ji někam, kde se mohlo navázat, ale vše marné. Pokaždé, když jsem šel kolem stánku, se mi naskytl stejný pohled. Postava vrávorá hlady, a postup veškerý žádný. Uložit by to šlo, ale nebudu vypínat hru na výstavním počítači, že. Až při psaní tohoto článku jsem si vzpomněl, že v hospodě mi dají jednu sejvovici, ale pozdě bycha honit. Obtížné ukládání, v kombinaci s všemožnými omezeními a slabou staminou, to udělalo ze hry pro začátečníka nehratelnou záležitost. Řekl jsem, že jsem hru hrál 114 hodin a ptali se mě, kolikrát jsem ji za tu dobu dohrál. A já odpověděl, že ani jednou. Tak jsem si řekl, že to doženu a den poté jsem ji konečně dohrál. Trvalo mi to celkově 120 hodin. Po dohrání hodnotím hru pozitivně, svých 80% si zaslouží. Chválím herní videa, Vávra by se klidně mohl živit jako tvůrce animovaných filmů. Hra je vynikající simulátor jízdy na koni, pocit z koně je výborný. Boj sice moc nedávám, ale uznávám, že je to hodně reálné. Meč není klacek, meč má svou váhu a setrvačnost. Začnu věcmi které se mi nezdály.

Tlačítko se dvěma funkcemi.
Tvůrci měli v tutotiálu jasněji sdělit hráči, že tlačítka s terčíkem vyžadují dlouhý stisk. Vím, že Vávra kdsi mluvil ve fight clubu games.cz, o své příhodě. V nejmenované hře chtěl kliknout na obchodníka, ale omylem kliknul na zboží a tím ho rádoby ukradl a přišel o postup. Ano, je to dobrý nápad. Činnosti kterými hráč riskuje, nebo něco zásadního ovlivní, dát na dlouhý stisk, přitom krátký stisk dělá něco obvyklého. Jedno tlačítko tak má dvě funkce. Chválím a souhlasím, ovšem to bych to musel ve hře nějak předem vědět. Já jsem si z počátku málem zoufal. Hladový, s rozostřeným pohledem, přetížený, šnečím tempem, jsem se táhnul hrou a nevěděl, jak vyhodit předmět abych se odlehčil. Nebo jak se mám najíst, když inventář byl plný jídla. Jakmile jsem jen zahlédl tlačítko s terčíkem, dostával jsem amok. Řekl to někdy někde Vávra v rozhovoru? Zmínil to v nějakém článku? Napsal někdy, že ve hře budou mít tlačítka dvě funkce a tlačítko s terčíkem bude chtít dlouhý stisk? Kdyby ano, ušetřil by mi hodně nervů.

Systém ukládání.
Už jsem to nakousl. Stačilo by, aby měl hráč možnost si neomezeně uložit a hra by byla rázem stravitelnější. Na tom veletrhu začínali hráči s KCD pořád dokolečka od začátku a samozřejmě jim to nešlo. Uložit se v podstatě nedalo. Kdysi jsem si napsal pár zásad, které by měla splňovat každá hra. Jedno z těch pravidel znělo, "hráč má právo si kdykoli uložit." KCD ta pravidla porušila skoro všechna, ale s tím ukládáním to byla vážně patálie. Kolik jsem na tom jen ztratil času. Žádná jiná hra si nedovolila mým časem tak marnotratně mrhat, jako by to byla ta nejbezcennější věc na světě. Hraju, seberu hromady věcí, a vida, "Nemůžeš cestovat, jsi přetížený" (mimochodem, další pěkná blbost, s tím přetížením.) Nevadí, tak pojedu po vlastních podle mapy. Říkal někdo, že je mapa malá? Tak to kecal. Bez neustálého nahlížení do mapy, se v podstatě nechytám, lesy vypadají tak nějak podobně. Dojdu na místo a je tma. Nevadí, počkám do rána. Ráno nasáčkuju věci z koňského inventáře zpět do svého, ploužím se za obchodníkem a modlím se, aby měl dost peněz. Obchodníci tu totiž mají nějaký systém, kdy v reálném čase rozprodávají věci a tak získávají peníze. Na Talmberku byl jeden obchodník, který nikdy neměl ani pěťák, byl úplně k ničemu. Ti obchodníci se nějak dají rozpumpovat, aby peníze měli, ale do konce hry jsem nepřišel na to, jak. Rozprodám tedy věci, přitom proklínám člověka, který měl ten pitomý nápad, že aby člověk nabral třeba stak šípů, musí ještě navíc pohnout ukazatelem. To ten ukazatel nemohl být rovnou na maximu? Pak splním pár lehčích questů, promluvím si s několika lidmi, naberu další questy, mám radost, že se mi daří, jedu si lesejčkem a naráz se na mě vyhrne pár lapků bez brnění. Cha! Obrněnec jako já, s nejlepším mečem, je smete! Sesedám z koně, buch, buch, prásk, kombo, další kombo a ležím. "Hra skončila." Hodina hraní je v háji. Omezovat ukládání v tak náročném RPGčku, byla blbost.

Deníček ze hry.
Během hraní jsem si psal zápisky, ale nejsou publikovatelné, jelikož jsou nesmírně naštvané a asi by se tvůrcům hry vůbec nelíbily. Mám to sem dát? Jsou to opravdu syrové zápisky ze hry, zapisované tak, jak mě napadaly.
Když jsem si něco podobného dovolil u hry Gothic a zveřejnil jsem své zápisky jako recenzi, dostal jsem asi 50 negativů. Mít články na vlastních stránkách má výhodu v tom, že vám nikdo negativy nedá. Tak tedy do toho.
Syrové, necenzurované, neupravované zápisky ze hry, které měly sloužit jako podklad pro pozdější recenzi, ale samy se staly součástí recenze.

Mám z Kingdom come rozporuplné pocity. Proč jsou tam všechny ženské tak škaredé? Kdyby aspoň jedna byla trochu hezká. Copak ve středověku byly všechny takové šeredy? Neustále slýchám, že faciálky jsou špatné. Já jsem viděl jen jednu špatnou faciálku a to na kovářově ženě. Extrémně toporné a robotické pohyby obličeje, nepřirozené zuby, nepřirozené vlasy atd. Všechny ostatní faciálky, na které jsem později narazil, už byly podle mě v pořádku. Nerozumím přesně tomu, proč bylo nutné to nejhorší ukazovat hned v prvních vteřinách hry. Co se animací týká, změnil bych animaci sedící ženy. Ta ze které to nasnímali, se evidentně neumí přirozeně posadit. Jestli je to herečka, ať se vrátí zpátky na DAMU. Kromě toho animace hovoru a normálního sezení, nesedí. Postavy sebou při přechodu mezi animacemi trhnou. Koně - v táboře lapků si ukradnu koně, dobrá. Nedá se na něj dát sedlo (proč?), nemá inventář (proč?), nedá se zavolat pískáním a pokud zdrhne, už se nevrátí. Dobrá. Ale proč bylo nutné koně po načtení pozice vymazat? Načtu pozici, nebo se vyspím a kůň je pryč. Pokud ale hra uloží sama, v nějaké cutscéně, kůň zůstane. Tak to mi hlava nebere.

Pěkná vilka, bourák a šikovná žena, co více si středověký muž může přát.
kingdom come deliverance

Co se bugů týká, není to až taková katastrofa. Viděl jsem zatím jen pár postav bez hlavy, které pak doskočí. Pak na předhradí Talmberka dvě a dvě naproti sobě prkenně sedící ženské, které se pohybovaly přesně stejnými pohyby, jako akvabely při synchronizovaném plavání. Větší problém byl v jedné cut scéně, kde paní z Talmberka přinese hrdinovi pohár vína a ten pohár tam není. To asi není úplně problém zasukovaného questu. Velké potíže jsem měl s ovládáním, které je podle mě zbytečný overkill. Hned první větší akce. Mám utéct ze Stříbrné Skalice na Talmberk. Zkouším to zase a znova, nejde to. Kumáni pokaždé postavu zabijí. Hledám návod, co mám dělat. Aha, já jsem měl ještě někoho zachránit, ale neudělal jsem to, protože jsem si toho ve spěchu na útěku vůbec nevšiml. Co takhle tento úkol třeba trochu zdůraznit? Netuším vůbec, jak jsem na tento úkol měl přijít. Byl v deníku? Zobrazil se někde? Nevím. Že by mě hra nepustila dál kvůli tomu nesplněnému úkolu? I kdybych ten úkol chtěl splnit, jak jsem to viděl na videu s návodem, stejně bych ho nesplnil, protože zatím neumím tasit meč. Na plácku za ovčínem jsem byl, ale nepamatuju si, že bych to tam někde zahlídnul. Jdu do nastavení a bádám, jak se má tasit meč. Aha, klávesou 1, jako při normal střílečce. Boha jeho, proč musí být ta animace tak pomalá. A jak vlastně poznám že mám taseno, když to není vidět? Později jsem si zvyknul podívat se vždy sdolů na nohy, kde meč vidět jde. Dobrá, úkol jsem nesplnil a nesplním, ale proč se teda hra uložila až POTOM, co jsem ho nesplnil? Tak to asi nebude tím. Zkoušel jsem kumánům ujet zas a znova a pořád zbytečně. Už jsem z toho chytal nerva. Pak jsem začal z nervozity ťukat do tlačítka SHIFT a kůň, který v daném úseku vždycky přešel ze cvalu do klusu, se zase rozjel. AHAAAAAA! On se ten kůň musí pobízet. Problém vyřešen.
kingdom come deliverance

Další akce, postava neustále fňuká, že má hlad. Fajn, jdu se najíst z kotlíku. Ale postava dál naříká, že má hlad. V inventáři má hromadu jídla, ale u tlačítka použít je malý terčík a na tlačítko klikám marně. Klikám, dvojklikám, snažím se přijít na to, co se po mě zase chce. Zdá se, že tlačítko prostě nefunguje. Ale proč? Schází mi na to nějaká dovednost "umění jídla?" Nebo je to bug? Nebo něco jiného? Nechápu, proč by tlačítko nemělo fungovat, jde to úplně mimo moje chápání. Když to nejde, tak to nejde, co se dá dělat. Postavě se neustále rozostřuje pohled a neustále naříká, že má hlad. Upřímně, to s tím hladem považuju za extrémně špatný nápad. Rušivou a nepříjemnou věc, která mě neustále vytrhuje ze hry. Snažím se přijít na to, co mám vlastně dělat. Plný inventář jídla, právě jsem se najedl u kotlíku a postava má hlad? Aby měla postava zásadní problém s tím, že se neumí najíst, to je unikum, to opravdu v žádné jiné hře nemají. Začínám chápat 60% hodnocení. Ach jo, tak asi bug, třeba se to spraví samo. Jdu do Skalice, po cestě poctivě obírám těla (byl by až takový problém, dát do hry feature, že pokud obíraná postava nic nemá, okno se po stisku E samo uzavře? Proč musím ještě přehmatávat na Esc?), ale ouha, inventář je přeplněn, postava nemůže běhat. Nevadí, tak prostě něco vyhodím, nevidím v tom problém. Dvojkliknu na předmět a postava se jím vybaví. Ale neeee, já jsem to chtěl vyhodit! Najedu na předmět klávesami, a u tlačítka "Zahodit" opět ten podivný štítek, který věští potíže. Tlačítko samozřejmě opět nejde, můžu na něj klikat jak chci. Začínám mít těchto super nápadů, kterých podstatu a smysl nechápu, plné zuby. Až teprve po odehrání celého prologu jsem naprostou náhodou přišel na to, že na tlačítko se má kliknout a podržet. K čemu je to sakra dobrý? Ne vážně, k čemu je dobrý, že se musí tlačítko podržet? Proč na něj nestačí prostě kliknout? Co přesně mi to podržení dává? Později se mi stalo, že jsem v obchodě chtěl kliknout na obchodníka, ale pohled omylem směřoval na zboží. Kdyby v ovládání nebyly kombinace krátkých a dlouhých stisků, "ukradl" bych to a měl bych průšvih. Pak jsem si vzpomněl, že Vávra přesně o tomhle mluvil v jedné diskusi, že se mu přesně tohle stalo při hraní jisté nejmenované hry. Dobrá, chápu, je to nakonec dobrý nápad, že tlačítko se musí podržet, aby se hráč vyvaroval chyby, jen si myslím, že to měli zmínit sakra. Viděl jsem celé hodiny Vávrových přednášek a nikde neříká, "v naší hře, pokud je u tlačítka terčík, se musí tlačítko podržet, aby bylo jasné, že hráč opravdu chce udělat to, na co kliká, aby nedocházelo k překlikům." Romance s holkou, chození na rande, skvělý nápad, ale... Úkol vyřešen, osoba se ke mě už nezná, konec. Po zbytek hry jsem sebou tahal šaty, protože jsem někde četl, že prý se za určitých podmínek dají té osobě darovat. Ale zbytečně.
kingdom come deliverance

U některých hejtů, co jsem zahlédl na diskusních fórech, jsem zahlédl i kritizované věci, se kterýma podle mě nikdo nemohl mít problém. Třeba chlápek si stěžoval, že musel přinést pivo a ono se zkazilo. Zadavatel úkolu ale jasně říká: "Jdi pro to až naposledy, a přines mi ho hned, aby bylo studené." A hospoda je na dohled. Že někdo nebude schopen splnit tak jednoduchý úkol, to by mě nenapadlo. Ale o ovládání nikde ani slovo, nikdo si nestěžuje, všechno je sluníčkové? Nevěřím ani na vteřinu, že s tím nikdo neměl stejné problémy, jako já. První vážnější úkol, mám jít něco vykopat na určité místo. Fajn, vplížím se na místo, chodím kolem, hledám interaktivní místo, nikde nic. Obešel jsem celou šibenici a její nejbližší okolí snad stokrát a nikde nic. Jasně se píše, pod šibenicí. Ale pod šibenicí nic není! Je to bug? Nebo vtip tvůrců, aby si hráč užil pixelhuntigu? Je tohle zábavné? Upřímně, není. Hnát hráče na místo, aby tam nakonec nemohl nic udělat, jaký to má smysl? Přišel jsem na místo ve dne a po důkladné prohlídce jsem to místo našel. Z jakého důvodu bylo tak daleko od šibenice? Nevím. Postava kterou ovládám, si dovoluje na šlechtice způsobem, díky kterému by okamžitě skončila ve věži, přikovaná za krk. Tady jeho nebetyčná drzost vůči panstvu evidentně nevadí. Kdyby aspoň ten spor vyprovokoval samotný Ptáček, na jeho vlastní přání, ok. Ale aby poddaný vyjel po svém pánovi? Okamžitě by skončil na lavici a dostal by 50 ran, v tom lepším případě. Ale dobrá, chápu, je to hra a nemůžeme se tam věčně klanět panstvu, ačkoli přesně to by postava musela dělat. Propast mezi šlechtou a vesničany, už byla ve středověku obrovská.
kingdom come deliverance

Povinná střelecká soutěž, mám bez jakékoli průpravy střílet do terče. Netrefím ani jednou. Aspoň že to nemusím i vyhrát. Bugy: Jindřich se po samouložení hry před střeleckým výcvikem seknul ve skále (pomohlo znovunačtení hry), strážný na hlídce se během výkladu prošel po lavici před hospodou, Ptáček ve scéně vyhazování z hospody nemá na sobě nic, než spodní hadry, Ptáček v lese na tábořišti během cutscény prošel ohništěm. Příště prosím cutscény řešit nějak jinak, nahrát je jako video, nespoléhat se na umělou inteligenci, je to líheň bugů. Další úkol, mám doprovázet Ptáčka, ale v lese narazím na kumány. Mám jen luk bez šípů a tesák, na který nemám obratnost. I kdybych měl šípy, stejně se s tím nedá nic trefit, schází tam zaměřovač. Vystřílel jsem na králíka 60 šípů, trefil jsem čistě náhodou jednou. Králík ode mě byl cca 10 metrů a nehýbal se. Mimochodem, hra má etrémně špatný systém interaktivních míst, většinu ze 60 vystřílených šípů jsem vůbec nenašel a pokud jsem nějaký zahlédl, tak jsem kolem toho šípu musel skákat půl dne, než se objevil štítek na sebrání. To samé mi dělají kytky, než je dokážu sebrat, musím kolem nich zatančit. Napřed mi trvá hrozně dlouho, než Ptáčka v lese najdu, pak dokážu s bídou zabít jednoho kumána a konec. Už jsem to pomalu vzdával, nakonec jsem to podle návodu se štěstím dal. Přijde mi, že všechny ty animace a nesmysly kolem, mě jen zdržují a nervují. Abych si hru opravdu užil, nesmím mít pocit, že mě hra brzdí a omezuje. Animace otevírání dveří nebo sběru kytek, mě jen zdržují.
kingdom come deliverance

Když potřebuju bojovat, nestojím o to, aby se mi přehrávaly animace, které mi vezmou z ruky ovládání a ztmaví obraz. Nemám pocit že bojuju proti někomu, spíš mám pocit, že bojuju proti animacím ve hře. Zatím se mi nestalo ani jednou, abych si hru prostě užil. Neustále pořád dokola jen něco hledám, nebo někoho hledám, nebo zápasím s ovládáním, nebo přemýšlím, co se po mě vlastně chce, nebo se nervuju kvůli času abych to stihnul, nebo se nervuju s jídlem (v začátku hry). Vážně, vůbec se nedivím extrémně nízkým hodnocením, spíš si myslím že ti, kteří dali hře přes 80%, k ní byli ještě hodně milosrdní. Co se bojového systému týká, je extrémně neintuitivní. Sice jsem prošel tutoriálem, ale boje jsou tak rychlé, že se stejně zmůžu jen na zběsilé klikání myší, ze kterého hra poslechne tak každé desáté, přitom půlku času vůbec nemám ovládání, protože se přehrává animace toho, jak dostávám přes držku. Ujíždím na koni lesem, najednou spadnu a jdou po mě dva kumáni. Bez šancí, i když už mám meč a slušnější výbavu, hned je po mě. Aspoň, že se to uložilo krátce předtím. Nejspíš to byl náhodný event, protože podruhé už jsem na ně nenarazil. Přijde mi, že hra je v tomto podobná hře Gothic. Ten samý stres, naštvání, slabost hlavní postavy, nic nemůžu, nic neumím, nic mi nejde, jsem úplně k ničemu. Ujíždím nočním lesem a najednou horda kumánů olupuje kupce. Kupci křičí o pomoc, ale já nemůžu nic dělat. Dám s bídou dva, tady jich pobíhá aspoň šest. Stalo se mi už, že v podobném případě proti mě postavili i rytíře v celoplátovém brnění. Jak ho mám porazit, se svou prošívanicí, když dám dvě rány a jsem bez staminy? Jestli chtěli tvůrci hry dostat hráče do depresí, gratuluji, povedlo se.
kingdom come deliverance

Bugy: Strážný ve vězení na Ratajích, se zaseknul na schodech, nakonec se mi povedlo projít kolem. Pokud kopu poklad a ocitnu se uvnitř a pak se přetížím, nejde se dostat ven, protože nejde skákat. Naštěstí to má lehké řešení, vrátím věci zpět do pytle, vyskočím z jámy a zase si je vezmu. Úkol zajít do sklepa pro víno. Ale nic mi neřekne, kde ten sklep je. Bloudil jsem tam znechuceně a nevěděl co mám dělat. Navíc jsem měl sehnat džbán, ale kde? Mám ho koupit? Ale kde, když obchody jsou zavřené. Mám počkat do rána? Ale to jde proti logice věci, víno mám přece přinést hned. Tam kde bych čekal vstup do sklepa, je zámek "velmi těžký," tudy nemám šanci. Chce po mě hra, abych ho vylomil? Naco mám ale ten klíč, je to snad bug? Nebo je sklep jinde? Netuším. Podíval jsem se na návod, kde hráč taky silně bloudil a nevěděl kudy. Upřímně, zbytečně hledat vchod do sklepa a nemít přitom absolutně žádné vodítko, mi nepřijde zábavné. Overkill. Prakticky u každého zásadnějšího questu, jsem se musel dívat na návod. Ve většině her je záznam posledních hovorů, dost to usnadňuje situaci. Hledám třeba místo, kde má být nějaký špatný kámen, který měl na někoho spadnout. V přístavku, to jsem pochytil. Prošel jsem marně celé staveniště a nic nenašel. Zase koukat do návodu, ach jo.
kingdom come deliverance

Z jenoho baráku vyběhnul chlap a za ním druhý, "Zloděěěěj, zloděj!" křičí. Docvaknulo mi, že ho asi mám chytit. Přejel jsem ho koněm, zpomalil, ti dva se pustili do sebe pěstmi, vmísil jsem se do toho, jenže jsem nechtěně praštil okradeného, který se do mě vzápětí pustil. Nápad skvělý, ale užít si ho nemůžu, když dělám chyby, se kterými hra nepočítá. Mimochodem, pustilo se do mě 6 neobrněných lapků, spíš vesničanů s kyji a sekerami. Nedal jsem je. A to jsem si myslel, že je dám v pohodě. Nenávidím, pokud mi hra bere ovládání z ruky. Základní pravidlo gamedesignu, "NIKDY NEBER HRÁČI OVLÁDÁNÍ Z RUKY!" Mimochodem, proč ve hře není nějaký boss bar. Protivník nemá žádný ukazatel, jak na tom je. Má jen dva stavy: plná síla, samý vtip a pošťuchování na mou adresu (na mě to funguje, nesnáším to), anebo stav vzdávám se. Mezi tím není nic, žádný mezistav, který by hráči řekl, v jakém je protivník stavu, jestli vyhrává, nebo prohrává. Nikdy nevím, jestli mu něco ubírám. Má jen dva stavy: "v plné síle" a "vzdávám se." Napadlo mě, že by bylo super, kdyby si hlavní hrdina mohl na akci najmout nějaké žoldáky, jako pomocníky. Nemusel by tlouct sám, ale měl by na to lidi, kterým by velel, ale musel by je samozřejmě platit a nestálo by to málo. Nikomu by se asi nechtělo nasazovat krk zadarmo.
kingdom come deliverance

Mám první nesplněný úkol. NESNÁŠÍM ČASOVÉ LIMITY. Questů je ve hře hodně, nestíhám všechny plnit najednou, takže vyskočilo nesplněno. Vypršel časový limit. Pak se obvykle musím dívat do návodu, protože pokud jsem quest nesplnil, tak obvykle nevím jak. Najdi faráře Šimona, ale kde, kde? Mám jít za něčí rodinou a ta mi řekne, kde ho hledat, ale kde mám hledat tu rodinu sakra? Má prý být marker na mapě, ale žádný nevidím. Nesnáším to. Tak těžký úkol a ještě časový limit, o kterém navíc ani nevím. Následně se hodiny pokouším s tím něco udělat. Najít rodinu kněze se mi nevede, tak aspoň najít kněze samotného. Koukám na návod. Samozřejmě, je ve všech čertech na kraji mapy a hlídají ho dva neozbrojení, kteří prý se dají ukecat. Následně několik minut "bojuju" se dvěma co nemají brnění ani zbraně, ale dávají mi pěkně na hubu. Já ty souboje fakt, ale fakt nedávám. Kněz mi sice poradí, ale jinak na to kašle, uvařit si to musím sám. Nikdy jsem to nedělal a ani o to nemám zájem. Ale hlavně dochází čas. Než se dostanu zpátky do kláštera, stejně bez léku, tak už je po nemocném. Pokud načtu starší pozici možná to stihnu, ale pak nastane pekelný chaos, nebudu mít přehled o tom, co už jsem vyřešil a hlavně, nebude mě asi bavit řešit to podruhé. Další základní pravidlo gamedesignu je: "NIKDY NEDÁVEJ DO HRY ČASOVÉ LIMITY!"
kingdom come deliverance

Co se soubojů týká, mám občas velký problém se ubránit i proti neopancéřovaným protivníkům, pokud je jich víc než 3. Onehdy jsem bojoval proti jednomu kníratému s mečem a nebylo možné ho porazit, vykryl všechno, dal mi na budku. Jeden protivník v panickém útěku zdrhal přes vodní hladinu řeky, přitom ale nezpomalil, malý bug, asi při testování nikdo nikdy nezkusil bojovat u brodu. Sem tam už i něco zabiju, ale jde to strašlivě těžko. Nikdy nevím, jestli přežiju další setkání s lapky, nebo ne. Dá se říct, že můj nejhorší problém nejsou ani tak tábory lapků a kumánů, ale spíš náhodné setkání s partou chlápků bez brnění. Jsou neskutečně rychlí, buch, buch, bác a je po mě. Quest chátra 2, jsem dělal načtyřikrát. Samotný tábor pohoda, následně návrat domů, náhodné přepadení, smrt. Takhle se to opakovalo jak přes kopírák 3x. Neustálé výlety do lázní a neustálé čekání, až bude ráno a budou mít otevřeno, mě mírně řečeno nebaví. Zvlášť, když díky přetížení věcmi nejde ani rychlé cestování, takže se pořád dokola musí předělávat věci na koně a z koně na hráče a to pěkně po jedné. Přečetl jsem si na Steamu pár recenzí na hru - samozřejmě se musel najít jeden idiot, který hned v prvním řádku vyzradil celou zápletku hry. Blbeček.
kingdom come deliverance

Šíleně mě vytáčí systém boje. Je to pořád dokola. Nedaří se mi "utrhnout" se od jednoho z nepřátel, který je ode mě dál a nedaří se mi stočit na druhého, který se právě napřahuje k ráně. Zámek mě prostě stočí tam, kam nechci a dělám cviky s mečem do prázdna, zatímco druhý a třetí et cetera jsou těsně vedle mě a z bezprostřední blízkosti mě bodají a sekají, tím mi berou staminu a ovládání nereaguje. Bránit se dá jen, pokud mám na růžici ikonku štítu, jinak můžu mačkat Q jak chci, stejně dostávám přes hubu. Kůň se v takových případech samozřejmě objevuje na opačné straně, než kam utíkám, takže než se k němu dostanu, musím proběhnout skupinou nepřátel. Než se ke koni dostanu, strhnou postavu na zem a systém mi zase vezme ovládání z ruky a můžu jen čekat, jestli se postavě konečně uráčí vstát. A tak pořád dokola. Dřív jsem to řešil tak, že postava neustále bodala. Tím si udržovala odstup. Jenže přesně tak se to ve středověku nedělalo. 99% bojů probíhalo sekáním. K bodání se meče používaly jen vyjímečně. Snažil jsem se začít sekat, ale nedaří se. Je to příliš pomalé a vysilující. Přesně z toho důvodu proč bylo sekání nakonec opuštěno a nahrazeno výhradně bodacími kordy. Samozřejmě s výjimkou šavlí, ale to je jiný případ, šavle byla jezdecký meč určený výhradně k sekání, se zahnutým ostřím. Byla přizpůsobená k sekání z koňského sedla v plném trysku, tam byl kord nanic. Proto se šavle bez problémů udržely až do počátku 2. světové, lepší zbraň na koně totiž nikdo nevymyslel, kdežto meče byly úplně nahrazeny lehkými kordy.
kingdom come deliverance

Zatímco jiné hry hráče neustále zásobují pocity radosti (nebo by aspoň měly), KCD hráče neustále zásobuje pocitem zmaru a deprese z toho, jak mu nic nejde, jak hráč nic neumí, nedokáže, nezvládá. Ani po 70 hodinách hraní opravdu nemám pocit, že by mi bitvy šly lépe. Úkol s dobytím Přibyslavic, který tvůrci hry v různých propagačních videích ukazovali jako příklad zábavnosti hry, mě naopak moc nezaujal. Dělal jsem ho naněkolikrát, nedokázal jsem za žádnou cenu trefit lučištníky na zdech. Už jsem si myslel, že mi lukostřelba jde, ale trefit se do terče není totéž, jako trefit se do nepřítele. Bojový systém s mečem pořád nedávám. Sice se už umím krýt, ale většinou hra nereaguje na stisk Q, protože klávesa jde jen za určitých podmínek a já nevím jakých. Místo krytí používám spíš neustálé couvání, takže mým největším nepřítelem jsou překážky za zády. Přijde mi, že hru vytvořili lidi, kteří nechtěli, aby si ji někdo užil. Neustále zdrhající Kumáni jsou zpočátku zábavní, později už je jejich věčné honění celkem otrava. Pokud je doběhnu a strhnu tlačítkem F, nestíhám je trefit, začnou zdrhat zase. Ani po 80 hodinách hraní nejsem schopen porazit skupinku nepřátel po náhodném přepadu. Kolikrát mě takhle zabili, už bych nespočítal, ještě že nepřítel nemá koně, takže se mu dá ujet.
kingdom come deliverance

Výlet do dolů byl zajímavý nápad, škoda že tak krátký. Vždycky když hra vybočí ze škatulky "realistická", tak mě to potěší. Ať už se jedná o drogový dýchánek, nebo ty doly. Ono upřímně, ve skutečnosti jsou doly nudné, studené a nepříjemné místo. Ale když už tam byly, mohly být delší. Pocit opuštěnosti a ztracenosti se nedostavil. Soubojový systém je absurdně těžkopádný, souboje jsou nesmyslně těžké. Chodíte si do hry odpočinout? Tak v KCD na to zapomeňte. Pokud máte depresi a jste nešťastní, tady budete ještě nešťastnější a ještě víc v depresi. Tahle hra je simulátorem psychického týrání hráčů, vydaná bandou úchyláků. Po 88 odehraných hodinách potkáte v lese dva chlápky bez brnění, s nějakými tyčkami a myslíte si, že je v pohodě dáte? Omyl. Na první pohled se nedá zjistit protivníkova síla, ani kolik mu zbývá, není tam boss bar (vypadá to, že boss bar tam je, tam kde má staminu kůň). Nějaké finty a řetězené údery? Cha! To by postava musela napřed s tím mečem máchat trochu rychleji. Než nepřítele třísknu, než se vůbec napřáhnu k první ráně, nepřítel dá kombo. Třísknu ho podruhé, dá druhé kombo a je po mě. Na to, že je Jindřich na úrovni "mistr" s mečem, teda nic moc (Po dotazu na diskusním fóru to vypadá, že komba se dají dělat jen s určitými zbraněni, za určitých podmínek, které asi nemám splněny. Je docela možné, že pokud začnu dělat komba, hra se stane mnohem lehčí.). Legrační je, že už nedávám ani bandy kumánů, které jsem dřív dával v pohodě. Nedávám už ani souboje jeden na jednoho. Mám podezření, že obtížnost hry silně poskočila nahoru. Po několikátém loadu, kdy jsem nebyl schopen zvládnout jednoho jediného nepřítele, jsem vzteky rozmlátil sluchátka. Pak mě to mrzelo, byla to dobrá sluchátka, škoda jich.
kingdom come deliverance

Na hře je vidět, že někdo měl dobrý nápad, ale programátoři se nepředřeli. Příklad, mám jít vyjednávat s loupeživým rytířem. Přijdu na místo, stráž mi sdělí, že mám jít za ním. Jdu tedy k rytíři, ale nic se neděje. Stráž zůstala stát na místě, protože jsem ji předběhnul. Vracím se ke strážnému, konečně sepne trigger a strážný jde k pánovi. Vyběhne animace, mám rytíře porazit v souboji na život a na smrt. Bojujeme, povede se mi ho srazit, leží v bezvědomí. Ale jeho lidi se do mě okamžitě pustí, musím zdrhnout. Za tři vteřiny vyběhne: "Zabij rytíře, Úkol nesplněn." No nevadí, tak teda boj, načítám pozici. Bojujeme s celým táborem, jeden nepřátelský voják se evidentně buguje, ale všechno je úspěšně završeno, vítězství je naše. Po pár vteřinách oslav se do mě pustí vlastní lidi, asi jsem v boji omylem někoho bouchnul. Ach jo, tak znovu. Nepřátelský voják se zase buguje, stejně jako předtím, cuká se na místě jako robot. Nevadí, nevadí. Už si dávám pozor, abych někoho nepraštil. Vítězství, obírám mrtvé nepřátele, protože potřebuju prachy na výstavbu Přibyslavic. Přetížen do krajnosti letím po svých do Ratají, hlásím pánovi úspěch, prodávám všechny věci z invu i z koně, odjíždím do Přibyslavic. Mám si uložit? Ne, nebudu alkoholik, prostě to po cestě odklikám. Selhání, musím do boje. Jeden nepřítel? Jenom jeden? To dám. Zpočátku se daří, nepřítel to schytává zase a znovu, ale pak dá kombo a druhé. Kolikrát postavu ještě praští? Tohle není fér! Pohled je zatměn, životy skoro na nule, perky "druhá šance" využity, nepřítel se odporně raduje, úchylák hnusný. Marně hledám cestu odtud, marně pískám na koně. Nepřítel postavu neustále strhává, nemám staminu, pohled je tmavý, nevidím kudy běžím, nevím kde je správný směr, smrt. Ach jo, neeeeeeeeeeee!!!!!! A zase od začátku, od útoku na tábor. Tuhle hru vymysleli úchylové. Jde mi o to, že pokud je něco hra, měla by se dát hrát. Hráč by měl mít pocit, že se baví a že ovládá situaci. A ne, aby se rytíř v nejlepším brnění a s nejlepším mečem v ruce bál vystrčit nos, protože ho při náhodném setkání domlátí chlápek s klackem. Upřímně. Baví mě ve hře neustále pořád poslouchat zvukové a grafické efekty při docházející stamině? Neeeee.
kingdom come deliverance

Ale abych jen nehejtil. V Přibyslavicích se mi povedlo lapky vlákat přímo do vesnice. Mým strážným sice chvíli trvalo, než pochopili, že potřebuju pomoct, ale pak zaútočili a nepřítele jsme společně udolali. Poblíž Sázavy jsem potkal vesničana v slaměném klobouku (Poznáš pehmiše v slaměném klobúce) a chvíli nato skupinu lapků. Vesničan utekl do Sázavy a přivolal pomoc dvou strážných, kteří opravdu zdrhali na místo přepadu a chvíli tam hlídkovali. Co se týká DLC "Z Popela," přijde mi, že tvůrci to dost natahují. Už úvodní video, značně vatovité, dávalo tušit, že na tomhle se Vávra autorsky nepodílel. Budov je jen pár, některé se ze záhadných důvodů navzájem vylučují. Celé DLC máte hotové za den. Netvrdím že je špatné, ale chtělo by to víc budov, nebo poloviční cenu DLC na Steamu. Chci si postavit i mlýn, lázeň, tvrz, krejčího, ševce, hradby, prostě všechno co se postavit dá. I kdyby to nic neneslo, nebo bych to musel dotovat, nevadí, rád to dotovat budu. Svěřil jsem se se svým názorem na oficiálním fóru KCD a bylo my vyspíláno, jak jsem se mohl opovážit. Co byste odpověděli na otázku: Z jakyho duvodu by tam melo jit postavit všechno? Dokazete mi nekdo napsat relevantni argument?" A proč by NEMĚLO JÍT POSTAVIT VŠECHNO? Asi je nová doba, kdy omezení a nemožnost něčeho ve hře, je některými považováno za extrémní benefit (tzv. Vávra gaming style). Pustil se tam pak do mě další, se slovy: "XYZ předkládá jasné a rozumné argumenty. Já s ním souhlasím. Postavit všechny budovy by byla blbost." Takže nemožnost postavit ve hře některé budovy, je podle těchto dvou výhoda (proč?). Že stáje vylučují vojenskou posádku je přece logické (proč?). A hradby prý povoloval panovník a proto je nesmíme mít. A kvůli právu várečnému nemůže být to a tamto. Ano, i taková hovada jsou bohužel mezi námi. Uvědomují si ti lidi vůbec, že KCD měla být původně hra? Na dlooooouhý čas mě přešla chuť na to fórum přispívat a celkově jsem značně ochladl ve svém svatém nadšení pro KCD, pokud ji hrají taková individua.
kingdom come deliverance

Mám čekat na verbíře v kostele. Čekám první noc, nic. Čekám druhou noc, nic. Jdu se podívat na návod. Jo, to musíš kliknout na oltář. Jak mě to mělo napadnout? Quest v klášteře, na který jsem hodně spoléhal, se ukázal být extrémně nudným. Vyšetřování uvázlo ve slepé uličce, kromě toho jsem nebyl schopen dělat, co se po mě chtělo. Vařit lektvar? Nikdy jsem to nedělal. Luštit nečitelný švabach? Jak asi? Mise v klášteře je pro mě krizová, nechce se mi kvůli ní do hry ani vracet. Už předtím jsem si všiml, že čím větší důraz na něco kladli v předváděčkách vývojáři, tím nudnější se nakonec věc ukázala. V klášteře jsem uvízl, vůbec se mi nechce tu misi plnit. Už bych ji vlastně měl rád za sebou, nudí mě. Podíval jsem se na návod, zjistil jsem kdo je S....j a šel se s ním dohodnout. Bohužel mám sehnat krev a šperháky, nebo omráčit opata. Se šperháky je to bez šancí, ale omráčil jsem opata a sebral mu klíče. Nijak mu to nevadilo, žádný poplach po probuzení. Konečně z kláštera venku, byla to jedna z nejnudnějších misí ve hře. Mělo to asi původně být zábavné pátrání po tajných informacích v klášteře, ale byla to spíš noční můra. Nikdy nechci skončit ve vězení, nebo v klášteře. V misi, kde se mám najíst s mnichy u stolu, se lžíce prolíná s talířem, působí to opravdu nepěkně.
kingdom come deliverance

Proč kováři ve hře vždycky mlátí do červené, nenažhavené části meče? Po dobytí V.....u, se hra dostává do druhé, o něco příběhovější části. Značně ubylo volného času na vlastní pojížďky a plnění vedlejšáků, které mě upřímně bavily víc. Dříve jsem měl plný záznamník úkolů, pořád přibývaly další a některé slabší, nebo kriminální úkoly, jsem ani neplnil. Momentálně v podstatě nemám kam jet a můžu jen čekat na noc, až se někomu uráčí dát mi úkol. Ten úkol je zase plížení, které mě naposledy bavilo v Deus Ex 1 (jediný a poslední dobrý Deus Ex). Věřte nebo ne, ale ani ve hře Thief (tom prvním, od Looking Glas), jsem se neplížil, ačkoli návod radil plížit se. Všechny jsem prostě vybil. Z V.....u jsem se taky neplížil, prostě jsem proběhl táborem a zdrhnul. Následně jsem měl jít do boje a protože moje věci zůstaly na místě, šel jsem bojovat jen v v košili a šortkách. Mohl jsem sice jít do zbrojnice, ale nebylo tam brnění a zbraně šly jen ukrást. Naštěstí jsem na V.....u sebral věci prvnímu nepříteli a samotný boj spočíval v mlácení nepřátel do zad, takže pohoda. Ale až půjdete na V....k, vyndejte si všechny cenné věci z invu na koně, radím dobře.
kingdom come deliverance

Další úkol by mohl v podstatě být zábavný, kdyby... Kdybych si dříve cvičil plížení a omračování, ale to jsem nedělal. Takže je pro mě úkol bohužel nesplnitelný. Stráž co stojí dál ode mě ještě dám, ale druhého už ne. Uložení přes sejvovici nefunguje, ačkoli ji mám. Asi zase "skvělý" záměr tvůrců. Ach jo. Asi je nenapadlo, že opakovat misi pořád dokolečka není zábavné. Tak jsem se mrknul na net na návod a zjistil jsem, že mise se vyhrát nedá. Proč tam teda sakra tahle mise vůbec je? Upřímně, nedává to smysl, vystřihněte ji. Pokud by se povedlo dostat do hradu tak snadno, asi by nemělo moc smysl ty hrady stavět. Kolem hradů byly právě z tohoto důvodu valy, palisády a příkopy, které velmi výrazně znesnadňovaly přístup ke hradbám. Byl jsem onehdy na hradě Nový Hrad u Adamova. Zezadu hradu, bylo nějaké, už zaniklé středověké opevnění. Val nebyl vysoký, ale dodneška byl tak strmý, že jsem měl problém ho zdolat,- ve dne a v lehkých botách. Představte si na tom ještě palisádu, za tím další příkop, v něm pobíhají hlídací psi, a na hradbách košík s husami, které se probudí a kejhají, pokud se pod hradbami něco děje. Tak lehko by se do hradu neměli šanci dostat a kdyby ano, tak by hrad jistě padl. No nevadí, tak jdu prohrát, co se dá dělat. Nebaví mě to už. Dokud to byl simulátor chození po lese, bavilo mě to. Až do dobývání V....ku to bylo dokonce výborné. Ale čím víc je tam těch božích vývojářských nápadů, které se nepovedlo rozumně převést do zábavné herní podoby, tím víc jsem znechucen.
kingdom come deliverance

Pokud správně počítám, měl jsem zatím 3 velké herní krize, kdy jsem na nějaký čas přestal hrát. První se týkala questu s nalezením otce Šimona, který neměl markery na mapě a navíc měl časový limit. Druhá krize byla v klášteře. Dodržování tuhého řádu velká zábava není. No a poslední krizi mám teď, po nočním útoku na T......k, který nejde vyhrát. Jsem zvědavý, jestli se to ještě zlepší a hra si mě znovu získá. Ta hra si ze mě snad dělá srandu. Pořád zaseknutý u questu-nequestu noční útok na T......k, hraju to pořád dokola asi už podesáté. Napřed jsem několikrát po sobě zabil strážného jedna, ale nešel zabít strážný dvě. Pak jsem i všiml, že se mi po omráčení prvního zlepšily schopnosti a přibyl nový perk. Vylepšil jsem se tedy, v pohodě zabil i druhého a konečně jsem měl postoupit dál, jenže jsem dorazil toho prvního omráčeného, aby se neprobudil. A poplach, všechno znovu. Nevadí, říkám si. Už vím jak na to. Jenže omyl. Z nějakého důvodu, mi tentokrát nejde omráčit ani strážný číslo jedna. Několikrát po sobě pokaždé vyklouzl. Misi hraju pořád dokolečka a už mě to silně nebaví. Z jakého důvodu si proboha živého nemůžu uložit? Uvědomili si tvůrci, že je to jen hra a ta by neměla jít proti hráči? Už v roce 2000 vyšel na games.cz článek, kde se mimo jiné píše: "snad jednou provždy ukáže vývojářům, že nemožnost ukládání jako třeba v Giants je velký opruz a vždy spoustu lidí od jejich hry odradí, nemluvě o tom, že funkci save stejně obvykle najdeme v nějakém pozdějším patchi." Sám bych to nenapsal líp. Najdou se takoví, kteří ten systém ukládání brání. Já tvrdím, že nemožnost si ve hře uložit když potřebuju, je blbost na entou.
kingdom come deliverance

Tak, konečně se mi povedlo zneškodnit oba strážné a měl jsem se plížit za Pt....m. Jenže jsem se opozdil. Strážný, kterého obešel, se postavil velmi šikovně,- kdybych byl tam, kde jsem měl být. Jenže, moje postava stála přesně naopak, čelem ke strážnému. Čekal jsem snad deset minut, než odejde, neodešel. Další load. Ach jo. První strážný zase vyklouzl, nedokázal jsem ho omráčit, další load. Konečně na místě. Postava se krčí na nádvoří tam kde má, nepřítel stojí zády, teď už se to přece nemůže pos... Další strážný vyšel ze dveří paláce, všechno v háji, další load. Přestal jsem je počítat. Snad 15X? Tohle se vývojářům opravdu nepovedlo. Konečně se mi to povedlo udělat, máme oblejhat hrad. A mám sehnat inženýra, aby postavil oblejhací mašinu. Začíná mě to nudit, mám další krizi. Nechci řešit blbosti, nechci nikomu krást věci, nechci hrát kostky. Začíná to být otrava.
kingdom come deliverance

Měl jsem několik týdnů trvající krizi, kdy jsem se nedokázal donutit hru dohrát. To obléhání Talmberka je prostě trošku nuda. Hra se změnila z obrovského svobodného světa se spoustou možností, na sevřený zužující se koridor, kdy musím jít zbodu A do bodu B a to mě kupodivu nebaví. No, dokázal jsem nakonec dostat Kiesera na Talmberk a věci se začaly hýbat, konečně několik větších bitev za sebou, zase mě to chytlo. Dobyli jsme Talmberk, hra končí, ale za koncem je možnost, vrátit se svobodně do světa a dokončit, co člověk začal. Jednoznačně to chválím. Už jsem si začínal myslet, že hra ztratila potenciál a dvojka bude prodejní průšvih. Ale jestli nějak vychytají boj na koních, zjednoduší provádění komb, zbaví se oblékacího systému, který způsobuje glitche a bugy a dají do hry pořádné bitvy, nemám obavy. Mlátit se s někým mečem v bitvě, bez možnosti umřít, co může být lepšího. To s těmi koni, to bude ale problém. V současnosti je to tak, že koně slouží jen k cestování a boj s nimi, je silně omezený. Obrněnec na koni ani nemusí bojovat. Stačí když do pěšáka najede. Takto jízdní rytíři bez problémů dokázali porážet pěchotu. Jeden obrněný rytíř dokázal bez problémů rozehnat 10 pěšáků. Hra by se změnila v boj jízdních proti jízdním a pěšáků proti pěšákům. Rovnováha sil by se vytratila. Ono to tak opravdu bylo, rytíř byl absolutní král bojiště, pěchota většinou do hry ani nezasahovala, používala se na spížování, obléhání, pomocné bojové úkoly. Ale jak to dostat do hry, když už to 500 let nikdo nedělá a nikdo už opravdu neví, jak na to?
kingdom come deliverance

Windows 10 mi neustále shazují PC, pokud jsem na internetu. Má to souvislost s flash reklamami, jak je jich moc, zabzučí to a počítač vytuhne. Ve hře samotné je všechno OK, jediný pád během 120 hodin hraní. Přešel jsem tedy zpět na Windows 8. Minulý rok jej používalo 10% lidí, poslední čísla říkají, že už jen 6,6%. Škoda že se Microsoft snažil nacpat lidem nesmyslné Metro. Kdo by proboha chtěl používat takový grafický hnus a chaos. Jednobarevná celoobrazovková okna zakrývající výhled (jediné co mě vždy napadlo, když se maximalizovalo další takové okno, bylo: "pomoooc, jak z toho ven!!!"), ikonky které mění vzhled i umístění, kterého blba tohle napadlo, ten by zasloužil. Ale jinak jsou Windows 8 výborný systém, který mi hlavně nepadá. Ovšem, AMD se pro něj vykašlalo na podporu ovladačů, takže jsem do svého PC musel náhradou za Vega 11 šoupnout jeden archívní kousek, svou stařičkou AMD Radeon R7 250, s hrubým výkonem cca 1400 bodů (AMD Radeon Vega 11 má 2300 bodů). K mému velkému překvapení se Kingdom Come Deliverance v pohodě rozběhla a po snížení rozlišení a vypnutí detailů kupodivu hratelně běží na 30 FPS! A pořád ve slušné grafice! A kdybych chtěl, rozlišení se dá snížit ještě několikrát, až na neuvěřitelných 640x480 pixelů! Nevěřil bych, že se to vůbec spustí a ono to běží a dá se to hrát, hmm. Ale stejně už jsem si objednal novou kartu a z pomsty to už nebude AMD. Nedodali jste mi ovladače? Otravujete mě se špehovacími a padavými Windows 10? Tady máte odpověď, mizerové. Proč Nvidia může a vy ne? Jo, abych nezapomněl, až do konce hry se mi nepovedlo udělat jediné kombo. No, uvidíme ve dvojce.
kingdom come deliverance


29.11.2015

Kingdom Come: Deliverance návrh.

Český herní vývojář Dan Vávra, už pár let vyvíjí se svým týmem Warhorse, PC hru z prostředí předhusitských Čech Kingdom Come Deliverance, která si vedla velmi úspěšně na Kickstarteru (titulky zapnout v Nastavení, ikonka ozubeného kolečka vpravo dole pod videem, videí je 11). Když jsem viděl první obrázky a videa ze hry, byl jsem unešený a říkal jsem si, tohle bude naprostá bomba. Hlavní totiž je, dostat do hry atmosféru středověku, jinak si tam člověk připadá jako ve skanzenu mezi herci. V knihách jako Černý šíp od Stevensona, nebo Křižáci od Sienkiewicze, taková atmosféra je a doufal jsem, že bude i v Kingdom Come. Pak ovšem Warhorse vydali alfa verzi své hry, naprosto nezajímavé tech demo zamořené bugy, se spoustou nehezkých lidí a začal jsem se opravdu bát. Středověká atmosféra nikde. Pocit něčeho většího za tím vším, nikde. Nevím nevím, jak tohle dopadne. Vydávat to demo, byla podle mě velká chyba, protože si připadám, jako bych tu hru už hrál. Ostatně před nedávnem byla zveřejněna studie, že vydávání dema SNIŽUJE (!) prodeje. Ani se nedivím. Hře dál držím palce a doufám, že to nakonec dopadne výborně. Nicméně, poslal jsem do studia aspoň návrh, že by mohli vydat pár artworků s ženskými postavami v nějakých krásných šatech, jako pro princezny. Nehrál jsem nikdy Final Fantasy, ale Yunu znám. Nepamatuju si už, o co šlo v Neverwinter Nights, ale ta Aribeth, hmmmm. Mohlo by to výrazně pomoct rozšíření povědomí o hře mezi lidi. Neříkám, že z toho mají dělat porno, ale vzpomeňte si na romanci v Baldur's Gate II, jak to ozvláštnilo hru. Mimochodem, víte, že Viconia má skutečný vzor? je to česká herečka Zdeňka Podkapová, ale nedoporučuju ji googlovat, pokud vám není víc než 18. Abych to zkrátil, myslím si, že hra potřebuje ukázat kromě slepic, špíny a vojáků, taky něco krásného, to je vše.

yuna aribeth kingdomunder fire kingdomcome deliverance

18.03.2015

Minecraft.

Příspěvků ze světa Minecraftu už je na blogu tolik, že jsem mu na hlavní stránce vyhradil samostatný odkaz.

minecraft

07.12.2014

Fish Fillets.

Hru Fish Fillets hraju rád kvůli její zvláštní atmosféře, ale dost mě vytáčejí nelogická pravidla, která byla vymyšlena asi proto, aby to hráči co nejvíce ztížila. V jednom z koncových levelů už jsem narazil na zeď, která se chovala jako předmět. Jenže ta byla aspoň trochu vidět! Já si zbytečně lámu hlavu s krabí show a když to konečně vzdám, dozvím se, že musím posunout kus zdi, který vůbec není vidět! Kde zůstala nějaká logika?

Fish Fillets 27, City in the Deep, Crab Freak Show.


19.12.2013
Hra State of War.
Hry, které mě nejvíce baví a které jsem hrál nejčastěji, nesklízely od recenzentů zrovna desítková hodnocení. Hry jako Knights and Merchants, The Wheel of Time, nebo State of War, můžu hrát pořád dokola a neomrzí se mi.
Ve strategii State of War, je člověk občas svázaný časovým limitem a to může vést ke snaze, vyhrát co nejdříve před koncem limitu. V závěrečné misi v Indii, kterou tvůrci bůhvíproč nazvali Irán, jsem skončil 13. minut před limitem, což myslím není špatné.
Datadisk Warmonger jsem dohrál taky a vcelku v pohodě, jen jedna mapa (Oblast 09) byla neuvěřitelně těžká, nepřítel se valil ze 4 stran, měl nejtěžší roboty, 4 PVT, navíc měl i výzkumáky, takže postupně víc a víc přituhovalo, vážně drsné. Mapy datadisku byly převzaty a upraveny z původní hry, takže vypadají podobně, ale hrají se jinak, neméně zábavně.

State of War India State of War Jizni Afrika State of War Sudan State of War Warmonger Area 09


17.11.2013
Deus Ex 3
Byl jsem tak zvědavý na Deus Ex 3, že jsem si koupil zbrusu nový ultimátní herní megastroj s integrovanou HD grafikou Intel, 4 GB RAM a 3GHz dvoujádrem, včetně integrovaného špehovacího systému Intel Management Engine Interface, pomocí kterého můžou můj počítač prohledávat na dálku a to ani nemusí být zapnutý. A to je skvělé, no není to skvělé? Kdo by odolal. Stáhl jsem si hru přes Steam a pustil se do hraní. Hra si odvážně zvolila nativní rozlišení mého monitoru 1920x1080, spustila se a nastala cukanice, po které jsem musel snižovat rozlišení a vypínat funkce, až jsem skončil na ponižujících 800x600 s vypnutým úplně vším. Po cca půlhodině hraní, se mi udělalo fyzicky špatně, třeštila mi hlava, bolely mě oči a musel jsem toho nechat.
Mohu-li soudit podle té půlhodinky, tak žádná velká sláva se nekoná. Pořád čtu recenze, jak je hra atmosférická, kvalitní, přesně v duchu Deus Ex 1 a podobně. Já jsem to viděl takhle. Atmosféra nulová, hardwarově je to katastrofálně náročné a přitom to nevypadá nic moc ani v plné palbě. Říkat atmosféra tomu, že se občas ozve hudební motiv z jedničky? To tedy ne. Pokud na někoho zaútočím, spustí se dlouhá animace, která mě začala štvát už po druhém spuštění. Když někoho srazím a chci ho rychle odtáhnout z dohledu, vyjede nějaké menu, jestli chci tělo prohledat, nebo odtáhnout a než se s tím domluvím a proklikám, už je dávno pozdě. Když už mi nejde plížení a chci se prostřílet, věčně nemám munici. Pocit ze zbraní nic moc, divný dabing s nesympatickými hlasy a co je nejhorší, nikde žádná postava, kterou bych si mohl oblíbit.
To už mi přišla podstatně lepší a zábavnější Deus Ex 2: Invisible War, kterou vývojáři sice zmrvili přehnaným totálním zjednodušením všeho, ale kterou bylo i přesto radost hrát. Snad se to ještě zlepší, těžko hru soudit podle půlhodiny hraní a prvotních dojmů. Je ale zajímavé, že hráči něco úpěnlivě chtějí, volají po tom už celé roky, ale vývojáři, kteří z Deus Ex mohli mít zlatý důl, prostě nejsou schopni jim to dát. Byl to až takový problém, po velkém úspěchu jedničky, začít dělat na pokračování? Třeba Paulův příběh, který by začínal dřív a prolínal by se s JC-ho příběhem? Stejná grafika, prostředí, ovládání, muzika, všechno úspěšné nechat tak, soustředit se na příběh a vychytání chyb v umělé inteligenci a úspěch zaručen. Proč to tak zoufale nejde?

Deus Ex 3 Exit Deus Ex 2 Invisible War